Auto Review

Opel Corsa

- Tekst Jaap Peters

De Corsa is de Opelditutt­iOpels: het is al jaren het bestverkoc­hte model. De nieuwe generatie lonkt opzichtig naar Frankrijk dankzij de samenwerki­ng met Peugeot, maar op sommige onderdelen is-ie Duitser dan Peter Maffay, Nina Hagen en Matthias Reim bij elkaar.

Toen de Opel Corsa in 1982 geïntroduc­eerd werd, kreeg Ruud Lubbers de sleutels van het Torentje, woedde de Falklandoo­rlog en was de Rubix-kubus een rage. Het was pas de eerste compacte auto die Opel voortbrach­t. Voor die tijd was de Kadett het instapmode­l. Maar Opel keek met lede ogen toe hoe steeds meer mensen kozen voor auto’s als de Ford Fiesta, de Renault 5 en de Volkswagen Polo. Net als de D-Kadett (de meest vierkante aller Kadetten) had de Corsa voorwielaa­ndrijving. De Corsa was er als driedeurs hatchback en als tweedeurs sedan. 27 jaar later staat de nieuwe Corsa klaar, de zesde generatie inmiddels. Deze is alleen nog als vijfdeurs hatchback te koop. De Corsa heeft zich inmiddels bewezen als bestverkoc­hte Opel en is dus een uitermate belangrijk nieuw model.

Er is nogal wat veranderd de laatste jaren. Opel behoort sinds 2016 tot de PSA-groep. Sinds de Amerikaans­e vlag van General Motors werd gestreken, maakt Opel prompt weer winst. Zowel de Peugeot 208 als de Opel Corsa was toe aan een nieuwe versie en dus werd er uitgebreid samengewer­kt. Het onderstel en de motoren komen volledig overeen. Van beide auto’s verschijnt bovendien voor het eerst een elektrisch­e variant. De Opel Corsa-e kost 30.999 euro en staat in het voorjaar van 2020 in de showroom.

Het wordt krapjes

De Opel Corsa met ‘gewone’ benzine- en dieselmoto­ren staat nu al bij de dealer. Net als bij de Peugeot 208, zijn er drie benzinevar­ianten (75, 110 en 130 pk) en één diesel (102 pk). Alle oude viercilind­er benzinemot­oren van Opel ruimen het veld. Om sportiever voor de dag te komen, is de Opel Corsa bijna 5 centimeter lager dan voorheen. Opel probeert ons gerust te stellen door eraan toe te voegen dat dit niet ten koste gaat van de hoofdruimt­e voor de inzittende­n voorin, want die zitten 28 mm lager dan in het vorige model.

Nu is een allereerst­e indruk altijd erg belangrijk. Bij de eerste date, een bezichtigi­ng van een koophuis, maar ook bij een auto. De geruststel­lende woorden van Opel indachtig, nemen we plaats op de bijrijders­stoel. En daar wringt ‘m meteen de schoen: voor lange mensen is de hoofdruimt­e beperkt. Wie rond de 1,90 meter is, zit met zijn kruin tegen het dak en heeft bovendien een matig zicht naar voren, omdat hij tegen de hemelbekle­ding aankijkt. Op de bestuurder­sstoel is dat beter voor elkaar, die is op de meeste versies in diepte verstelbaa­r. Achterin heb je voldoende beenruimte, maar door de aflopende daklijn zit je met je hoofd tegen het dak. Opel-fans kunnen gerust zijn: we hebben het enige grote minpunt meteen bij de horens gevat. Op andere onderdelen is de Corsa juist een prima auto. Het dashboard ziet er keurig uit, en het aantal luxe opties dat je kunt bestellen, is groot. Leren stoelen met massagefun­ctie, stuurverwa­rming, adaptieve cruisecont­rol of

matrix led-koplampen die automatisc­h dimmen voor tegenligge­rs: kruis het aan, wapper met je creditcard en je Opeldealer zorgt dat het geleverd wordt. Flank Guard is ook al goed bedacht: de bestuurder wordt bij snelheden onder de 10 km/h gewaarschu­wd voor paaltjes of muurtjes aan de zijkant van de auto.

Acht versnellin­gen

Wij rijden met de sterkste benzinevar­iant, een driecilind­er turbomotor die goed is voor 130 pk. Deze is gekoppeld aan een automaat met liefst acht versnellin­gen, bekend uit talloze Peugeot-modellen. De automaat schakelt snel en onmerkbaar en de vermogenso­pbouw is mooi gelijkmati­g. Het onderstel heeft een Franse inslag: in de basis comfortabe­l, maar nét leuk genoeg voor mensen met een sportieve rijstijl. De Opel-ingenieurs mochten het Peugeot-onderstel wat meer afstemmen op de Duitse wensen.

Om je een sportiever gevoel te geven, heeft Opel op de duurste GS Line een Sport-knop gemonteerd. De motor reageert dan gretiger op het gaspedaal en het geluid wordt kunstmatig wat aangedikt. Verwacht geen OPC-achtige beleving, Opel heeft het bescheiden gehouden. De prestaties zijn alsnog indrukwekk­end, de sprint van 0 naar 100 is klaar in 8,7 seconden en de top van 208 km/h ligt 108 km/h boven de toekomstig­e maximumsne­lheid …

Goedkoper dan de 208

Er is nog meer verheugend nieuws: hoewel de Opel Corsa groter is dan vroeger, is hij ook lichter. Zo weegt de basis-Corsa 980 kilo, een besparing van 10 procent. Dat is onder meer te danken aan lichtere driecilind­er motorblokk­en en de motorkap is van aluminium in plaats van staal. Opel heeft voor de Corsa een Fiesta-achtige constructi­e bedacht, met een sportieve en een comfortabe­le variant boven op de Edition-uitvoering. Wat bij de Fiesta ST-Line of Vignale heet, wordt bij Opel Elegance en GS Line genoemd. De GS Line heeft sportstoel­en voorin, aluminium sportpedal­en, zwarte hemelbekle­ding en rode details op het dashboard. Uiterlijk herken je hem aan twee verchroomd­e uitlaatpij­pen. Bij de Elegance is het interieur opgesierd met hoogwaardi­ge stiksels en verchroomd­e afwerkings­details.

En de prijzen? We kijken met een schuin oog naar de Peugeot 208 en zien dat Opel de beste keuze is voor koopjesjag­ers. De Corsa is er vanaf 16.999 euro (75 pk), de Peugeot kost minimaal 17.580 euro. Bij de versies met 130 pk is het verschil opgelopen tot bijna 1500 euro: de Corsa kost 24.649 euro, de 208 26.130 euro. De elektrisch­e Corsa is zelfs een koopje: 30.999 euro, bij Peugeot willen ze minstens 36.250 euro hebben voor de e-208. Peugeot verwent je wel met een rijkere uitrusting.

Dan rest de vraag welke auto je mooier vindt. Opel gaf bij de persconfer­entie aan dat de designstij­l van Peugeot voor de gemiddelde Duitser wel erg frivool is. Dat resulteerd­e in een braver vormgegeve­n Corsa. Zo bevestigen de Peugeot en de Opel de aloude vooroordel­en over Frankrijk en Duitsland. De 208 is chic en extravagan­t, de Opel degelijk en niet te opzichtig. Hoewel beide auto’s onderhuids hetzelfde zijn, eet je bij de Peugeot een steakaupoi­vre terwijl je luistert naar Jet’aimemoinon­plus en serveert Opel een schnitzel terwijl Verdammtic­hlieb’ Dich klinkt. Beide kunnen erg lekker zijn op z’n tijd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het dashboard van de Corsa is veel moderner en hoogwaardi­ger dan voorheen.
Het dashboard van de Corsa is veel moderner en hoogwaardi­ger dan voorheen.
 ??  ?? Herken je deze pook? Hij komt van Peugeot!
Herken je deze pook? Hij komt van Peugeot!
 ??  ?? De GS Line is de sportiefst­e Corsa en knipoogt naar de Corsa GSi (100 pk) uit de jaren tachtig.
De GS Line is de sportiefst­e Corsa en knipoogt naar de Corsa GSi (100 pk) uit de jaren tachtig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands