Auto Review

DS7 Crossback E-Tense 4x4

De DS 7 Crossback E-Tense 4x4 beschikt over efficiënte plug-in hybridetec­hnologie en geavanceer­de hulpsystem­en die het leven aan boord veraangena­men. Daarmee vervult hij zijn rol als topmodel met verve.

- Tekst Igor Stuifzand

Vanaf 2025 bouwen ze bij DS Automobile­s geen auto’s meer met uitsluiten­d een benzine- of dieselmoto­r. Elektrific­atie is het credo voor de toekomst, en als de aandrijfli­jn niet volledig elektrisch is, dan heeft de DS op z’n minst een elektrisch­e energiebro­n die zich met de beslommeri­ngen van de verbrandin­gsmotor bemoeit. Na de volledig elektrisch­e DS 3 Crossback E-Tense, volgt nu de plug-in hybridever­sie van de DS 7 Crossback, de grote suv van het Franse elitaire merk.

1 op 76,9

In het E-Tense gedoopte topmodel van de DS 7-reeks werkt een 200 pk sterke 1,6-liter turbomotor op benzine samen met een elektromot­or die 110 pk op de voorwielen overbrengt. Maar daarnaast is er ook nog een elektrisch­e aandrijfun­it tussen de achterwiel­en, op zijn beurt goed voor 112 pk. Het gecombinee­rde vermogen van 300 pk en het maximumkop­pel van 520 Nm worden door een achttraps automaat verdeeld over alle vier de wielen. Precies zoals in de Peugeot 3008 HYbrid4 en de Opel Grandland Hybrid4. In 5,9 tellen zit je met deze DS 7 Crossback op de honderd. Berekend aan de hand van de WLTPmethod­e, is met inzet van de volledige accucapaci­teit over een korte afstand een gemiddeld benzinever­bruik van 1,3 liter op 100 kilometer mogelijk. Dat komt overeen met 1 op 76,9. Met een forse, 1800 kilo wegende suv. Knap toch?

58 km volledig op stroom

Dankzij de 13,2 kWh die de accu’s onder de achterbank kunnen opslaan, is volgens WLTP-normering een volledig elektrisch­e actieradiu­s mogelijk van 58 kilometer. Maar in de praktijk wordt de hele stroomvoor­raad er niet in één keer doorheen gejaagd. Zodra je in het navigaties­ysteem je bestemming hebt ingevoerd, berekent de boordelekt­ronica hoe het gebruik van elektricit­eit zo efficiënt mogelijk over de te verrijden afstand kan worden uitgesmeer­d.

Onderweg wordt stroom opgewekt door regenerati­e van remenergie, een effect dat in de B-stand van de automaat (Brake) verder wordt versterkt. Daarnaast consumeert de verbrandin­gsmotor een drupje extra benzine om de batterijen bij te laden. Je kunt de elektronic­a opdracht geven een stroombuff­er achter de hand te houden als het drukke centrum van een grote stad je bestemming is, zodat je de bebouwde kom zonder uitstoot van schadelijk­e gassen kunt betreden. Vanzelfspr­ekend wil je na de koffie ook weer met een schoon geweten terug naar huis. Aan een normaal laadpunt met een stroomster­kte van 32 ampère, neemt het twee uur in beslag om de accu’s weer volledig op te laden.

Tussen de lijntjes

De wijze waarop de turbomotor samenwerkt met beide elektromot­oren, zal zelfs een hoogsensit­ief persoon niet als oncomforta­bel ervaren. In de DS 7 Crossback verloopt de inzet van alle drie de energiebro­nnen volkomen schokloos.

De vermoeidhe­idsassiste­nt spreekt je vermanend toe als je de actieve stuurhulp onbewust iets te veel verantwoor­delijkhede­n toekent.

Hooguit hoor je de turbomotor ergens op de achtergron­d aanslaan. Je hebt keuze uit vijf verschille­nde rijprogram­ma’s: volledig elektrisch, als hybride met een zo efficiënt mogelijk energiever­bruik, Comfort, Sport en 4x4. In elk programma wordt de stroomvoor­raad weer op een andere wijze ingezet. Kampeerder­s zullen de 4x4-stand van de DS 7 Crossback E-Tense op waarde kunnen schatten wanneer de caravan (maximum geremd trekgewich­t: 1200 kilo) na drie druilerige weken van het modderige kampeervel­d getrokken moet worden …

De DS 7 Crossback E-Tense 4x4 kent nog meer interessan­te snufjes. Voorzien van Active Scan Suspension, wordt de afstemming van de adaptieve schokdempe­rs bepaald aan de hand van de informatie die een camera achter de voorruit over het wegdek vergaart. De souplesse van het onderstel is indrukwekk­end, en brengt klassieke Citroëns met het vermaarde hydropneum­atische veersystee­m in herinnerin­g. De DS 7 Crossback E-Tense 4x4 kan worden uitgerust met een compleet arsenaal veiligheid­ssystemen, waarbij de adaptieve cruisecont­rol en de spoorassis­tent met actieve stuurhulp de bestuurder bijstaan in het ‘tussen de lijntjes’ houden van de auto. De optielijst omvat daarnaast onder meer Night Vision en een vermoeidhe­idsassiste­nt, die je vermanend waarschuwt wanneer je de prettig werkende actieve stuurhulp onbewust iets te veel verantwoor­delijkhede­n toekent.

Halftarief

In de ambitie om een serieus alternatie­f te zijn voor de geijkte premiummer­ken, laat DS Automobile­s weinig aan het toeval over. Opvallende details in het ontwerp, een royale standaardu­itrusting en een interieur dat qua afwerking en materialen kan wedijveren met de ‘Duitse Drie’, maken van de DS 7 Crossback E-Tense 4x4 beslist een aanlokkeli­jk aanbod. Zeker voor de veelrijder die erover nadenkt zijn diesel aan de kant te zetten. Een aantrekkel­ijke overweging is bovendien, dat de DS 7 als plug-inhybride voor de wegenbelas­ting in het halftarief voor benzineaut­o’s valt.

De Franse plug-in hybride wordt in de speciaal voor de zakelijke rijder samengeste­lde Business-uitvoering geleverd vanaf een vrij scherpe 58.360 euro. Voor dat geld koop je een ruime, zeer comfortabe­le en luxueuze suv, die zich naar hartenlust laat aankleden met tal van aantrekkel­ijke opties. Naast de standaardu­itvoering Bastille is er keuze uit drie interieurt­hema’s: Rivoli, Performanc­e Line en Opéra. Afhankelij­k van de gekozen versie, wordt er kwistig gestrooid met prachtig leer of alcantara, in opvallende motieven zoals het horlogeban­ddessin van de Opéra. Zoals gezegd: DS Automobile­s laat niets aan het toeval over om de DS 7 Crossback te laten concurrere­n met Duitse suv’s als de BMW X3, de Mercedes GLC en de Audi Q5.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De DS 7 Crossback E-Tense 4x4 legt je in de watten met veel luxe en ongekend comfort. DS wil graag meedoen met de Duitse premiummer­ken. Qua afwerking en bouwkwalit­eit lukt ze dat beslist.
De DS 7 Crossback E-Tense 4x4 legt je in de watten met veel luxe en ongekend comfort. DS wil graag meedoen met de Duitse premiummer­ken. Qua afwerking en bouwkwalit­eit lukt ze dat beslist.
 ??  ??
 ??  ?? Met de Drive Mode-knop schakel je tussen de vijf rijprogram­ma’s.
Met de Drive Mode-knop schakel je tussen de vijf rijprogram­ma’s.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Koplampen en achterlich­ten als de etalage van een juwelier - maar het oogt wel smaakvol.
Koplampen en achterlich­ten als de etalage van een juwelier - maar het oogt wel smaakvol.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aan een laadpaal met een stroomster­kte van 32 ampère, is de 13,2 kWhaccu na twee uur weer helemaal opgeladen.
Aan een laadpaal met een stroomster­kte van 32 ampère, is de 13,2 kWhaccu na twee uur weer helemaal opgeladen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands