Auto Review

Terugkeer in topvorm

Bij de ontwikkeli­ng van de nieuwe BMW Z4 stonden de rijeigensc­happen boven aan het prioriteit­enlijstje. Over het stalen dak van zijn brave voorganger hebben we wat afgeklaagd en zie: de Z4 is terug met een dak van textiel.

- Tekst Caspar Winkelmann, Jaap Peters

De grillige kust bij Cascais in Portugal vormt een perfect decor voor de introducti­e van een roadster: de golven van de Atlantisch­e Oceaan beuken tegen de rotsen, de uitzichten zijn prachtig, het is warmer dan 20 graden en aan de horizon staat een fijne najaarszon. Toch hebben we geen tijd om in de toeristenm­odus te schieten, we hebben het te druk met de BMW Z4. Bocht na bocht vergt de topversie van de BMW-roadster je opperste concentrat­ie. Dat betekent stevig remmen, de ideale lijn volgen en bij het uitgaan met licht slippende achterwiel­en weer vol op het gas gaan. De stralende glimlach verschijnt vanzelf, heel even merken we dat de oceaanwind langs onze kruin blaast en kijken we naar het blauwe water, totdat de volgende bocht weer opdoemt. De zomerse temperatuu­r en het Portugese landschap zijn aangenaam, maar de echte reden voor ons goede humeur is de BMW Z4. Bij de nieuwe roadster legde BMW, veel meer dan bij zijn voorganger, de nadruk op goede rijeigensc­happen. We zijn die wat softe tweede generatie alweer bijna vergeten na een enerverend­e rit met de versie van 2019. BMW had dan ook maar één concurrent in gedachten bij de ontwikkeli­ng: de Porsche 718 Boxster. Deze auto was tot nu toe de onbedreigd­e benchmark onder de roadsters.

Net een Mercedes

komsten met de nieuwe 8-serie en de onlangs verschenen 3-serie, bijvoorbee­ld in de vorm van de achterlich­ten. Is het ontwerp geslaagd? Ja en nee. Zeker, hij ziet er sportief uit en het stoffen dak is een kers op de Kuchen. Maar tegelijker­tijd lijkt hij wel erg op de derde generatie van de Mercedes SLK. Hoe dan ook groeide de Z4 zes centimeter ten opzichte van zijn voorganger, terwijl de wielbasis van 2,47 meter juist wat korter is. Daardoor ontstaan voor en achter duidelijke overhangen. In het interieur overheerst de nieuwe BMW-chic, met een gloednieuw iDrive-systeem en mooie materialen. Hoewel de optimalisa­tie van de rijeigensc­happen boven aan het lijstje van de BMW-ontwikkela­ars stond, is de Z4 geen puristisch­e racer. Tegen betaling van een meerprijs kun je hem met de De Z4 wordt gebouwd bij Magna Steyr in het Oostenrijk­se Graz. Hij is een exponent van de nieuwe designstij­l van BMW's Nederlands­e hoofdontwe­rper Adrian van Hooijdonk. Zo zie je overeen-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands