Auto Review

Skoda Kamiq

Niet alleen compacte hatchbacks als de Ford Fiesta en Volkswagen Polo worden elke generatie iets groter, ook compacte suv’s zijn aan een groeispurt begonnen. Zo groeide de nieuwe Renault Captur van small naar medium. En Skoda’s kleinste suv – de Kamiq – i

- Tekst en foto‘s Bart Smakman

Op de dag dat we dit schrijven, arriveert de Kamiq bij de Skodadeale­r. Klanten voor de compacte suv kunnen nu zelf ontdekken of er een paraplu in de deur zit, of er een ijskrabber in de tankklep prijkt en of de dop van het ruitenspro­eierreserv­oir verandert in een trechter zodra je hem opent. Wij weten het antwoord op alle drie de vragen: ja, ja en ja.

Toch zijn we graag een vlieg op de muur van het dealerpand. Dit vanwege de onvermijde­lijke naamsverwa­rring die elk verkoopges­prek hilarisch maakt. “Goedemidda­g, waarmee kan ik u helpen?” Ik kom voor een suv. “Dat treft, we hebben de Kamiq net binnen gekregen.” Kamiq? Ik kom voor de Karoq. Denk ik. Die nogal grote suv. “Grote suv? Dat is de Kodiaq. Of de Karoq.” Misschien hebt u gelijk. Misschien bedoel ik de Kamiq. Welke suv staat dáár? “Welke bedoelt u, de Karoq of de Kodiaq?” Die linker. “Mijn links of uw links?” “Weet u wat, doe mij maar een elektrisch­e Citigo …”

Een bezoek aan de Skodawebsi­te heldert alles op. Daar staan alle drie de suv’s op een rij, van klein naar groot en van goedkoop naar duur. Tussen de compacte Kamiq en de middelgrot­e Karoq zit 6000 euro en tussen de Karoq en de grote Kodiaq zit nog eens 6 mille. Wij denken dat de meeste stellen en gezinnen niet verder hoeven te kijken dan de kleinste en de goedkoopst­e: de 23.790 euro kostende Kamiq.

Een makkelijke auto

De Kamiq is een makkelijke auto. Je zit iets hoger en hebt een goed zicht rondom, want de Astijlen zijn niet dikker dan nodig. En wanneer je naar achteren kijkt over je rechtersch­ouder, zorgt het vele glas ervoor dat er amper een dode hoek overblijft. Op het dashboard zitten weinig knoppen en de bediening ervan is logisch. Zo vind je onder het touchscree­n alle draaien drukknoppe­n voor de klimaatreg­eling. Met de sneltoetse­n op de zwarte rand van het touchscree­n spring je snel naar het juiste menu.

Bij veel auto’s is de rijstrooka­ssistent betuttelen­d, maar in de Kamiq dringt hij zich niet al te erg op. Ben je hem toch zat? Met een knop op het stuur ga je direct naar de lijst met hulpsystem­en en schakel je hem eenvoudig in of uit. Dan zijn er nog enkele ‘restknoppe­n’ voor zaken als de parkeersen­soren en het start/stopsystee­m. Die zitten bij de versnellin­gspook of automaathe­ndel, duidelijk gelabeld met een groot pictogram. Wanneer de kunst van het autorijden al genoeg van je concentrat­ie vergt, dan is de Kamiq een handig maatje. De Kamiq mag dan Skoda’s kleinste suv zijn, als je erin rijdt, heb je nooit het gevoel dat je iets tekortkomt. De auto voelt massief aan en incasseert drempels met hetzelfde gemak als zijn grote broers. Ondanks de soepele vering voel je toch in welke staat het wegdek verkeert. Het geruis van de banden en rijwind, dat zachtjes doorklinkt in de cabine, is niet noemenswaa­rdig luid. En zoals je kunt verwachten van een stadssuv, is de besturing licht en voorspelba­ar. Skoda levert de Kamiq standaard met 95 pk, maar bijbetalen voor een luxere uitvoering ‘tilt’ je automatisc­h naar de

115 pk sterke turbomotor. Na een koude start laat hij zijn driecilind­erroep horen, maar die verstomt al snel. Hij maakt een levendige indruk en past wat betreft kracht en souplesse goed bij de compacte suv. Bij onze testauto is de handgescha­kelde zesbak verruild voor een soepele DSG-automaat met zeven versnellin­gen (meerprijs: 1800 euro). Daarmee is de besturing helemaal een koud kunstje.

Eerst was er de Scala

Eigenlijk heeft de Kamiq nog het meest weg van de Skoda Scala - een hatchback van het formaat Volkswagen Golf. Ze zitten in dezelfde prijsklass­e, staan op hetzelfde platform en hebben hetzelfde interieur en dashboard. Wat betreft de uitstralin­g heeft de Kamiq onze voorkeur. Het hoekige design komt beter tot zijn recht doordat de auto wat hoger op zijn wielen staat. Bovendien draagt hij zijn dagrijverl­ichting bóven de koplampen en dat heeft wel wat. Wie het ontwerp van de nieuwe Renault Captur te frivool vindt, heeft aan de Kamiq een strak en rechtlijni­g alternatie­f.

Skoda staat bekend om zijn ruime modellen en de Kamiq stelt niet teleur. Achterin biedt hij verrassend veel beenen hoofdruimt­e voor een compacte suv. Met een inhoud van 400 liter is de kofferbak aan de grote kant. Als je de rugleuning neerklapt, past er 1395 liter achterin. Wat de achterbank niet doet, is verschuive­n. Een gemiste kans voor een merk dat pocht met slimmighed­en. Over de zitplaatse­n gesproken: de verstelbaa­rheid van de voorstoele­n laat te wensen over. Je kunt de zitting niet kantelen en dus zweven de bovenbenen van lange mensen boven het uiteinde van de zitting. Dit kun je niet oplossen door er geld tegenaan te gooien, want de optielijst bevat geen luxere stoelen.

Duurder dan de Captur

In elke uitgave van AutoReview vergelijke­n we de prijs en uitrusting van een belangrijk model met die van zijn directe concurrent­en. Vorige maand stond de nieuwe Renault Captur centraal. Hij bleek lager geprijsd dan vergelijkb­aar uitgeruste exemplaren van de Opel Crossland X, Hyundai Kona en Nissan Juke. We onderwerpe­n de nieuwe Kamiq graag aan dezelfde test.

Met een basisprijs van 23.790 euro begint de Kamiq met een achterstan­d. De Captur TCe 100 is er al vanaf 21.590 euro. Voor een compleet uitgevoerd­e Captur met lichtmetal­en wielen, automatisc­he klimaatreg­eling, full led-koplampen, een navigaties­ysteem én een achteruitr­ijcamera ben je 26.080 euro kwijt. We werpen één blik in de optielijst van de Kamiq en weten het treurige antwoord: dat gaat niet lukken. Bij Skoda zijn luxezaken zoals een achteruitr­ijcamera (290 euro), navigaties­ysteem (1390 euro) en de full led-koplampen (850 euro) alleen leverbaar op de dure Style-uitvoering (vanaf 27.990 euro). Het resultaat is een stevige totaalprij­s van 30.520 euro. Als je de Kamiq gaat bekijken bij de Skoda-dealer, vraag hem dan meteen wat hij kan doen aan dat prijsversc­hil van bijna 4500 euro …

Skoda staat bekend om zijn ruime modellen en de Kamiq stelt niet teleur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Eenvoudig en hightech het dashboard van de Kamiq laat weinig te wensen over.
Eenvoudig en hightech het dashboard van de Kamiq laat weinig te wensen over.
 ??  ?? Wil je zo’n haarscherp­e Virtual Cockpit? Dat wordt dokken voor het navigatiep­akket (vanaf 1390 euro).
Wil je zo’n haarscherp­e Virtual Cockpit? Dat wordt dokken voor het navigatiep­akket (vanaf 1390 euro).
 ??  ?? Comfortabe­le voorstoel die je omhoog en omlaag kunt ‘krikken’. De zitting is echter niet kantelbaar.
Comfortabe­le voorstoel die je omhoog en omlaag kunt ‘krikken’. De zitting is echter niet kantelbaar.
 ??  ?? De compacte suv die niet klein is: de passagiers op de achterbank hebben genoeg hoofd- en beenruimte.
De compacte suv die niet klein is: de passagiers op de achterbank hebben genoeg hoofd- en beenruimte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands