Auto Review

Is de nieuwe Golf niet elektrisch? Laat dan maar.

- Bart Smakman

Uit de monden van mensen die eigenlijk niets met auto’s hebben, hoor ik steeds vaker dat hun volgende auto een elektrisch­e wordt. Het is niet langer de ver-van-mijnbed-show die het pakweg vijf jaar geleden was. De nieuwe modellen hebben een prima actieradiu­s en als je eenmaal met het idee speelt om een elektrisch­e auto te kopen, valt je op dat er in Nederland veel snellaadpa­len staan. Kortom: de mensen die dat willen, kunnen elektrisch gaan rijden.

Ik wil ook elektrisch gaan rijden. Het huis met oprit is gekocht, nu nog een wallbox aan de buitenmuur en deze jongen is klaar voor de elektrisch­e toekomst. Mijn belangrijk­ste reden is de soepele en stille rij-ervaring. Het gemak waarmee elektrisch­e modellen zoals de ID. 3 in beweging komen, is heerlijk. Dat je de auto ’s avonds moet opladen en soms onderweg, vind ik alleen maar leuk. Ik ben zo’n nerd die dan wil weten met hoeveel kilowatt er geladen wordt. Op mijn telefoon hou ik het accupercen­tage in de gaten. De Volkswagen ID.3 is niet kritisch, het maakt hem niet uit waar zijn stroom vandaan komt. Of de energie nu uit wind, zon, water of kolen wordt gehaald, de auto zoemt tevreden. Benzine is altijd vervuilend. Deze tegeltjesw­ijsheid stemt mij positief. Bijna dagelijks leer ik nieuwe dingen over elektrisch­e auto’s en het milieu, zowel positief als negatief. Zoals het feitje van Kia uit AutoReview 12/2019, dat er 5 ton extra CO2 vrijkomt bij het maken van een elektrisch­e auto. Volkswagen denkt daar vast heel anders over, want de ID.3 wordt gebouwd in een CO2-neutrale fabriek. En dan is er de kwestie van kobalt, de grondstof voor accupakket­ten die onder erbarmelij­ke omstandigh­eden wordt gedolven. Vorige week leerde ik dat niet alleen de bestuurder­s van accu-auto’s dat aangaat. Oliemaatsc­happijen gebruiken kobalt al jarenlang om zwavel uit diesel te halen. Voor een consument met goede bedoelinge­n is het moeilijk om te bepalen waar hij verstandig aan doet. Ik geef de elektrisch­e auto het voordeel van de twijfel.

Mijn volgende auto wordt dus elektrisch en aangezien de nieuwe Golf dat niet is, valt hij automatisc­h af. Dat is kort door de bocht, maar dat is de tweedeling die we gaan zien in autoland. Steeds meer Nederlande­rs besluiten elektrisch te gaan rijden en voor hen is elke auto met verbrandin­gsmotor automatisc­h te min. Ook een milde hybride, ook een plug-in hybride. Dat zijn hooguit tussenstop­s op een reis die eindigt bij een volledig elektrisch model. Mensen die geen haast hebben om bij dat eindpunt te komen, kopen de nieuwe Golf en zijn vast dik tevreden. Sommige autojourna­listen vragen zich af of dit de laatste nieuwe Golf ooit is. Ik zie dat anders: dit is de laatste Golf die mensen wíllen kopen. De ID.3 is de Golf van de toekomst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands