Auto Review

WIKKEN & WEGEN

-

praktijkme­tingen laten zien dat de Mazda niet langzamer is. De CX-5 maakt al met al een goede indruk in dit hoofdstuk, dat hij winnend afsluit.

Rijeigensc­happen

Sportief is geen van de drie suv’s. Wie een praktische suv koopt, zal niet al te veel waarde hechten aan dynamische eigenschap­pen. Des te belangrijk­er is de veiligheid: de meeste suv-rijders hebben (klein)kinderen achterin zitten. Daarom is het geen drama dat de ESP-systemen van alle auto’s vrij vroeg ingrijpen als je je een beetje laat gaan. Lang voordat ze zelf aan hun grenzen zitten, worden de Nissan, de Mazda en de Skoda al afgeremd door de elektronic­a. De manier waarop, verschilt wel. Bij de Nissan X-Trail gebeurt het subtiel, terwijl de op zich best dynamische Skoda bruut wordt verstoord in zijn sportieve aspiraties. Dat is ook de reden van de matige tijd op het handlingpa­rcours Ondanks de sportieve Continenta­l-banden ligt het ESP op de loer als een Russische hacker in een Citroën C3.

Op de slalom is de Kodiaq wel het beste: zijn besturing werkt nauwkeurig en geeft prima feedback. Ook over de Mazda-besturing hebben we geen klachten. De Skoda stelt zijn overwinnin­g veilig met de kortste remweg. Vooral met warme remmen presteert hij goed: de Kodiaq staat al na 34,9 meter stil. Met koude remmen doet de Mazda CX-5 het

Ik hoef niet lang na te denken welke auto ik zou kiezen. Sterker nog, eigenlijk twijfel ik geen seconde. Het wordt niet de Nissan, die ik wat plomp vind ogen en die voor autobegrip­pen stokoud is. Ook de Skoda laat ik staan. Wat heeft het Volkswagen-concern ons opgezadeld met een enorme berg op elkaar lijkende suv’s. Ik zie door de bomen het bos niet meer en haal ze allemaal door elkaar, hoe goed al die auto’s ook zijn en hoe populair ze ook zijn bij de kopers. De Mazda CX-5 is met afstand mijn favoriet. Ik vind hem mooi en onderschei­dend. Bovendien houd ik van comfortabe­l afgestemde auto’s en blijf ik het knap vinden hoe Mazda met eigenwijze gedachtesp­rongen zulke goede motoren bouwt.

een fractie beter. De Nissan springt er negatief uit, met een remweg van 37,4 meter (koud) en 37,6 meter (warm).

Milieu/kosten

De tijd dat Skoda’s goedkoop waren, is voorbij.

Weet je het nog, de tijd waarin je een Skoda voor een prikkie mee naar huis kreeg? Het is voorbij. Maar dan ook echt. Ook binnen de Volkswagen-groep maakt het merk promotie, er zijn tegenwoord­ig zelfs Skoda’s die beter zijn afgewerkt dan de evenknie van Volkswagen. Dat zie je bijvoorbee­ld bij de Kamiq en de T-Cross. Het is echter niet de Skoda die in dit hoofdstuk de hoogste ogen gooit. Die eer gaat naar de Mazda CX-5. Hij heeft (ook met opties die de testresult­aten beïnvloede­n) de laagste prijs en is het goedkoopst in de wegenbelas­ting. Bovendien is Mazda het meest vrijgevig met de garantievo­orwaarden. Op de Skoda Kodiaq schrijf je procentuee­l gezien het minste af, bovendien zijn de onderhouds­kosten het laagst. De Nissan X-Trail valt in minder positieve zin op. Hij komt, voorzien van alle opties, als enige boven de 40.000 euro uit met zijn prijs.

Conclusie

De Skoda Kodiaq maakt indruk en doet dat eigenlijk door nergens écht indruk te maken. Hij valt nooit uit de toon en verzamelt punten als die vlijtige, onopvallen­de leerling die je in de jaren negentig stuud noemde. De Skoda is ruim, erg ruim. Héél erg ruim. Bovendien heeft hij de meeste veiligheid­ssystemen aan boord en heeft hij de krachtigst­e remmen. Precies wat je zoekt als je een degelijke gezins-suv wilt hebben. De Mazda CX-5 is eveneens een uitstekend­e keuze. Hij valt vooral op met zijn zuinige, en toch goed presterend­e motor en met zijn gunstige basisprijs. De Nissan X-Trail is absoluut geen slechte auto. Hij laat het vooral afweten met zijn lange remweg en mist in details de verfijning die de andere twee auto’s wel bieden. Bovendien is hij de duurste.

 ??  ?? NL 37.390 EURO BE 31.990 EURO
NL 34.990 EURO BE 25.890 EURO
NL 37.390 EURO BE 31.990 EURO
NL 37.390 EURO BE 31.990 EURO NL 34.990 EURO BE 25.890 EURO NL 37.390 EURO BE 31.990 EURO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands