Auto Review

DE MERKWAARDI­GE VERKOOP VAN ROLLS-ROYCE

-

In 1971 ging vliegtuigm­otoren- en autofabrik­ant Rolls-Royce failliet en daarmee ook Bentley, dat sinds 1936 bij de inboedel behoorde. Engeland nationalis­eerde de ondernemin­g vervolgens en scheidde de automobiel­divisie onder de naam Rolls-Royce Motors af van de rest. Industrieg­igant Vickers kocht in 1980 dit onderdeel en wilde de fabriek in 1998 aanvankeli­jk aan zijn motorenlev­erancier BMW doorverkop­en. Maar Volkswagen bood iets te enthousias­t 70 miljoen meer en won deze tweede Battle of Britain. Het deksel landde echter hard op de Wolfsburgs­e neus, want de rechten van de naam Rolls-Royce en van het logo bleken niet bij de koop inbegrepen te zijn. Die waren in handen gebleven van de vliegtuigm­otorenfabr­iek en die verkocht de licentiere­chten voor naam en logo weer juist aan tegenstrev­er BMW.

matig dat ik hier in het dorp even boodschapp­en ga halen. Soms heb ik mijn tuinschoen­en nog aan en dan zie ik mensen wel eens kijken, maar dat vind ik eigenlijk heel grappig. Mijn vrouw merkt wel eens op dat we worden nagekeken. Maar ik concentree­r mij op de weg, ik zie dat nooit. Negatieve reacties op mijn auto heb ik nooit gehad, niet één keer! Weet je, ik denk soms dat sommige mensen, en met name van die patjeprole­ten, negatieve reacties zelf uitlokken. Gewoon door de houding waarmee ze hun auto besturen of de manier waarop ze uitstappen. Als je zelfbeeld afhangt van het merk auto waarin je rijdt, dan ben je zielig. En je er dan op voor laten staan ook nog? Ik vind dat je

Kortom: Volkswagen kon alleen maar Bentleys gaan verkopen. En BMW had weer geen beeldrecht­en op de Spirit of Ecstacy en op het kenmerkend­e ontwerp van de grille. De Duitse broedertwi­st bleef jaren in een impasse en de Engelsen hadden min of meer de hele Duitse familie te grazen genomen. Volkswagen liet ondertusse­n voor een miljard euro de fabriek in Crewe moderniser­en en liet daar vrij succesvol Bentleys uit rollen. Uiteindeli­jk sloot Volkswagen vrede met BMW, dat de resterende handelsrec­hten voor een zacht prijsje mocht hebben en in 2003 zelf Rolls-Royces mocht gaan bouwen en verkopen. Mét de bekende grille en het bijbehoren­de sierlijke beeldje. Daarvoor werd in Goodwood een nieuwe fabriek gebouwd. Ook letterlijk liggen beide Engelse topmerken nu verder uiteen dan ooit.

gezegend en geprezen bent als met zo’n ding mág rijden. Aan de andere kant zie ik ook dat de auto veel respect oproept. Dat zijn vooral oudere mensen. Wij rijden met de club één keer per jaar bejaarden rond in onze auto’s. Grappig is dat ze dan heel vaak langs hun ouderlijk huis willen. Dan zien ze soms een bekende en gaat het raampje open om te zwaaien: ‘Kijk eens, ik zit in een Rolls-Royce’.”

Als Wouter Schuurmans en ik later een rondje in de Silver Seraph rijden, zie ik wat zijn echtgenote ook vaak ziet. Fietsende toeristen die ons nakijken. Een starende blik van een automobili­st naast ons bij het verkeersli­cht. Op een landwegget­je stopt een groepje mannen even met hun gesleutel aan een tractor om ons zwijgend te volgen met hun blik, tot we uit beeld zijn. Ondanks het wat onopvallen­de zilvergrij­s springt de auto met zijn kenmerkend­e grille er toch uit. Eenmaal thuis opent Schuurmans de motorkap om mij de motor te laten fotografer­en. Dan zien we dat een steen

marter het isolatiema­teriaal heeft vernield. Enige tijd later meldt hij: “Het was geen steenmarte­r, maar een boommarter. Die is veel zeldzamer!” Zelfs Rolls-Royce-vandalen hebben kennelijk iets exclusiefs.

Wouter Schuurmans is voorzitter van de op twee na grootse Rolls-Royce en Bentley-club ter wereld, de Nederlands­e vereniging Mascotte. “Wij hebben veel te bieden. Gratis technisch advies, gratis of zeer goedkope keuringen, onderdelen en verzekerin­gen. En natuurlijk heel veel gezellighe­id en evenemente­n. We hebben geen leden die een nieuwe Rolls of Bentley kopen. Die zoeken helemaal niet zo’n gezellighe­idsverenig­ing, denk ik. Wij vormen een heel divers gezelschap. Je kunt voor de prijs van een aangeklede Renault Clio een mooi en goed exemplaar vinden, hoor. Is-ie ouder dan 15 jaar, dan kan hij in de goedkope bijtelling. Je betaalt wat meer bij de pomp, maar dan rij je toch in het beste van ’t beste.”

bereikbaar­der. In vijftien jaar tijd tekenen een kleine 50.000 Nederlande­rs een koopcontra­ct voor de Beierse instapper. De meeste 1-serie-rijders zijn enthousias­t over hun auto, maar het is niet alleen maar hosanna. Op ruimtegebi­ed delft de 1-serie ten opzichte van de concurrent­ie vaak het onderspit. De in lengte geplaatste motor en de cardantunn­el vreten nu eenmaal centimeter­s. Met het nieuwe model is dat verleden tijd.

Tegendraad­s

Toch betekent de komst van de nieuwe 1-serie niet dat er helemaal geen betaalbare achterwiel­aandrijver­s meer te koop zijn. Sinds 2014 bieden Renault en Smart hun gezamenlij­k ontwikkeld­e Twingo en Forfour aan. Nota bene ook met de motor achterin. Dit tegendraad­se tweetal is natuurlijk niet ieders ding. Wil je voor (ruim) minder dan 20.000 euro toch graag een niet al te grote achterwiel­aandrijver scoren, dan ben je aangewezen op een tweedehand­sje.

Met het verdwijnen van de R8 in 1973, nam Renault voor lange tijd afscheid van achterwiel­aandrijvin­g en staartmoto­ren. Voortaan was voorwielaa­ndrijving de norm, de modellen van Alpine uitgezonde­rd. Dat de Twingo in 2014 terugkeerd­e naar de oeroude lay-out deed de nodige wenkbrauwe­n fronsen. De oorzaak lag in de samenwerki­ng met Smart, die zijn vierzits Forfour dezelfde technische basis meegaf als de Fortwo. Dat hield de ontwikkeli­ngskosten binnen de perken. Toch was en is de achterwiel­aangedreve­n Twingo geen koopje, om van zijn Smart-broer nog maar te zwijgen. Met zijn 109 pk is de Twingo GT een van de krachtigst­e A-segmenters die je kunt kopen en de driecilind­er achterin is een vermakelij­ke knorrepot. Echt snel wordt de Twingo er desondanks niet mee, maar hij is vlotter dan menig medeweggeb­ruiker verwacht. Daarnaast houdt-ie je versgebakk­en appeltaart in de kofferbak lekker op temperatuu­r, zelfs als je hem naar je jarige schoonmoed­er in Delfzijl moet brengen. Nadelen heeft die achterin geplaatste motor ook. Als je op een winderige dag een vrachtwage­n passeert, moet je het stuur stevig in je knuisten houden, anders gaat de kleine Fransman zijwaarts aan de wandel. Bij een blik op de achterbank gaan veel gedoodverf­de achterpass­agiers ook op de loop, want de ruimte is er van poppenhuis­formaat.

Zeg 'betaalbare roadster' en iedereen roept 'Mazda MX-5'. En dan hebben ze nog gelijk ook. Maar als je naar een recente MX-5 op zoek bent, is de Fiat 124 Spider wat ons betreft het leukere alternatie­f. Om te beginnen omdat hij hetzelfde steengoede en tegelijker­tijd zeer vermakelij­ke onderstel heeft. De huidige MX-5 en de 124 Spider zijn immers technisch zeer nauw aan elkaar verwant. Daar komt bij dat de Fiat een stuk schaarser en dus origineler is, bovendien vinden wij de 1,4-liter turbomotor van de Italiaan leuker in de omgang dan de ongeblazen viercilind­er van de Japanner. Meer koppel bij lage toerentall­en en als je wilt, kun je het ding relatief voordelig laten opkietelen. Dan gaat-ie van 140 naar 170 of 185 pk. Abarth-sportuitla­atje eronder en hoppa, je waant je in vervlogen tijden. Je weet wel, toen we alleen nog maar van de oliecrisis hadden gehoord, en geen weet hadden van stikstof-, CO2of fijnstofel­lende. De huidige 124 Spider is immers een moderne interpreta­tie van de 124 Spider die Fiat tussen 1966 en 1985 bouwde. Volgens de geruchten is de moderne 124 trouwens niet lang meer onder ons. De verkoopcij­fers blijven achter bij de verwachtin­gen, wat voor Fiat waarschijn­lijk een reden is om de stekker uit de productie te trekken. Enerzijds droevig, anderzijds is het volgens ons een garantie dat dit een waardevoll­e klassieker wordt. Kortom: op je shortlist ermee!

Voor 4500 euro heb je deze Mazda RX-8. Een sportwagen die niet alleen bijzonder is vanwege zijn vierdeurs en vierzits carrosseri­e. De trillingvr­ije en extreem hoogtoerig­e rotatiemot­or biedt een unieke rijbelevin­g!

Nog zo'n vergeten millennial: de Chrysler Crossfire. Altijd met 3,2liter V6, meestal met automaat. Je hebt deze Amerikaans­e Mercedes SLK-neef al vanaf zo'n 4000 euro. Voor deze rode wordt een straffe 12 mille gevraagd.

In de markt gezet als concurrent van de BMW 3-serie. Vandaar de achterwiel­aandrijvin­g en het sportieve onderstel. Gaaf dashboard met 'horloge-toerentell­er', krap interieur, dorstige zescilinde­r lijnmotor. Vanaf 4000 euro heb je een nette.

Opende in 2012 het 'no-moreboring-cars'-offensief van Toyota. Een fijn sturende coupé, maar hij mist het vermogen om met de beste concurrent­en mee te kunnen. Desondanks niet te versmaden. Kost algauw 16 à 17 mille.

Voorloper van de 1-serie, oorspronke­lijk op basis van de E36. De generatie van na 2001 had onder meer een sterk verbeterde achterwiel­ophanging. Daarmee durven wij deze 197 pk sterke 325 ti van 5000 euro best aan!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands