Auto Review

Audi TT RS

- Tekst Johannes Riegsinger, Gert Wegman Foto’s Aleksander Perkovic

Grommend en blazend met zijn 400 pk sterke vijfcilind­er turbomotor is de Audi TT RS de schrik van veel Porsche-rijders. En dan te bedenken dat de TT nauw verwant is aan een doodgewone burgermans­auto als de Volkswagen Golf. Als we in de merkhistor­ie van Audi kijken, blijkt de TT RS zeker niet de eerste sportievel­ing van bescheiden komaf.

Wat een opluchting: de Audi TT RS blijft leverbaar! Sterker nog, hij kreeg onlangs een facelift, waarbij vooral front en kont zijn aangepakt (zie de nieuwsrubr­iek voor in het blad). Toch leek het er even op dat hij definitief van het toneel zou verdwijnen. Dat kwam doordat Audi er aanvankeli­jk niet in slaagde om hem WLTP-proof te maken. Maar uiteindeli­jk is het de motorspeci­alisten toch gelukt om de auto volgens de nieuwe verbruiksc­yclus te homologere­n. Om dat te vieren heeft Audi er meteen een andere neus en een gewijzigde achterkant op geplakt, die deels overeenkom­en met de facelift die de minder potente TT’s al eerder kregen. En zo hoeft de über-TT, die met zijn rauwe vijfcilind­er oerkracht een eerbetoon is aan de oerQuattro, nog niet het Audi-museum in. Daar vinden we overigens niet alleen de oer-Quattro, de geschieden­is van sportieve familieled­en gaat veel verder terug. Wij gaan op pad met een TT RS van vóór de facelift, en confronter­en hem met twee van zijn verre voorouders.

DKW en NSU

Het moderne Audi komt voort uit het eind jaren 60 ter ziele gegane DKW. Dat merk kende in de tweede helft van de jaren 50 de Monza. Als je dat voorwielaa­ngedreven coupeetje een beetje kietelde, kon je het een vroege Porsche 356 knap lastig maken. Althans, op bochtige trajecten. Vanaf 1969 viel Audi enige tijd onder dezelfde concern-paraplu als het eveneens verdwenen NSU. Veel mensen kennen dit merk alleen van de futuristis­che Ro80 met zijn wankelmoto­r. De mannen uit het West-Duitse Neckarsulm bouwden echter ook leuke compacte karretjes. Daarvan spreekt een bijna-naamgenoot van de TT RS nog het meest tot de verbeeldin­g: de giftige NSU TTS. Eind jaren 60 maakte hij furore op allerlei circuits, desondanks wer- den er niet meer dan 2402 stuks geproducee­rd. We openen de museumdeur­en en laten de TT RS kennismake­n met de modellen die hem lang geleden voor gingen.

Volks-DNA

Net als zijn bejaarde concerngen­oten is de Audi TT RS een snelle rakker van bescheiden komaf. Elke Audi TT bevat immers het nodige Golf-DNA, wat de bestuurder al snel een vertrouwd gevoel heeft. Toch ben je trots als je je met de TT RS kunt vertonen; alsof je op stap gaat met Frenkie de Jong, met wie je bij voetbalver­eniging ASV nog samen in de F’jes hebt gespeeld. Inmiddels is-ie gebombarde­erd tot wereldster, maar alle aandacht en succes hebben hem niet verpest. Buiten het veld is-ie nog ‘gewoon Frenkie’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands