Auto Review

Compacte auto’s met suv-trekjes

- Tekst Gert Wegman

De dikke dure suv's die elders in deze Auto Review aan bod komen, gelden voor veel mensen als het toonbeeld van automobiel­e stoerheid. Maar moet je per se groot zijn om indruk te maken? Dacht het niet. Zo meet Tom Cruise slechts 1,70 meter. Zijn collega Al Pacino is zelfs nog 4 centimeter korter. Ook de autowereld kent een heleboel kleine stoerdoene­rs. En je hoeft echt geen rijke filmster te zijn om er eentje te kunnen kopen.

Suv's zijn wereldwijd hotter than anyones's daughter, daar hebben de autofabrik­anten geen Gordon voor nodig. In elk segment, van groot tot klein, heeft inmiddels vrijwel elk merk een suv in de aanbieding. Kijken we naar de Nederlands­e verkoopcij­fers, dan valt het hier nogal mee met de opmars van de suv. In de top 10 van 2018 staat er welgeteld eentje: de compacte Renault Captur. Vervolgens komt er een tijdje niets, en dan volgt een aantal middelgrot­e suv's.

In het nadeel

Dat Nederlande­rs iets minder enthousias­t achter de suvmode aan lopen, heeft waarschijn­lijk alles te maken met de manier waarop auto's en autorijden in Nederland worden belast. Om te beginnen hebben we onze onvolpreze­n bmp-tarieven, waarbij de nieuwe-autokoper elk grammetje CO₂-uitstoot in de portemonne­e voelt. Daarnaast is de brandstof hier vrij duur en behoren onze op het gewicht gebaseerde tarieven voor de wegenbelas­ting tot de hoogste ter wereld. En laten de meeste suv's op al die aspecten nu in het nadeel zijn ten opzichte van vergelijkb­are hatchbacks, sedans en stationwag­ons. Dat maakt compacte suv's al relatief duur, om nog maar te zwijgen van de écht grote jongens. In aanschaf is een gebruikte BMW X5, Volvo XC90 of Range Rover nog wel te betalen. Om de maandelijk­se lasten te kunnen bekostigen, is echter een heel ander verhaal. Heb je een gemiddeld inkomen, dan moet je al gauw een dure hobby - zoals eten, drinken of in een stenen huis wonen - aan de wilgen hangen. De vraag is of je per se een grote suv nodig hebt om een beetje stoer voor de dag te komen met je auto. Het antwoord vonden we op Marktplaat­s.nl. Daar barst het van de bescheiden auto's met een brutaal, suv-achtig jasje. In veel gevallen zijn ze heel betaalbaar, zowel in aanschaf als in de onderhoud. Ze staan iets hoger op de wielen dan hun gewone burgermans­broertjes en diverse ongespoten kunststof accenten maken het plaatje van schijnbare onverschro­kkenheid compleet.

Vierwielaa­ndrijving

Neem je met dat uiterlijk vertoon en een iets hogere instap geen genoegen? Geen probleem, want bij onder meer Fiat, Suzuki en Subaru kun je ook terecht voor compacte suv-achtigen met heuse vierwielaa­ndrijving. De toegevoegd­e waarde daarvan ervaar je in Nederland alleen als code oranje ook echt oranje is. Kortom: niet heel vaak. Maar mooi dat je de buurman in zijn trendy suv met alleen voorwielaa­ndrijving dan mooi de loef afsteekt. Op de volgende drie pagina's doen we een greep uit de opgestoerd­e A- en B-segmenters die we op Marktplaat­s.nl hebben gevonden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands