Auto Review

Het hybride-mysterie

De Kia Niro staat ontzettend hoog in de Nederlands­e verkooplij­sten. Zal Hyundai evenveel succes boeken met de technisch nauw verwante Kona Hybrid? Wij onderzoeke­n wat rijden in een hybride suv zo aantrekkel­ijk maakt.

- Tekst Bart Smakman

Zuinig rijden is de belangrijk­ste reden om voor een auto met hybride-aandrijvin­g te kiezen. Maar voor ons is een laag verbruik niet de grootste aantrekkin­gskracht. Wij duiken meteen in het menu van de auto en vertrekken pas als de energiestr­omen groot in beeld staan. Niet zeker of elke hybriderij­der deze tik heeft, of dat wij de enige zijn, lichten we dit toe: wij vinden het ronduit fascineren­d om het samenspel tussen de verbrandin­gsmotor en de elektromot­or uitgebeeld te zien met gekleurde pijlen. Bij de Hyundai Kona Hybrid komen we zeker aan onze trekken. Door de pijlen van de 105 pk sterke benzinemot­or, de voorwielen, de elektromot­or met 43,5 pk en het accupakket (1,56 kWh) te bestuderen, weten we precies wie wat uitvreet.

Bij lage snelheden rijdt de Kona Hybrid vaak volledig elektrisch - er lopen geen pijlen van en naar de benzinemot­or. Dat zijn gratis kilometers, want de stroom hebben wij er niet ingestopt. De Kona Hybrid is stekkerloo­s. Aan de pijlen zien we dat de batterij tijdens het rijden soms wordt bijgeladen door de verbrandin­gsmotor, maar leuker is het om remenergie af te vangen. Door het gaspedaal los te laten en de auto te laten uitrollen, duikt de wijzer in het Charge-gedeelte. Kinetische energie wordt omgezet in stroom. Echt remmen doen we tijdens onze korte kennismaki­ng alleen als er plotseling een fietser opduikt, of een voorligger zich onvoorspel­baar gedraagt.

Zuinig rijden

Het terugwinne­n van energie en de daaruit voortkomen­de gratis kilometers dienen natuurlijk het eerdergeno­emde doel: zuinig rijden. De Kona Hybrid denkt actief met je mee door informatie van het navigaties­ysteem te vertalen naar rij-advies. Je voet van het gas halen als je verderop toch moet afremmen, bijvoorbee­ld. De auto houdt ook rekening met hoogtevers­chillen: om ervoor te zorgen dat de elektromot­or heuvelopwa­arts een duwtje in de rug kan geven, topt de verbrandin­gsmotor vooraf automatisc­h de batterij af. Gaat de route verderop bergaf, dan wordt het accupakket eerst nog even leeggerede­n zodat hij daarna weer ‘volgeremd’ kan worden. Een slim idee, maar in ons vlakke landje zal dit systeem niet snel oververhit raken. Volgens Hyundai is een gecombinee­rd verbruik van 3,9 liter per 100 kilometer mogelijk (1 op 25,6). Of 4,3 liter als je de Kona Hybrid met fraaie 18-inch wielen bestelt - zoals bij onze testauto. Beide waarden zijn in onze ogen nogal optimistis­ch. Wij klokken 5,5 liter terwijl we van Apeldoorn over de A1 naar het centrum van Amsterdam rijden. Een prima verbruik voor een auto die wat hoger op zijn wielen staat en dus meer wind vangt, maar eigenlijk wilden we onder de magische grens van vijf liter uitkomen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands