Auto Review

Verkoopcij­fers: auto’s uit het A-segment

Dat steeds meer merken stoppen met een auto in het A-segment, is slecht nieuws voor de Nederlands­e autokoper. Bij ons zijn de kleintjes namelijk niet aan te slepen. De afzwaaiend­e Opel Karl is favoriet.

- Tekst Jaap Peters

In de rubriek Uitzwaaier hebben we al menigmaal afscheid genomen van auto’s uit het A-segment. Vorige maand zwaaiden we bijvoorbee­ld nog de Opel Karl uit, op pagina 121 kun je lezen over het einde van de Suzuki Celerio. Het slinkende aanbod is jammer, want particulie­re kopers die een auto willen kopen zonder zich flink in de schulden te steken of de erfenis van oma Truus in één keer op te maken, komen al snel uit bij het A-segment. Grofweg kun je voor 13.000 euro een nieuwe auto kopen in deze klasse.

Opel maakt hier nu nog de dienst uit. Van de Opel Karl werden 7961 exemplaren verkocht, al wordt hij op de huid gezeten door de Peugeot 108 (7848 auto’s) en de Kia Picanto (7845 auto’s). Ook de Toyota Aygo blaast een aardig partijtje mee met 7782 nieuwe registrati­es.

Bij elektrisch­e auto’s is de situatie heel anders. Zakelijke rijders kozen massaal voor een Tesla Model 3, die hard op weg is de bestverkoc­hte auto van 2019 te worden. Met 17.871 registrati­es (gemeten tot 1 december 2019) laat hij de runner-up, de Volkswagen Polo met 12.565 registrati­es, eigenlijk al kansloos. Dat is niet fijn voor de schatkist, minister Hoekstra van Financiën kan bij al die Tesla's fluiten naar inkomsten uit bpm of wegenbelas­ting.

Opschuddin­g

Voor fabrikante­n zijn de marges op compacte auto’s klein en de eisen op het gebied van veiligheid groot. De boekhouder­s moeten flink rekenen om te bepalen of de productie van zo’n auto rendabel is. Bij Opel en Suzuki was de conclusie dat dit niet zo is, waardoor de Karl en de Celerio zullen verdwijnen. Van de Skoda Citigo kun je alleen nog een elektrisch­e versie krijgen. De Seat Mii en Volkswagen Up zijn er nog wel met een benzinemot­or. Op langere termijn is het waarschijn­lijk dat ook de Citroën C1 en de Peugeot 108 niet terugkeren. Vooral Peugeot laat geen kans onbenut om te zeggen dat het geen heil meer ziet in stadsauto’s. De 108 past niet meer in het chiquere imago dat het merk zich de laatste jaren aanmeet. Of Toyota met een opvolger komt van de Aygo, is nog niet bekend. Fiat zal in 2020 wel weer voor enige reuring zorgen met een nieuwe 500, al is dit designicoo­n duurder, hipper en uitgesprok­ener dan de gemiddelde auto uit het A-segment. Voor de Panda staat eveneens een (elektrisch­e) opvolger klaar, een Fiat-woordvoerd­er meldt dat ‘aan de Centoventi hard wordt gewerkt’.

Een nieuwe i10

Ook Hyundai zorgt ervoor dat de koper van auto’s uit het A-segment nog iets te kiezen heeft: begin 2020 komt de nieuwe i10 op de markt. Als hij net zo goed rijdt als-ie eruitziet, zijn wij dik tevreden. Wat verder opvalt: de matige popularite­it van de Renault Twingo (tot nu toe 1876 registrati­es) en de marginale rol voor de Smart Fortwo, met slechts 98 liefhebber­s. Auto’s uit het A-segment lijken alleen toekomst te hebben als ze elektrisch zijn of uit het Verre Oosten komen.

Het verschil tussen de particulie­re koper en de zakelijke rijder is enorm.

 ??  ?? De nieuwe Hyundai i10 komt begin 2020 op de markt en zou wel eens erg populair kunnen worden.
De nieuwe Hyundai i10 komt begin 2020 op de markt en zou wel eens erg populair kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands