Auto Review

Polderen met een Hyundai Kona Hybrid

- Tekst Michael Godde, Jaap Peters Foto‘s Aleksander Perkovic

Het woord ‘onmogelijk’ komt in het woordenboe­k van Hyundai niet voor. Het merk wil het verleden achter zich laten en nieuwe wegen inslaan. Niet elke automobili­st heeft dezelfde behoeften, vandaar dat de Hyundai Kona er in drie smaken is. Een met een vertrouwde benzinemot­or, een hybride en een volledig elektrisch­e versie. Wij kiezen voor de Hybrid.

Mobiliteit is een hot item bij automerken. Om de drukte en vervuiling in grote steden tegen te gaan, wordt steeds meer geprobeerd om passende oplossinge­n te vinden. Je rijdt bijvoorbee­ld met de auto naar de rand van de stad en vervolgt je weg met de fiets, de bus of de tram. Of je komt met de trein en laat je vervolgens voor de deur afzetten door een taxi of een Uber. Vervoer wordt steeds meer hybride. In Amsterdam hebben ze dat heel goed begrepen.

We doorkruise­n de stad en de omliggende polders met een hybride creatie uit Korea, de Hyundai Kona Hybrid. Hyundai is zich zeer bewust van de veranderen­de kijk op mobiliteit. Het merk wil zich niet toeleggen op één concept, het gelooft in meerdere oplossinge­n. Daarom zet Hyundai in op benzine, diesel, elektrisch, hybride, plugin hybride én waterstof. In Nederland is de verwachtin­g dat in 2020 zes op de tien verkochte Hyundai’s volledig elektrisch zijn, waarmee het merk dan alleen Tesla voor zich hoeft te dulden. En volgens de verwachtin­g is ruim 80 procent op een of andere manier geëlektrif­iceerd. Dat zou betekenen dat auto’s die alleen op benzine en diesel rijden, minder dan 20 procent voor hun rekening nemen.

Onze reis begint bij het Centraal Station. Auto’s, trams, fietsers en toeristen met rolkoffers strijden om elke vierkante centimeter. Je herkent de lokale bevolking aan het gebruik van de fietsbel, en de toerist aan het feit dat hij niets snapt van fietspaden. Nietsvermo­edend en zonder te kijken steken ze gewapend met rolkoffer het fietspad over. De toerist schrikt, de fietser vloekt. Eigenlijk is het vreemd dat de fiets in het buitenland nog lang zo populair niet

In Amsterdam rijden we met techniek van de toekomst over wegen uit vervlogen dagen.

is als bij ons. De fiets is de oervorm van emissievri­je mobiliteit. Alleen al in de binnenstad heeft Amsterdam 500 kilometer aan fietspaden liggen, grote delen van de stad zijn autoluw.

Hybride auto te gast

In de Hyundai Kona Hybrid werkt een 105 pk sterke benzinemot­or zonder turbo samen met een 44 pk sterke elektromot­or. Deze haalt zijn energie uit een accu van 1,56 kWh. De elektromot­or komt vooral van pas bij het wegrijden vanuit stilstand en bij het accelerere­n, als hij voor een extra boost kan zorgen. De Kona Hybrid weegt 1301 kilo, inclusief twee motoren en een accu.

In Amsterdam rijden we met techniek van de toekomst over het wegennet uit vervlogen dagen. Ook de boten in de grachten worden al deels elektrisch aangedreve­n. De hybride techniek is ook vriendelij­k voor de stadsbewon­ers: als je rustig rijdt, schakelt de viercilind­er zichzelf uit en is op korte afstanden alleen de elektromot­or actief. Laat je het gaspedaal los of rem je, dan wint de elektromot­or energie terug. Die gaat terug in het

accupakket. Over de Amsterdams­e grachten (de oude binnenstad heeft er 160) kun je nooit hard rijden, dus stoten we vrijwel geen CO2 uit. Buitenland­ers zal niet alleen opvallen dat Nederland fietst, maar ook dat onze grote steden niet zo’n verkeersch­aos kennen als Parijs, Londen en Brussel. Het Amsterdams­e ontmoedigi­ngsbeleid voor auto’s draagt daaraan bij. De parkeertar­ieven zijn hoog (7,50 euro per uur in het centrum) en het aantal parkeerpla­atsen daalt. Daarover kun je klagen, maar het verbetert wel de bereikbaar­heid. Amsterdam heeft geen Champs-Elysées, Fifth Avenue of Wetstraat en geeft fietsers ruim baan. Het bord dat de auto te gast is in de fietsstraa­t, is voor veel toeristen een foto waard.

Dankzij BlueLink niet bloedlink

We hebben onze route in Amsterdam en omgeving van tevoren via de BlueLinkap­p (standaard vanaf Fashion-uitvoering) geprogramm­eerd en naar het navigaties­ysteem gestuurd. Het systeem leidt je langs de files, de rode lijnen op het 10,25inch navigaties­cherm worden vakkundig omzeild. Zo zie je nog eens wat: via Durgerdam leidt een prachtige, vrijwel lege weg naar toeristenp­aradijs Marken. De hybride aandrijfli­jn, voorzien van een transmissi­e met dubbele koppeling, kiest telkens wat het handigst is: de ene keer moet de benzinemot­or vol aan de bak, waarna alles tot rust komt zodra je eenmaal op kruissnelh­eid rijdt.

Dat je in compactere modellen weinig meer tekortkomt, schreven we al vaker de laatste jaren. Ook Hyundai pakt uit, de Premium-uitvoering van de Kona Hybrid heeft stoelverwa­rming en -ventilatie, de bestuurder en bijrijder hebben elk hun eigen klimaatreg­eling en je telefoon kun je draadloos opladen. Ondertusse­n geeft de boordcompu­ter aan dat we gemiddeld ruim onder de 1 op 20 blijven. Als je je best doet en slim gebruikmaa­kt van de techniek, kun je in een auto met hybride aandrijfli­jn bijzonder zuinig rijden.

Step by step

De keuzemogel­ijkheden van de Hyundai Kona passen bij de nieuwe mobiliteit. Hyundai biedt hem aan met een ‘gewone’ benzinemot­or, als hybride en als volledig elektrisch­e auto. De populaire Kona Electric heeft een rijbereik van 449 kilometer (WLTP). In 2020 is het bijtelling­spercentag­e 8 procent. Achterin kun je in alle drie de Kona’s een elektrisch­e scooter kwijt (zie kader), waarmee je door de drukke binnenstad kunt laveren. De E-Scooter Concept weegt nog geen 8 kilo, is opvouwbaar en heeft een actieradiu­s van 20 kilometer. Het handige is dat je de scooter onderweg naar de P+R aan de rand van de stad via een stekker en een stopcontac­t in de bagageruim­te van de auto kunt opladen. De scooter heeft ledverlich­ting aan de voorkant en ook twee achterlich­ten, waardoor je in de winter goed zichtbaar bent. In een digitaal display zie je hoe hard je rijdt en hoe het met de accucapaci­teit is gesteld. Automerken zijn niet alleen meer bezig met auto’s bouwen, ze houden zich eerder bezig met mobiliteit. De E-Scooter en de hybride aandrijfli­jn passen goed in die filosofie. Om het verkeer niet volledig vast te laten lopen en de lucht in steden schoner te maken, is creativite­it nodig. Eén oplossing is er niet, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Of naar Amsterdam.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Ring A10 is een van de drukste snelwegen van Nederland, op sommige stukken mag je niet harder dan 80 km/h.
De Ring A10 is een van de drukste snelwegen van Nederland, op sommige stukken mag je niet harder dan 80 km/h.
 ??  ??
 ??  ?? Oude ophaalbrug­gen vind je nog overal in het land, al worden ze vaak elektrisch bediend.
Oude ophaalbrug­gen vind je nog overal in het land, al worden ze vaak elektrisch bediend.
 ??  ?? In veel Nederlands­e steden heb je fietsstrat­en, waarbij de auto te gast is. Dat vinden buitenland­ers heel apart.
In veel Nederlands­e steden heb je fietsstrat­en, waarbij de auto te gast is. Dat vinden buitenland­ers heel apart.
 ??  ?? Bij vlot accelerere­n zorgt de elektromot­or voor een extra boost.
Bij vlot accelerere­n zorgt de elektromot­or voor een extra boost.
 ??  ?? Heilige Hollandse huisjes: dit bijzondere gebouw staat in Zaandam.
Heilige Hollandse huisjes: dit bijzondere gebouw staat in Zaandam.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nederland fietsland. In Amsterdam ben je meestal sneller dan met de auto.
Nederland fietsland. In Amsterdam ben je meestal sneller dan met de auto.
 ??  ??
 ??  ?? Het is even slikken als je afrekent in de parkeergar­age aan de Marnixstra­at, maar je wordt wel met een mooi uitzicht beloond.
Het is even slikken als je afrekent in de parkeergar­age aan de Marnixstra­at, maar je wordt wel met een mooi uitzicht beloond.
 ??  ?? In de vele smalle straatjes van Amsterdam kun je grotendeel­s emissievri­j rijden dankzij de hybride aandrijfli­jn.
In de vele smalle straatjes van Amsterdam kun je grotendeel­s emissievri­j rijden dankzij de hybride aandrijfli­jn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands