Auto Review

Seat Mii Electric Skoda Citigo-e iV Volkswagen e-Up

- Tekst Bart Smakman en Gert Wegman

Het regent de laatste tijd nieuwe elektrisch­e auto‘s. Maar voor de particulie­re koper blijft de prijs een belangrijk­e belemmerin­g om tot aanschaf over te gaan. Met de nieuwe elektrisch­e versies van de Seat Mii, Skoda Citigo en Volkswagen Up doet de Volkswagen Groep een serieuze poging om de massa te elektro-mobilisere­n. Gaat dit stadstrio voor een doorbraak zorgen?

Denk nu niet meteen dat je een van deze drie EV’s voor een prikkie aan de laadpaal voor je deur hebt. De prijzen beginnen bij een dikke 23.000 euro, terwijl je voor pakweg de helft ook een splinterni­euwe benzine-stadsauto kunt aanschaffe­n. Maar wie een volledig elektrisch­e auto zoekt, kan bijna nergens goedkoper terecht dan bij de Seat Mii Electric, de Skoda Citigo-e iV en de Volkswagen e-Up.

Ondanks een bescheiden lithium-ionaccupak­ket van 36,8 kWh (32,3 kWh netto) brengen ze je volgens de WLTPverbru­ikscyclus gemiddeld 260 kilometer ver. Dat is een enkeltje GroningenE­indhoven. Als je regelmatig slipstream­t achter vrachtwage­ns en niet boven de 100 km/h komt, haal je dat misschien ook nog. Wat dat betreft breken vanaf maart 2020 gouden tijden aan voor dit drietal. Nog even ter vergelijki­ng: de slag grotere Opel Corsa-e (30.999 euro), Renault Zoe (33.590 euro inclusief baterijkoo­p) en Peugeot e-208 (35.330 euro) hebben een iets grotere actieradiu­s, maar zijn fors duurder. Ook de Honda e passeert de 35.000 euro, desondanks heeft-ie een bereik van maar 220 kilometer.

Vertrouwd

Een belangrijk verschil met die concurrent­en is dat de Mii, Citigo en Up al sinds 2011 rondrijden als convention­ele brandstofa­uto’s. Sinds 2013 zoeft er ook een volledig elektrisch­e Volkswagen e-Up met een klein accupakket tussendoor, maar Seat en Skoda waagden zich niet eerder aan een elektrisch­e stadsauto. Is dat erg? We checken het tijdens een korte kennismaki­ng. Die begint heel vertrouwd. Aan de buitenkant valt vooral bij de Skoda en de Volkswagen de licht aangepaste neuspartij op, maar verder lijkt er weinig nieuws onder de zon, ook binnenin niet. Zelfs de traditione­le contactsle­utel is gehandhaaf­d, alleen blijft het angstvalli­g stil wanneer je die omdraait. We kennen de compacte Spanjaard/ Tsjech/Duitser (doorhalen wat voor jou niet van toepassing is) als een stevige, volwassen stadsrakke­r en daar is weinig aan veranderd. Maar zodra je ‘plankstroo­m’ geeft, laat de auto merken dat de tijd niet heeft stilgestaa­n. Onder begeleidin­g van een ruimteschi­p-achtig gezoem, sprint je binnen vier tellen naar 50 km/h. Scotty, here we come! Schakelen is niet nodig, want een eentrapsau­tomaat zorgt voor de krachtover­brenging naar de voorwielen. Dat de sprint zo moeiteloos en snel verloopt, komt niet alleen maar door het hoge koppel. Dat is met 212 Nm ruim tweemaal zo hoog als dat van de benzinever­sies met 60 pk, maar nog belangrijk­er is dat het direct vanuit stilstand beschikbaa­r is. In hectisch stadsverke­er komt het indrukwekk­ende accelerati­evermogen goed van pas. Op een druk kruispunt is het kleinste gaatje voor jou, en snoer je alle brommobiel-grappenmak­ers de mond. In vermogen zijn de geëlektrif­iceerde mini’s hun standaard brandstofb­roeders eveneens de baas. Toch leidt de beschikbar­e 83 pk niet tot een

Op een druk kruispunt is het kleinste gaatje voor jou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het 248 kilo wegende accupakket ligt onder de voorstoele­n en achterbank. Alle drie de automerken geven 8 jaar of 160.000 km fabrieksga­rantie op de batterij.
Het 248 kilo wegende accupakket ligt onder de voorstoele­n en achterbank. Alle drie de automerken geven 8 jaar of 160.000 km fabrieksga­rantie op de batterij.
 ??  ?? Drie auto’s, één dashboard. Het verschil zit ‘m in de versiering. Seat kleedt de Mii Electric aan met een paneel ‘met een geometrisc­h design’, in de e- Up Style kijk je naar ‘Shark Skin 3D’. Je kiest voor de Skoda Citigo- e iV als je in je nopjes bent met deze … ehm … nopjes. Je kunt ze niet voelen, het paneel zelf is glad afgewerkt.
Drie auto’s, één dashboard. Het verschil zit ‘m in de versiering. Seat kleedt de Mii Electric aan met een paneel ‘met een geometrisc­h design’, in de e- Up Style kijk je naar ‘Shark Skin 3D’. Je kiest voor de Skoda Citigo- e iV als je in je nopjes bent met deze … ehm … nopjes. Je kunt ze niet voelen, het paneel zelf is glad afgewerkt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands