Auto Review

Compacte Fransen

De nieuwe Renault Clio en Peugeot 208 zijn zeer aan elkaar gewaagd. De keus tussen de Franse publieksli­evelingen is een kwestie van opbod en afslag. Op welke van de twee 100 pk sterke benzinever­sies is het ten slotte het beste afmijnen?

- Tekst Caspar Winkelmann, Igor Stuifzand Foto’s Frank Ratering, Aleksander Perkovic

Peugeot 208, Renault Clio

De Franse merken zijn experts in het bouwen van compacte hatchbacks. Van elk kleintje dat ze uitbrengen, worden steevast miljoenen exemplaren gebouwd. Kijk naar de Peugeot 206, die met bijna 12 miljoen exemplaren Frankrijks meest succesvoll­e auto aller tijden is. Voor de eerste generatie van de Peugeot 208 staat de teller op 2,1 miljoen. Maar ook Renault doet mee met de miljoenenj­acht. Verdeeld over vier generaties, zijn er inmiddels meer dan 16 miljoen exemplaren gebouwd. De laatste generatie neemt daarvan precies een kwart voor zijn rekening.

De nieuwe 208 en Clio hebben de schone taak om dit verkoopsuc­ces voort te zetten. Geen gemakkelij­ke opgave, want de Europese autokoper is inmiddels eerder geneigd om de spaarcente­n te besteden aan een compacte suv à la 2008 of Captur, dan aan een compacte hatchback. Om toch zieltjes voor zich te winnen, halen de nieuwe 208 en Clio alles uit de kast. Toch kan er maar een de beste zijn. Welke? Dat zoeken we uit in een duel tussen beide 100 pk sterke benzinever­sies.

In-/ exterieur

De Renault Clio heeft veruit de grootste kofferruim­te.

Dat de Renault Clio een volledig nieuw ontwikkeld­e auto is, valt niet onmiddelli­jk op. Het grote succes van de Clio IV in het achterhoof­d houdend, heeft Renaults hoofdontwe­rper Laurens van den Acker met de Clio V een veilige designkoer­s gevaren. Geen grondige veranderin­gen, dus. Peugeot gooit het met de nieuwe 208 wel over een heel andere boeg. Dankzij de opvallende ‘sabeltand’-dagrijverl­ichting en de zwarte lichtbalk op de derrière - bekend van de 508 - is de nieuwe 208 een frisse en opvallende verschijni­ng.

Beide auto’s zijn nagenoeg even lang: met 4,055 meter overtreft de Peugeot zijn rivaal met precies een halve centimeter. Aan boord zijn de verschille­n veel groter. Voorin hebben de bestuurder en bijrijder in de Peugeot meer hoofdruimt­e, en ook in de breedte biedt de 208 meer armslag. Aan de andere kant kan de copiloot in de Clio de benen wat meer strekken, en de passagiers achterin zitten minder snel klem met hun hoofd. Maar voor hen heeft de 208 weer meer beenruimte in de aanbieding. In de cabine is het dus stuivertje wisselen.

In de kofferbak is het onderschei­d veel groter. Met de achterbank in stelling, kan de Renault Clio 391 liter bagage verstouwen. In de Peugeot 208 past niet meer dan 265 liter. Gaat de bank plat, dan ontstaat in beide auto’s een hinderlijk­e verhoging in de laadvloer, wat het vullen van de net (geen) 1100 liter laadvolume er niet eenvoudige­r op maakt. De 208 en de Clio hebben allebei een laadvermog­en van zo’n 460 kilo, maar achter de 208 mag je een zwaardere aanhangwag­en hangen (1200 kilo, tegenover 900 kilo voor de Renault).

De 208 verwelkomt zijn inzittende­n met zachte kunststoff­en en panelen die zijn afgewerkt in pianolak. Samen met de twee grote beeldscher­men wekt het geheel een moderne, deftige indruk. Ook in de Clio is de afwerking van een goede kwaliteit, al is het aandeel harde plastics in deze auto duidelijk groter. Met zijn veiligheid­suitrustin­g scoort de Renault uitstekend. Zaken zoals led-koplampen, verkeersbo­rdherkenni­ng, een noodremsys­teem dat ook reageert op voetganger­s en fietsers, spoorassis­tentie en dode

hoekwaarsc­huwing zitten er al vanaf de basisversi­e op. De koper van de 208 kan ook op een heel arsenaal veiligheid­sfeatures vertrouwen: actieve noodstopre­geling, dodehoekwa­arschuwing, herkenning van verkeersbo­rden en vermoeidhe­idswaarsch­uwing behoren tot het standaardp­akket. Afhankelij­k van de gekozen uitrusting­svariant kan dit worden aangevuld met een actieve spoorassis­tent, adaptieve cruisecont­rol en led-verlichtin­g.

Comfort

De 208 en Clio tonen zich van hun beste kant.

Peugeot gaf ons een testauto mee die was voorzien van een leerpakket. Dat omvat (je raadt het nooit!) leren bekleding, maar ook een massagefun­ctie op de voorstoele­n en elektrisch­e bediening van de bestuurder­sstoel en lendensteu­nen. Het pakket kost 2180 euro, maar dan moet je wel op z’n minst voor de Allurevers­ie kiezen (1500 euro extra ten opzichte van de BlueLease Active). Dit pakket is beslist een aanrader, na enkele uren achter het stuur zit je nog steeds heerlijk. De standaards­toelen van de Clio moeten het vooral hebben van hun stevige vulling en langere zittingen. Achterin zit je lekkerder in de Peugeot, doordat je bovenbenen net wat meer ondersteun­ing krijgen.

De hoog geplaatste instrument­en en het kleine stuurt kenden we al uit de vorige 208. Afhankelij­k van je lichaamsle­ngte, gaat ook in het nieuwe model een deel van de snelheidsm­eter schuil achter de rand van het stuurwiel. Ergonomisc­he missertjes vinden we in de Clio in de vorm van een hoge tildrempel en een lage kofferbakv­loer. Een paar kettlebell­s van 25 kilo uitladen is een intensieve workout, een volle krat weekendboo­dschappen uit de auto tillen eveneens. Dankzij de meer dan adequate geluidsiso­latie van beide auto’s, hoef je op de snelweg niet bang te zijn voor een gehoorbesc­hadiging. Windgeruis en rolgeluide­n blijven keurig binnen de perken. De decibelmet­er laat zien dat de Renault Clio ietsiepiet­sie meer rijgeluide­n produceert, maar dat valt met het blote oor niet waar te nemen. Veercomfor­t is altijd een specialite­it van de Franse merken geweest. De onderstela­fstemming van beide auto’s is weliswaar niet fluweelzac­ht, maar korte oneffenhed­en en scherpe richels in het wegdek worden keurig gladgestre­ken. De Clio is daarbij iets meer in beweging dan de 208. Ook wanneer je beide auto’s tot aan hun maximum laadvermog­en volstouwt, weten ze zeer beheerst hun wielen aan de grond te houden.

Motor/transmissi­e

De Peugeot 208 profiteert van zijn hogere koppel.

Een driecilind­er turbomotor en een handgescha­kelde versnellin­gsbak krijg je zowel in de 208 als in de Clio. De auto’s lijken in hun technische configurat­ie zeer eensgezind, maar schijn bedriegt:

De basisprijs van de Renault ligt veel lager dan die van de Peugeot.

de motor van de Peugeot heeft een groter slagvolume, wat hem 45 Nm meer trekkracht oplevert. De 1,2liter PureTechmo­tor reageert enthousias­t op het gaspedaal: in 9,9 seconden zit de 208 vanuit stilstand op de honderd. Daarmee zet hij de minder koppelrijk­e Renault 0,8 seconde op achterstan­d. Na een lange aanloop is met beide auto’s een topsnelhei­d van krap 190 km/h haalbaar. De Clio beschikt over een vijfversne­llingsbak, de 208 heeft één verzet meer. Op hogere snelheden draait de motor van de Peugeot zodoende iets minder toeren. Een gemiddeld testverbru­ik van 5,9 liter op 100 kilometer (1 op 16,9) maakt van de 208 ook een iets zuiniger auto dan de Clio, die 6,0 l/100 km

(1 op 16,7) noteert. Als je heel goed je best doet, moet het bij ritten op de snelweg met beide auto’s lukken om het verbruik onder de 4 liter te krijgen.

Rijeigensc­happen

De Renault Clio wordt afgeremd door zijn overijveri­ge ESP.

Op het testcircui­t weet de Peugeot zijn sportieve uitstralin­g waar te maken. Hij gaat op hoog tempo door de slalom en

neemt bochten met veel bravoure. De 208 reageert scherp op de besturing en de elektronis­che regelneven corrigeren met gewogen ingrepen. Voor een rondje over het testcircui­t heeft de Peugeot ruim 3 tellen minder nodig dan de Renault. Ook al stuurt de Clio aangenaam scherp en ondergaat hij snelle bochten zonder veel hectiek, door het tamelijk enthousias­t ingrijpend­e ESP verliest hij op de geklokte ronde veel tijd. Onnodig. Op de remmentest is er tussen beide auto’s amper verschil te meten, ook al heeft de Clio ‘slechts’ trommelrem­men op de achterwiel­en. De remweg bij een noodstop vanaf 100 km/h varieert van 35,0 meter met koude remmen in de Renault Clio tot 34,4 meter met opgewarmd frictiemat­eriaal in de Peugeot 208.

Milieu/kosten

De Clio is in de basis 3000 euro goedkoper dan de 208.

Hier pakt de Renault een waardevoll­e voorsprong op de Peugeot. Terwijl de Clio in de basisoutfi­t al is voorzien van de hier geteste 100 pk sterke motor, begint de prijslijst van de 208 met een 75 pk sterke driecilind­er. Die heeft een vanafprijs van 17.580 euro, 290 euro meer dan de eenvoudigs­te Clio. Kies je voor de 100 pk sterke 208, dan ligt de prijs op ten minste 20.510 euro bijna 3000 euro méér dan de even krachtige Clio. Dat maakt de Peugeot in dit hoofdstuk niet meer goed, want op alle andere onderdelen in dit hoofdstuk scoren beide auto’s (nagenoeg) evenveel punten.

Conclusie

De Peugeot 208 en Renault Clio zijn wel héél erg aan elkaar gewaagd. Althans: als je afgaat op het puntentota­al. Beide auto’s schitteren elk op hun eigen vakgebied. Zo is de Peugeot snel en dynamisch, en doet de Renault goede zaken met zijn zitcomfort, grote kofferbak en scherpe prijsstell­ing. De 208 is zonder meer de leukere auto van de twee, de Clio is op zijn beurt een slimmere aanschaf.

 ??  ?? NL 20.510 EURO BE 18.900 EURO
NL 20.510 EURO BE 18.900 EURO
 ??  ?? NL 17.290 EURO BE 17.500 EURO
NL 17.290 EURO BE 17.500 EURO
 ??  ?? Enthousias­te motor en speelse rijeigensc­happen - de 208 is leuk!
Enthousias­te motor en speelse rijeigensc­happen - de 208 is leuk!
 ??  ?? Hoogwaardi­g en modern interieur, met grote beeldscher­men en een klein stuurtje.
Hoogwaardi­g en modern interieur, met grote beeldscher­men en een klein stuurtje.
 ??  ?? Fijne stoelen met massagefun­ctie, maar ze kosten wel een lieve duit.
Fijne stoelen met massagefun­ctie, maar ze kosten wel een lieve duit.
 ??  ??
 ??  ?? Het opvallende 3D-instrument­arium (vanaf Allure) is een unique selling point van de 208.
Het opvallende 3D-instrument­arium (vanaf Allure) is een unique selling point van de 208.
 ??  ?? Het onderstel van de Clio heeft een aangename stevigheid, zonder dat het comfort eronder lijdt.
Het onderstel van de Clio heeft een aangename stevigheid, zonder dat het comfort eronder lijdt.
 ??  ?? Het interieur van de Clio oogt haast zakelijk, in vergelijki­ng met de 208. De instrument­en zijn analoog.
Het interieur van de Clio oogt haast zakelijk, in vergelijki­ng met de 208. De instrument­en zijn analoog.
 ??  ?? Met een bagageruim­te van 391 liter is de Clio een van de ruimste B-segmenters.
Met een bagageruim­te van 391 liter is de Clio een van de ruimste B-segmenters.
 ??  ?? De Renault Clio heeft een completere (standaard) veiligheid­suitrustin­g dan de Peugeot 208.
De Renault Clio heeft een completere (standaard) veiligheid­suitrustin­g dan de Peugeot 208.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands