Auto Review

AUTO'S IN DEZE UITGAVE

-

Eén van de vragen die mij het meest worden gesteld, is wat de toekomst van autorijden gaat brengen. Rijden we straks massaal op waterstof, zie je overal snoeren op de stoep liggen waaraan elektrisch­e auto’s worden opgeladen? Of blijft benzine voorlopig gewoon het meest gangbaar? En hoe zit dat met het verguisde diesel, komt er een revival? Het is afhankelij­k van zoveel factoren. Waterstof lijkt voor compacte auto’s bijvoorbee­ld een utopie, omdat het moet worden opgeslagen in een (te) grote tank. Voor autobussen en vrachtwage­ns, maar ook voor schepen kan het een prima alternatie­f zijn voor fossiele brandstoff­en. Nadeel is de matige infrastruc­tuur: je kunt nog nauwelijks waterstof tanken in Nederland.

Vorig jaar nog voorspelde een technicus van BMW mij een revival van de dieselmoto­r. Die is er voorlopig niet gekomen, hoewel we de laatste tijd regelmatig benadrukke­n dat dieselmoto­ren schoner en zuiniger zijn dan ooit. Toch daalt de popularite­it – ook in dieselland­en als Duitsland – en wordt met name bij de kleinere autosegmen­ten door veel merken geen dieselopti­e meer aangeboden. Bovendien keldert de restwaarde. De neergang lijkt onvermijde­lijk.

De volledig elektrisch­e auto met batterij (BEV) wordt steeds minder duur en de actieradiu­s wordt groter en groter. Bovendien neemt het aantal snellaadpu­nten in heel Europa razendsnel toe. Maar hoe schoon zijn ze? In Nederland komt de meeste stroom nog uit gas- en kolencentr­ales. Ook de productie van accu’s is een proces waarbij veel schadelijk­e stoffen vrijkomen. Bij het productiep­roces staat de EV op achterstan­d, maar tijdens het rijden buigt hij die achterstan­d om in een voorsprong. Een onderzoek van TNO uit 2015 liet zien dat zelfs met grijze stroom elektrisch­e auto’s gedurende de totale levenscycl­us schoner zijn dan benzineaut­o’s. Plug-in hybrides zijn in Europa in opkomst. Als je braaf oplaadt, combineer je de voordelen van beide aandrijfli­jnen. In de stad rijd je vrijwel uitstootvr­ij, op de snelweg heb je geen last van snel leeg rakende accu’s. Toch heeft een groot concern als Volkswagen al gezegd dat de plug-in hybride niet meer is dan een tussenvorm op weg naar een volledig elektrisch wagenpark. In Nederland is vanaf 1 januari 2021 geen enkel fiscaal voordeel meer te behalen voor plug-in hybrides. En dan zijn er nog de lobby’s vanuit politiek en bedrijfsle­ven, die in alle landen weer andere belangen hebben. Pieter Omtzigt (CDA) heeft zich bij ons al vaak ontpopt als tegenstand­er van ‘Tesla-subsidies’, het is mede aan hem te danken dat de bijtelling voor elektrisch­e auto’s een jaar eerder dan gepland van 4 naar 8 procent stijgt. Ondertusse­n wil het kabinet aanschafsu­bsidies gaan geven op elektrisch­e auto’s en in 2030 alleen nog ‘emissievri­je’ nieuwe auto’s verkopen. Maar Omtzigt zit waarschijn­lijk al te rekenen ‘hoe duur dat wel niet kost’.

Of, kort samengevat, op dit moment valt er geen zinnig woord over te zeggen. Aston Martin DB11 Volante 60 Audi Q3 Sportback 18 Bentley Continenta­l GT Convertibl­e 60 BMW M850i xDrive Cabriolet 60 BMW Z1 102 BMW Z4 sDrive30i 102 Ferrari Portofino 60 Fiat 500X 1.0 80 Ford EcoSport 1.0 EcoBoost 80 Hyundai Ioniq Electric 36 Hyundai Kona 1.0 T-GDI Hyundai Kona Hybrid Jeep Renegade 1.3T

Kia Ceed 1.4 T-GDI

Kia Xceed 1.4 T-GDI Mazda CX-30 Skyactiv-X Mercedes EQC 400 4Matic Nissan Micra 1.0 IG-T Opel Astra 1.2 Peugeot 508 Puretech 225 80 58 78 48 22 74 32 26 40 94 Renault Captur TCe 130 Renault Clio TCe 100 Subaru Forester e-Boxer Subaru XV e-Boxer Toyota C-HR 1.2 Turbo Toyota Corolla 2.0 Hybrid Volkswagen Golf 1.5 TSI Volkswagen T-Cross 1.0 TSI Volkswagen T6.1 Multivan Volvo V40 80 26 44 56 80 48 48 80 72 121

 ??  ?? jpeters@fnl. nl
jpeters@fnl. nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands