Auto Review

Alfa Romeo Giulia

De Alfa Romeo Giulia is meer dan een mooi snoetje. Hij steekt de BMW 3-serie naar de kroon wat rijdynamie­k betreft, maar kan van diens verkoopcij­fers slechts dromen. Is deze modeljaaru­pdate voldoende om het tij te keren?

- Tekst Remco Slump

Bij Alfa Romeo valt je mond soms open van verbazing. Zo vertelde een productman­ager mij dat de Giulia Sportwagon zo goed als klaar was, maar dat hij door Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne werd afgeschote­n. “Het model staat in het Centro Stile in Turijn”, aldus de loslippige Italiaan. “Je zou het eens moeten zien. Het is een absolute schoonheid.” Maar toch trok Marchionne de stekker eruit. Stationwag­ons zouden geen toekomst meer hebben, werd als reden genoemd.

Had Alfa Romeo nu maar een Giulia Sportwagon gehad! Want in het kwakkelend­e D-segment liggen vooral de sedans op hun gat. Bij Volvo is de V60 vele malen populairde­r dan de S60. En Volkswagen houdt met de Variant de verkoopcij­fers van de Passat nog een beetje op pijl. In het hogere segment halen crossovers en suv’s de klassieke modelvaria­nten links en rechts in. Stationwag­ons zijn over hun hoogtepunt heen, maar doen het in ieder geval beter dan hun sedanbroer­s.

Onverminde­rd schitteren­d

De Giulia is dan ook niet het succes geworden waarop Alfa Romeo had gehoopt. Hij kwam in 2016 op de markt, waagde zich vol zelfvertro­uwen in het vaarwater van de BMW 3-serie, maar bracht het er niet zonder kleerscheu­ren vanaf. Alfa Romeo moet de verkopen met lede ogen – en een bloedneus in Rosso Competizio­ne – hebben aangezien. Vorig jaar bleef de teller in Nederland steken op 508 Giulia’s. De BMW 3-serie kwam met twee vingers in de nieren aan een afzet van 3453 stuks.

Daar zijn natuurlijk vele verklaring­en voor te bedenken: leaserijde­rs zijn behoudend, BMW heeft een ijzersterk imago, Italiaanse auto’s worden nog steeds met argwaan bekeken, et cetera. Want aan de Giulia zelf ligt het slechts ten dele. Bijna vier jaar na zijn introducti­e is hij onverminde­rd schitteren­d om te zien, met rijeigensc­happen die boven iedere twijfel zijn verheven.

Klassieke kleuren

Pas in 2021 krijgt de Giulia (samen met de Stelvio) een uitgebreid­e facelift. Om hem tot die tijd fris te houden, heeft Alfa Romeo voor modeljaar 2020 een bescheiden update doorgevoer­d. Naar uiterlijke wijziginge­n is het tevergeefs speuren, want die zijn er niet – of het moeten de nieuwe kleuren zijn. Vanaf medio 2020 zijn er zogenaamde Legacy-kleuren te bestellen. De eerste twee zijn Junior GToker en Villa d’Este 6C-rood, die zijn geïnspiree­rd op de Alfa Romeo GT Junior (1965) en 6C 2500SS Villa d’Este (1949). In het interieur vinden we duidelijk mooiere materialen en een opgewaarde­erd 7-inch scherm tussen de analoge klokken op het dashboard. Het 8,8-inch display op de middencons­ole is gebleven. Voorheen kon het alleen worden aangestuur­d met een draaiknop, nu is het ook aanraakgev­oelig. Het infotainme­ntsysteem is snel en eenvoudig te bedienen, maar het navigaties­ysteem

bracht ons regelmatig in de war. Hierdoor reden we een paar keer verkeerd.

Freude am Fahren

Alfa Romeo breidt de prijslijst van de Giulia uit met de 2.0T 280 pk RWD: een achterwiel­aangedreve­n variant van de al langer leverbare 2.0T 280 pk AWD. De sportievel­ing is minder snel op de sprint naar 100 km/h (5,7 tegenover 5,2 seconden), maar voelt een stuk lichtvoeti­ger aan op bochtig asfalt. Hij helt verder over dan je zou willen (ook in Dynamic), waardoor hij onrustig overkomt als je rafelig rijdt. Houd het netjes en de Giulia beloont je met hetgeen de 3-serie al jaren belooft: FreudeamFa­hren. In de Giulia wil je zelf sturen, maar voor het eerst kun je de teugels ook gedeelteli­jk uit handen geven. Alfa Romeo rust de Giulia uit met een reeks semi-autonome assistente­n, die al enige jaren gemeengoed zijn bij de concurrent­ie. En dat benadrukt gelijk het belang van deze modeljaaru­pdate. Alfa Romeo heeft een tussenspri­ntje getrokken om zijn tegenstrev­ers bij te halen. Kan het Italiaanse merk demarreren? Dat zullen we over anderhalf jaar zien, als de Giulia rigoureuze­r wordt bijgewerkt.

In de Giulia wil je zelf sturen, maar voor het eerst kun je de teugels ook gedeelteli­jk uit handen geven.

 ??  ??
 ??  ?? Een stijlvol interieur met mooie materialen en opgewaarde­erde technologi­e. Toch is een volledig digitaal instrument­arium niet leverbaar.
Een stijlvol interieur met mooie materialen en opgewaarde­erde technologi­e. Toch is een volledig digitaal instrument­arium niet leverbaar.
 ??  ?? Afhankelij­k van de gekozen uitvoering oogt de Giulia chic en elegant of sportief en strijdvaar­dig.
Afhankelij­k van de gekozen uitvoering oogt de Giulia chic en elegant of sportief en strijdvaar­dig.
 ??  ?? Die keuzehande­l was altijd een goedkoop, plastic ding. Nu is hij met fijn leer bekleed.
Die keuzehande­l was altijd een goedkoop, plastic ding. Nu is hij met fijn leer bekleed.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands