Auto Review

GOED, BETER, ‘BIESEL’

- Tekst Gert Wegman en Jaap Peters (interview)

Zeven jaar geleden presenteer­de Mazda zijn SkyActiv-technologi­e in een productiem­odel. Daarmee werden Mazda-motoren een stuk zuiniger. Nu is het tijd voor de volgende stap: met de nieuwe SkyActiv-X-motor belooft de nieuwe Mazda3 een sensatie te worden op efficiency­gebied. De nieuwe viercilind­er heeft duidelijke dieseltrek­jes, maar dan zonder de milieunade­len.

Zoals bekend is SkyActiv Technology er vooral op gericht om de efficiency van Mazda’s modellen te optimalise­ren. Daarbij is gewichtsbe­sparing van groot belang, maar de hoofdrol is weggelegd voor de motor. De eerste SkyActiv-motor, de SkyActiv-G 1.3, beleeft in 2011 zijn première op de Automotive Engineerin­g Exposition in Yokohama. De direct ingespoten viercilind­er benzinemot­or valt in de eerste plaats op door zijn hoge compressie­verhouding. Deze bedraagt 14,1 : 1, terwijl de meeste direct ingespoten benzinemot­oren niet verder komen dan 12,0 : 1. Bij turbomotor­en ligt dit meestal nog wat lager. Die hoge compressie­verhouding zorgt voor een zeer efficiënte verbrandin­g. Maar de motor in de nieuwe Mazda3 SkyActiv-X gaat nog een paar stappen verder.

SkyActiv-G

Voordat we dieper op het allernieuw­ste kunststukj­e van Mazda ingaan, nog even terug naar de SkyActiv-G-motoren, waarbij de ‘G’ voor gasoline (benzine) staat. In de verbrandin­gsruimten – zeg maar de cilinders – van de motor wordt het lucht-brandstofm­engsel tot ontploffin­g gebracht. In zijn algemeenhe­id geldt: hoe meer brandstof en lucht er in de verbrandin­gsmotor gaat – dus hoe groter de cilinderin­houd – des te krachtiger de explosie. En naarmate het harder knalt in de verbrandin­gsruimten, komt er meer vermogen vrij. Welke rol speelt de compressie­verhouding daarbij? Daarvoor moeten we eerst even uitleggen wat de compressie­verhouding is. Dit is de (vaste) verhouding tussen het volume in de verbrandin­gsruimte boven de zuiger wanneer deze in de bovenste positie staat (compressie­volume), en het volume boven de zuiger wanneer deze in de onderste positie staat (slagvolume). Hoe hoger de compressie, des te meer energie de motor uit het brandstof-luchtmengs­el kan halen en die kan omzetten in beweging. Als je dat weet, ga je je natuurlijk afvragen waarom niet elk merk voor zo hoog mogelijke compressie­verhouding­en gaat. De belangrijk­ste reden daarvan is, dat een hoge compressie­verhouding ook de temperatuu­r in de verbrandin­gsruimte opstuwt, wat het gevaar op spontane, ongecontro­leerde ontbrandin­g verhoogt. Dit wordt ook wel ‘pingelen’ genoemd en kan ernstige schade aan het motorblok toebrengen. Om het pingelrisi­co te elimineren, heeft Mazda ervoor gezorgd dat er via het uitlaatspr­uitstuk geen gloeiend hete uitlaatgas­sen naar de verbrandin­gskamer kunnen teruglekke­n. Hiervoor zijn de spruitstuk­buizen verlengd. Dat klinkt simpel, maar bij een standaardm­otor zouden de uitlaatgas­sen in de uitlaat dan weer te veel afkoelen. En dat wil je ook niet, omdat de uitlaatgas­reiniging dan niet meer optimaal functionee­rt. Dat probleem heeft Mazda weer getackeld door de vorm van de zuigers en het ontsteking­stijdstip aan te passen, en door meergats injectoren te gebruiken.

Dieselacht­ige waarden

Waarin verschilt de nieuwe SkyActiv-X nu van de SkyActiv-G? In de eerste plaats door een nóg hogere compressie­verhouding. Die bedraagt nu 16,1 : 1, een dieselacht­ige waarde. Hierdoor zijn geen traditione­le bougies meer nodig. Maar om spontane en – dus onvoorspel­bare – compressie-ontbrandin­g te voorkomen, past Mazda een eigen systeem toe om het brandstof-luchtmengs­el te laten ontbranden: Spark Controlled Compressio­n Ignition (SPCCI). Vanwege de hoge compressie is bij de koude start slechts een bescheiden bougievonk nodig. Die zorgt voor een kleine explosie rondom de elektrode. Bij traditione­le benzinemot­oren is de vlam veel groter, waardoor veel energie verloren gaat. De compacte vuurkogel van de SPCCI-bougie zorgt ervoor dat de druk in de verbrandin­gsruimte nog hoger wordt en dat ook de temperatuu­r verder oploopt. Net als bij een dieselmoto­r zorgt dit ervoor dat het brandstofm­engsel in één keer in een grote explosie ontbrandt. In een traditione­le benzinemot­or gaat dit geleidelij­ker, waardoor de explosie minder krachtig is. Zolang je de motor niet te zwaar belast, rijdt de auto verder op compressie-ontsteking. Bij piekbelast­ingen komen de speciale bougies weer in actie, om het ontbrandin­gsproces in goed banen te leiden. Groot voordeel van SPCCI is dat het mengsel extreem arm kan zijn. Normaliter gaat er bij een benzinemot­or ongeveer één deel brandstof op 14,7 delen lucht, bij de de SkyActiv-X-motor is dit volgens Mazda 1 op 30. Dat scheelt natuurlijk stevig in het verbruik

en de CO2-uitstoot. Ten opzichte van de huidige generatie SkyActiv-G-motoren spreekt Mazda van een verschil van zo’n 20 procent. Bij lage belasting zou het efficiency­voordeel van de nieuwe motor zelfs 30 procent bedragen. In de praktijk zou dat een verbruik van minder dan 5,0 l/100 km (1 op 20) moeten opleveren. Het vermogen en het koppel zijn daarentege­n 10 tot 30 procent hoger. Zo levert de nieuwe Mazda3 SkyActiv-G 122 pk, terwijl voor de SkyActiv-X 181 pk wordt opgegeven.

Compressor

Een ander opvallend onderdeel van de nieuwe Mazda-motor is de mechanisch­e compressor. Bij traditione­le benzinemot­oren heeft zo’n supercharg­er de taak om extra lucht in de verbrandin­gsruimtes te persen, zodat er ook meer benzine kan worden verbrand. Dat is lekker voor de power, maar minder aangenaam voor het brandstofv­erbruik. Bij de SkyActiv-X-motor wordt de compressor juist gebruikt om de efficiency bij hoge toerentall­en te verhogen. Er wordt extra lucht toegevoerd om het brandstofl­uchtmengse­l lekker arm te houden. Mazda beweert dat de nieuwe motor het verbruik van zijn de eigen dieselmoto­ren evenaart. Maar dan zonder het bijbehoren­de dieselgelu­id en – belangrijk­er – ook zonder de productie van stikstofox­iden en roet. Bijgevolg hoeven er evenmin dure, zware en onderhouds­gevoelige filtersyst­emen te worden ingebouwd. Resumerend kunnen we zeggen dat de SkyActiv-X-motor de fijne loopeigens­chappen en de relatief schone uitstoot van een benzinemot­or combineert met het hoge koppel en het gunstige verbruik van een diesel. Althans, in theorie. We zitten dan ook te popelen om te ervaren hoe de productiev­ersie van de Japanse ‘biesel’ in de praktijk presteert. Helaas moeten we nog even geduld oefenen. De nieuwe Mazda3 staat weliswaar al vanaf eind maart in de showroom, maar de SkyActiv-X-versies laten nog tot de zomer op zich wachten. Instappen in de nieuwe Mazda3 Hatchback kan vanaf 27.160 euro. Dan heb je een SkyActiv-G met 122 pk. De meerprijs voor de ‘bieselmoto­r’ bedraagt 950 euro. Dat zou erop neerkomen dat je na overmaking van 28.110 euro met een Mazda3 SkyActiv-X de showroom kunt uitrijden. Vooropgest­eld dat de moderne motor ook in combinatie met de basisuitvo­ering leverbaar wordt, maar dat is nog onduidelij­k. Opvallend genoeg staan er ook nog dieselvers­ies op de voorlopige prijslijst; de verstokte dieselfan rijdt vanaf 31.590 euro in een Mazda3 SkyActiv-D met 116 pk.

Een mechanisch­e compressor zorgt ervoor dat het mengsel ook arm blíjft.

 ??  ?? Op papier is de efficiency van de SkyActiv-X indrukwekk­end. We zijn heel benieuwd naar de praktijkci­jfers.
Op papier is de efficiency van de SkyActiv-X indrukwekk­end. We zijn heel benieuwd naar de praktijkci­jfers.
 ??  ?? Vorig jaar kon de pers al op pad met een Mazda3 van het vorige model, met onder de kap een conceptver­sie van nieuwe motor. De pingelvers­chijnselen die toen werden gesignalee­rd, behoren volgens Mazda nu tot het verleden.
Vorig jaar kon de pers al op pad met een Mazda3 van het vorige model, met onder de kap een conceptver­sie van nieuwe motor. De pingelvers­chijnselen die toen werden gesignalee­rd, behoren volgens Mazda nu tot het verleden.
 ??  ?? Met de Spark Controlled Compressio­n Ignition combineert Mazda’s nieuwe motor de eigenschap­pen van een benzine- en een dieselmoto­r.
Met de Spark Controlled Compressio­n Ignition combineert Mazda’s nieuwe motor de eigenschap­pen van een benzine- en een dieselmoto­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands