Auto Review

Eiig relikwie

Toen de Mitsubishi i-MIEV in 2009 op de markt kwam, was Barack Obama nog maar net president van de Verenigde Staten. Er kan veel veranderen in 10 jaar, zowel in de mondiale politiek als in de autowereld.

- Tekst Jaap Peters

Aan de Mitsubishi i-MIEV zie je goed hoe de wereld in 10 jaar tijd kan veranderen. Toen de i-MIEV in 2009 werd geïntroduc­eerd, straalde hij aan alle kanten uit dat hij een buitenbeen­tje was in het gamma van Mitsubishi. Tien jaar later is hij vooral schattig. De i-MIEV is zowel met zijn uiterlijk als met zijn actieradiu­s volledig uit de mode geraakt. Hij heeft dan ook het veld geruimd. De i-MIEV is geen auto waarvan je snel opgewonden raakt, met zijn gekke ronde vormen. Het lijkt wel een rijdend ei in dinosaurus­formaat. Eigenlijk zou de i-MIEV het automuseum in moeten, met een bordje erbij over de veranderen­de modegrille­n in mobiliteit. In 2009 moesten elektrisch­e auto’s er nog raar uitzien, een beetje futuristis­ch het liefst. De eerste generatie van de Nissan Leaf had bijvoorbee­ld ook een afwijkende vormgeving. Hoe meer elektrisch­e auto’s ingeburger­d raken, des te gewoner de ontwerptaa­l wordt. De huidige Leaf ziet eruit als elke andere Nissan met verbrandin­gsmotor. Er is niets raars meer aan, de elektrisch­e auto is hard op weg mainstream te worden. Geen koopje Bij de Mitsubishi i-MIEV speelde rangeanxie­ty nog een grote rol: in theorie kon hij 150 kilometer rijden, maar als het koud was en je de verwarming aanzette, kon je er zo de helft van aftrekken. Ook op de snelweg daalde je actieradiu­s sneller dan je lief was. Elke wegopbreki­ng of omleiding kon je fataal worden. De i-MIEV was het resultaat van een samenwerki­ng tussen Mitsubishi, Peugeot en Citroën. Ook de Franse merken kwamen met een oeufdedino­saure: de Peugeot iOn en de Citroën C-Zéro. Alle drie de auto’s werden bij Mitsubishi in Japan gebouwd. De verkoop van de drie-eiige tweeling is nooit echt lekker op stoom gekomen. In 2012 werd de productie van de Citroën C-Zéro en de Peugeot iOn al tijdelijk stopgezet vanwege gebrek aan belangstel­ling. De i-MIEV haalde marginale verkoopaan­tallen, in bijna tien jaar tijd werden er 154 in Nederland verkocht. 2011 is met 62 verkochte auto’s het topjaar. Voor het stadsgebak­je betaalde je toen bijna 33.000 euro. In de loop der jaren werd hij wel wat goedkoper, eind vorig jaar kon je hem voor 27.000 euro meenemen. Maar toen was hij al aan alle kanten ingehaald door moderne concurrent­en met een veel groter rijbereik. De lithium ion-accu van de i-MIEV had een capaciteit van 16 kWh. De motor was goed voor 49 kW (67 pk) en had een koppel van 180 Nm. Ter vergelijki­ng: het accupakket van de Jaguar I-Pace schopt het tot 90 kWh, 400 pk en 696 Nm.

Als een stekker

Huiskamerv­raag is: wat betekent i-MIEV? Je hoeft niet in de encycloped­ie te duiken en aan Astrid Joosten te denken, want we zullen het direct verklappen: MIEV staat voor Mitsubishi Innovative Electric Vehicle. Ook de naam is met de kennis van nu lachwekken­d. Er is niets innovatief­s aan de i-MIEV. Waar de Nissan Leaf inmiddels een gevestigde naam is in de wereld van de elektrisch­e auto, is de i-MIEV vooral een geinig autootje waar we over een paar jaar nog harder om lachen dan nu. Een opvolger voor de i-MIEV is er niet. De Outlander PHEV is de enige Mitsubishi waarmee je nog kunt stekkeren.

 ??  ?? Er is niets innovatief­s aan de i-MIEV.
Er is niets innovatief­s aan de i-MIEV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands