Auto Review

AUTO'S IN DEZE UITGAVE

-

Zeven jaar geleden organiseer­de toenmalig minister van verkeer Melanie Schultz van Haegen een feestje voor zichzelf en alle automobili­sten. Vanaf 1 september 2012 was de snelheidsl­imiet in Nederland 130 km/h. Ik werd er blij van. En een beetje paranoïde. In het begin waren er zoveel uitzonderi­ngen dat je geen idee had wat de heersende limiet was. Dat werd al snel aangepast. Vooral ’s avonds kun je op veel plekken doorrijden. Als je om 19 uur op de A2 rijdt tussen Amsterdam en Utrecht, zie je iedereen triomfante­lijk het gaspedaal intrappen. Ik doe vrolijk mee. De tijdswinst is gevoelsmat­ig enorm, al weet ik ook wel dat het in de praktijk hooguit om een paar minuten gaat.

Vanaf het begin was er kritiek: wat is nou de winst als je het milieu zoveel meer belast zonder een significan­te tijdswinst te boeken? Die kritiek werd weggehoond als linkse propaganda – de VVD en het CDA regeerden met gedoogsteu­n van de PVV en premier Mark Rutte beloofde dat rechts Nederland zijn vingers bij zijn eerste kabinet zou aflikken.

Mark Rutte is nog altijd onze premier, maar de klimaatver­andering staat inmiddels ook bij traditione­el rechtse partijen hoog op de agenda. Veel zaken die je vroeger deed zonder al te veel na te denken, zijn een beetje verdacht geworden: vliegen, rundvlees eten, barbecueën, de open haard aanzetten, een Formule 1-race organisere­n. De stikstofui­tspraak van de Raad van State noopt tot draconisch­e maatregele­n: verkleinin­g van de veestapel, verlaging van de maximumsne­lheid. Met dat laatste is inmiddels al begonnen op de snelwegen rond de Veluwe: kwestie van een paar bordjes aanpassen. Het waren zeven fantastisc­he jaren, met al die 130 km/htrajecten. Wat me opvalt, is dat de maatregel best op begrip kan rekenen. Natuurlijk heb je notoire klagers die het een schande vinden en maar weer eens beginnen over alle rampspoed die de (r)overheid over hen heen heeft gestort, waarbij meestal het Kwartje van Kok ook nog wel valt. Maar het is een minderheid. Als je het vergelijkt met de hoog oplopende debatten in Duitsland over het invoeren van een snelheidsl­imiet (die er voorlopig absoluut niet komt, niemand die het aandurft), zijn we in Nederland best braaf. Het lijkt wel alsof we ons collectief realiseren dat er ergere dingen zijn om je druk over te maken.

Audi A3 Sportback 35 TDI Audi R8 Coupé V10 performanc­e Audi S6 Avant

BMW 118d

BMW i3s

Fiat 500X Sport

Fiat Panda (1982)

Jaguar XE

Kia e-Soul 30 94 78 30 52 82 102 62 52

Kia Niro Hybrid

Land Rover Discovery Sport Maserati GranTurism­o Mazda CX-5 Skyactiv-G 165 McLaren 600LT Coupé McLaren GT Mercedes A 200 d Morgan Plus Six Nissan Juke 66 46 121 70 94 26 30 42 22

Nissan Leaf e+ Nissan X-Trail 1.3 DIG-T Peugeot 208 en e-208 Renault Zoe Z.E. 50 Skoda Kodiaq 1.5 TSI Toyota 2000GT (1967) Toyota GR Supra 52 70 18 38 70 86 86

 ??  ?? jpeters@fnl. nl
jpeters@fnl. nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands