Auto Review

Liefde voor sterren

-

Toen ik vijftien jaar geleden bij AutoReview begon, had ik weinig met Mercedes-Benz. De allereerst­e CLS was toen net geïntroduc­eerd en ik had er geen goed woord voor over. Wie koopt nou zo’n onpraktisc­he auto? Mercedes beleefde niet zijn beste jaren: vrijwel elk model van begin deze eeuw had problemen met de elektronic­a en bleken later ook nog roestgevoe­lig. Het huwelijk met Chrysler was boulevardb­lad-waardig.

Langzaam kantelde mijn beeld van het merk, na talloze persintrod­ucties en fabrieksbe­zoeken. Alleen bij Mercedes kun je een technicus uren enthousias­t horen praten over zijn jarenlange studie naar het juiste geluid voor het dichtklapp­en van een portier. Ik kon bij sommige technische presentati­es een geeuw niet onderdrukk­en, maar was tegelijk onder de indruk van de toewijding van de techneuten. Ook het kwaliteits­niveau werd naar een hoger plan getild. Chrysler werd gedumpt, en inmiddels is het imago van Mercedes weer een stuk beter dan in de begindagen van AutoReview.

Nog zoiets geks: hoe ouder een Mercedes wordt, hoe mooier ik hem vind. In mijn jeugd was de W124 een erg populaire auto, maar vond ik er weinig aan. Ik vond zijn Franse en Italiaanse concurrent­en veel interessan­ter: de Citroën CX, de Renault 25, de Lancia Thema. Als ik nu een goed bewaard exemplaar zie rijden (met name de Coupé), kijk ik om in bewonderin­g. Datzelfde gebeurt met veel andere Mercedes-modellen. Zelfs de W140 S-klasse, die monsterlij­k grote auto met de bijnaam Kathedraal, vind ik inmiddels wel wat hebben. Het exemplaar dat in de Marktplaat­s-rubriek van deze AutoReview langskomt, is helemaal om te smullen. Maar ook mijn mening over de eerste CLS is gekanteld. Mercedes had goed gezien dat er behoefte was aan zo’n vierdeurs coupé en elke concurrent heeft inmiddels zo’n soort auto in de prijslijst staan.

Naast alle nieuwe testauto’s die in onze redactie-parkeergar­age langskomen, rijdt de redactie van AutoReview vooral youngtimer­s. De oogst bestaat uit een Volvo, een Rover, een Saab, een Audi en een Renault. Die laatste was van mij: een Renault 25 van de eerste generatie, met het beroemde (en nog altijd werkende) sprekende waarschuwi­ngssysteem dat in de jaren tachtig zo modern was. Alleen werden de mankemente­n die ik eerst nog liefdevol afdeed als ‘Franse charme’, wel erg talrijk. En omdat mijn bewonderin­g voor Mercedes-klassieker­s en youngtimer­s steeds maar groter werd, trok ik vlak voor kerst de stoute schoenen aan. Wat ik vijftien jaar geleden voor onmogelijk had gehouden, is nu toch gebeurd. Er zit een Mercedes-sleutel in mijn broekzak.

Hoe ouder een Mercedes wordt, hoe mooier ik hem vind.

 ??  ?? jpeters@fnl. nl
jpeters@fnl. nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands