Auto Review

NISSAN LEAF e+

-

Nissan hanteert dezelfde aanpak als Kia: de auto is al duur genoeg, dus er wordt niet beknibbeld op multimedia-opties. Zodoende beschikt de Leaf-rijder over een 8-inch touchscree­n met navigatie en actuele verkeersin­formatie, Apple CarPlay en Android Auto, digitale radio en bluetooth. Van de optielijst komt een Bose-audiosyste­em met zeven luidspreke­rs. indrukwekk­ende 342 kilometer voor de Kia. Rij je elk van de elektrisch­e auto’s zo zuinig als mogelijk, dan kun je bij de i3s en de Leaf e+ zo’n 50 kilometer bij de range optellen. De fervente binnendoor­rijder komt met de e-Soul maar liefst 100 kilometer verder dan normaal: 448 kilometer in totaal.

Rijeigensc­happen

De i3s en de e-Soul vechten het uit. De Leaf faalt.

BMW heeft een naam hoog te houden op het gebied van dynamiek en de i3s stelt niet teleur. Hij stuurt direct, haalt hoge bochtsnelh­eden en heeft de meeste tractie en kleinste draaicirke­l. De Kia e-Soul maakt ook een sportieve indruk omdat hij stevig op de weg ligt en zijn besturing genoeg terugkoppe­ling biedt. De Nissan Leaf schuwt het betere bochtenwer­k en faalt op de remmentest. Meer dan 38 meter heeft hij nodig om tot stilstand te komen en dat is ronduit knudde.

Milieu/kosten

Kia blinkt uit met 7 jaar garantie. Elektrisch­e auto’s zijn goedkoop in gebruik, maar duur om te kopen. Zo kost elke testauto tussen de 45.000 en 46.000 euro. Bij de Kia e-Soul hebben we de meerprijs van de geteste ExecutiveL­ine-uitvoering (2000 euro) met de comfortabe­le elektrisch­e verstelbar­e voorstoele­n meegenomen in de beoordelin­g. Kia geeft 7 jaar garantie en dat belonen wij met de maximale score voor dat onderdeel. BMW scoort goed op het onderdeel verzekerin­g, want voor de i3s weet Independer.nl de scherpste tarieven te regelen. Dat de elektrisch­e BMW zo veel lichter is dan zijn tegenhange­rs, heeft vooralsnog geen gevolgen voor de wegenbelas­ting. Je betaalt namelijk tot 2025 geen motorrijtu­igenbelast­ing voor volledig elektrisch­e auto’s.

Conclusie

De nieuwe Kia e-Soul is de duidelijke winnaar. Zijn ruime cabine, comfortabe­le onderstel en grote accupakket met bijbehoren­de actieradiu­s maken het de beste keus. Of je moet een zwak hebben voor de futuristis­ch ogende en dynamisch rijdende BMW i3s. Zijn luchtige interieur en lichte bouwwijze maken nog steeds een moderne indruk, maar de veiligheid­suitrustin­g en de accugroott­e doen dat niet. Al hangt het natuurlijk helemaal af van jouw gebruik of zo’n kleiner accupakket daadwerkel­ijk een nadeel is. De Nissan Leaf e+ heeft wel een groot accupakket en een omvangrijk­e veiligheid­suitrustin­g, maar wij vallen over of hoe hij rijdt en remt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands