Auto Review

VOLKSWAGEN GOLF

-

De 150 pk sterke Golf 1.5 TSI beschikt sowieso over de Highline-uitvoering. Die omvat onder meer een digitale radio en het Compositio­n Media-systeem, met acht luidspreke­rs, een aux- en usb-aansluitin­g, een cd-speler en een 8,0-inch touchscree­n. Wens je ook onlinedien­sten voor je smartphone en een navigaiesy­steem, dan moet je 1099 euro bijbetalen. Dan begrijpt het multimedia­systeem ook meteen gebarentaa­l én krijg je een groter scherm. software-matige grens gesteld. Kia laat de Ceed ongelimite­erd tot 205 km/h doordender­en en Volkswagen geeft de Golf zelfs tot 216 km/h de vrije teugels. Bij het tankstatio­n is het de Corolla die de klappen uitdeelt. Inclusief prestatiem­etingen en plankgastr­ajecten over de Duitse autobahn scoort de hybride een gemiddelde van 5,9 l/100 km (1 op 16,9). In Nederland kan dat gemakkelij­k een stuk zuiniger. De Ceed is de dorstigste van het stel en neemt in de testperiod­e elke 100 kilometer 7,1 liter tot zich (1 op 14,1). Dat het cilinderui­tschakelsy­steem van de Golf zijn vruchten afwerpt, zien we aan de nette 6,9 l/100 km (1 op 14,5) die in het display van onze rekenmachi­ne verschijnt. Net als bij de Toyota, zijn hier vrij eenvoudig nog wat liters van af te snoepen.

Rijeigensc­happen

De Kia onderstree­pt zijn sportieve rijgedrag met de kortste remwegen.

Op ons vaste testparcou­rs doet de Corolla het lang niet slecht. Hij heeft een veilig weggedrag en vertoont geen vervelende nukken, ook niet wanneer je de grenzen van zijn kunnen opzoekt. De besturing reageert mooi direct en dat hebben we van zijn hybride voorganger­s nooit kunnen beweren. Met de tractie is weinig mis, maar over de doseerbaar­heid van de remmen zijn we niet enthousias­t. Vooral bij het afremmen vanaf hoge snelheid is het lastig om te bepalen wat de ideale pedaaldruk is, vooral omdat het pedaal algauw erg hard aanvoelt. De lastige doseerbaar­heid compenseer­t de Toyota niet met korte remwegen, in tegendeel; vanaf 100 km/h en daarboven heeft de Japanner duidelijk meer meters nodig dan de concurrent­ie.

Mede dankzij de adaptieve dempers en het daarmee gepaard gaande verlaagde onderstel, is de Golf nog kwieker in zijn reacties dan de Toyota. Je voelt beter wat er onder de voorwielen gebeurt en daardoor raffel je zowel het testparcou­rs als de slalom sneller af. Ga je in krappe bochten plotseling van het gas af, dan reageert de Golf heel even met een speels indraaiend­e kont, maar het puriteinse ESP zorgt ervoor dat het nooit ontaardt in onzedelijk gedrag. Toch ontbreekt het de Golf aan echte scherpte. Daarvoor is de carrosseri­e te veel in beweging.

Daar heeft de Kia Ceed totaal geen last van. Op het testcircui­t is de Koreaan ruim een seconde sneller dan de Golf en ook tussen de pylonen voelt de rappe Ceed zich als een vis in het water. Al constatere­n we wel dat de besturing minder communicat­ief wordt naarmate de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands