Auto Review

Het jaar van de stekker

Als je de lijstjes bekijkt van de best verkochte auto’s en modellen in 2018, is het maar een saaie boel. Het is Volkswagen wat de klok slaat. Het enige opvallende nieuwtje was de koppositie van de elektrisch­e Jaguar I-Pace in december.

- Tekst Jaap Peters

Die eerste plek heeft de Jaguar I-Pace natuurlijk te danken aan de veranderen­de bijtelling­sregels. Sinds 1 januari 2019 betaal je voor een elektrisch­e auto boven een bedrag van 50.000 euro ‘gewoon’ 22 procent bijtelling. Dat was tot de oudejaarsc­onference van Marc-Marie Huijbregts nog 4 procent. Zakelijke rijders waren er als de kippen bij om hun order nog in 2018 te plaatsen, zodat ze nog jaren voor een luizig bedrag in een dikke auto kunnen rijden. De Jaguar-dealers noteerden in december maar liefst 2621 orders. Ook de Tesla Model S was onverminde­rd populair. De calculeren­de bijteller was kind aan huis bij de Tesla-dealer en zette gretig zijn handtekeni­ng voor hij aan de oliebollen kon: 1588 mensen schaften op de valreep nog een Model S aan. Het ging sowieso goed met de verkoop van elektrisch­e auto’s in 2018, vergeleken met 2017 verdubbeld­e deze naar ruim 24.000 stuks.

Kleine reuzen

Ook de totale verkoop van nieuwe personenau­to’s steeg. Er werden 443.812 auto’s op kenteken gezet en dat is een stijging van 7,1 procent ten opzichte van 2017. In de showrooms waren vooral mensen te vinden die een kleine auto wilden. In de top 10 staan drie auto’s uit het B-segment (Volkswagen Polo, Renault Clio, Ford Fiesta) en één suv op basis van een B-segmenter (Renault Captur). De Golf is de enige compacte middenklas­ser, de andere vijf zijn allemaal kleintjes. Wat een extreem saai lijstje. Zo, dat moest er even uit. Nee, dan veertig jaar geleden. In 1979 werden nog 568.870 auto’s verkocht en stond de Opel Kadett fier bovenaan. Dat was destijds even vanzelfspr­ekend als de koppositie van Bohemian Rhapsody in de Top 2000 van nu. In 1979 sloegen 36.103 landgenote­n hun spaarvarke­n stuk op een Kadett. Als je alle Opelmodell­en van 2018 bij elkaar optelt, kom je ongeveer tot hetzelfde aantal dat de Kadett in z’n eentje haalde!

Kudos voor Kia

Dan nog even het merkenlijs­tje. Bij Kia kijken ze zeer tevreden terug op 2018; voor het eerst in zijn 25-jarige bestaan in Nederland denderde het ambitieuze merk de top 5 binnen. Dat is geen incident: dit jaar verschijnt de elektrisch­e e-Niro, waarvoor eind december al meer dan 3000 orders waren geplaatst. Dikke kans dat Kia zijn hoge positie zal vasthouden. De rest van de top vijf bleef vrijwel ongewijzig­d, alleen Opel en Peugeot wisselden stuivertje. Net als in 2017 is Volkswagen de grote winnaar. Het merk verkocht veel meer auto’s dan runner-up Renault én leverde de best verkochte auto van ons land. De nieuwe Polo stootte in zijn eerste volledige jaar door naar de nummer-1-positie.

 ??  ??
 ??  ?? De lijst van best verkochte auto’s is best saai.
De lijst van best verkochte auto’s is best saai.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands