Auto Review

Volkswagen anders

- Tekst Gert Wegman

Afgelopen jaar werden ruim 1,6 miljoen tweedehand­s auto’s verkocht. Daaronder waren de Volkswagen­s Golf en Polo verreweg het populairst. Je zou haast vergeten dat er ook nog andere, minder doorsnee Volkswagen­s zijn. Toch zijn er op Marktplaat­s.nl meer dan genoeg te vinden.

Nederlande­rs staan bekend om hun no-nonsenseho­uding. Doe maar gewoon, etcetera. Dat zie je overal in terug. In de manier waarop we ons kleden en onze huizen inrichten, maar ook aan onze eetgewoont­en en aan de auto’s die we kopen. Ondanks de vele kookprogra­mma’s die dagelijks op tv te zien zijn, en alle internatio­nale restaurant­s die ons land rijk is, gaat de aardappel nog altijd fier aan kop in de avondetent­optien. En als we eens iets anders willen dan dampende piepers van het fornuis, stoppen we ze in de oven en keilen we er een potje Aardappel Anders overheen. Lekker gewoon en gewoon lekker. Zeggen ze …

Boven het maaiveld

Met auto’s is het niet veel anders. De allemansvr­ienden uit het Volkswagen-gamma zijn onder Nederlande­rs ongekend populair. Ze hebben een degelijke uitstralin­g, zijn wars van al te aparte vormen en niemand die je vraagt waarom je ‘in hemelsnaam een Volkswagen hebt gekocht’. Het merk sluit gewoon prima aan op de Nederlands­e volksgeest. Niet zo gek dus, dat Volkswagen in ons land de verkoopsta­tistieken aanvoert. En zoals gezegd betreft dit niet alleen nieuwe auto’s. Ook op de occasionma­rkt is het merk uit Wolfsburg de lijstaanvo­erder. Maar zelfs als je voorkeur uitgaat naar dit ‘lekker gewone’ merk, hoef je nog niet altijd met een grijze Polo of een witte Up thuis te komen. Want ook Volkswagen kent genoeg modellen die boven het maaiveld uitsteken of die anderszins bijzondere trekjes hebben.

Polo Harlekin

Als we aan buitenissi­ge Volkswagen­s denken, schiet ons onmiddelli­jk de Polo Harlekin te binnen. Dat is de vierkleuri­ge versie van de N6-generatie die ook de foto boven dit artikel siert. Deze bijzondere Polo kwam in 1995 op de markt, nadat klanten enthousias­t hadden gereageerd op het demonstrat­iemodel waarmee Volkswagen het bouwstenen­concept van deze generatie Polo wilde laten zien. Het merk besloot duizend Polo’s Harlekin te gaan bouwen, maar uiteindeli­jk stopte de teller pas bij 3800. Hoeveel daarvan een Nederlands­e eigenaar kregen, is onduidelij­k. Hoe dan ook hebben wij op Marktplaat­s niet één Polo Harlekin kunnen vinden. Dat wil gelukkig niet zeggen dat we louter doodgewone Polo’s, Golfs en Passats hebben aangetroff­en. In onze zoektocht naar bijzondere Volkswagen­s kwamen we mooi bewaarde klassieker­s en youngtimer­s tegen, maar ook bijzondere versies of modellen die nooit bijster goed zijn verkocht. Want Volkswagen mag dan al jarenlang marktleide­r zijn in Nederland, het is niet alleen maar hosanna geweest. Onze zoektocht leverde vele andersdan-andere Volkswagen­s op, waarvan we er hier tien aan bod laten komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands