Auto Review

De ID.3 de nieuwe Golf? Welnee, de Golf 9 wordt de ID.3 van de toekomst!

- Gert Wegman

Bij de kennismaki­ng met de nieuwe Volkswagen Golf vraag ik me een aantal zaken af. Zou dit de allerlaats­te nieuwe Golf zijn? En kun je niet beter een ID.3 dan een Golf 8 bestellen? Ik weet de antwoorden al: nee en nee.

Ik ben geen elektrosce­pticus. Veel wijst erop dat de autotoekom­st inderdaad elektrisch is, maar vooralsnog leven we in het heden. En het succes van de Tesla Model 3 en Hyundai Kona Electric dan? Dat is vrijwel uitsluiten­d te danken aan de fiscale stimulerin­g door de Nederlands­e overheid. Kijk maar eens naar het aandeel van elektrisch­e auto’s in de wereldwijd­e verkoopcij­fers. Behalve in Noorwegen is dat overal nog marginaal.

Ook de komende vijf à tien jaar zullen auto’s met een verbrandin­gsmotor de overhand houden. Elektrisch­e auto’s zijn voor particulie­ren te duur en gebrek aan actieradiu­s blijft een rol spelen. Voor zo’n 25.000 euro heb je straks een instap-Golf waarmee je minimaal 600 kilometer ver komt en die je in vijf minuten weer volgooit. De standaardv­ersie van de ID.3 gaat in Nederland rond de 30.000 euro kosten en heeft een bereik van slechts 300 kilometer. In het kleine Nederland met zijn goede laadinfras­tructuur is dat niet zo’n probleem. Elders is dat een ander verhaal. Tijdens mijn autovakant­ies zoek ik graag dunbevolkt­e streken op, zoals de Schotse Hooglanden, de Pyreneeën en Noord-Zweden. Daar loop je algauw vergeefs met je laadsnoer te zwaaien. En dan ga ik nog met de tent op pad. Caravanner­s hebben helemaal niets aan een ID.3; het enige dat de elektrisch­e Volkswagen op zijn trekhaak veelt, is een fietsendra­ger.

Met de ID-modellenli­jn kan Volkswagen snel afstand nemen van de modellen waar nu nog een zweem van sjoemeldie­sels omheen hangt – voor wie daarvoor gevoelig is. Verder is het goedkoper om één elektrisch platform te hebben waarop tal van modellen kunnen worden gebouwd, dan diverse bestaande onderstell­en aan te passen. Daarnaast kon de Golf 8 nog even voort op het MQB-onderstel van de Golf 7. Zo heeft het zin om nog even twee bodemgroep­en te houden. Maar de Golf 9 krijgt gewoon de geëvolueer­de MEBbodempl­aat van de ID.3. Met betere, goedkopere en lichtere accu’s. De ID.3 is een tussenpaus om het beschadigd­e imago op te poetsen. Maar het is geen icoon, zoals de Golf. Een relatief zuinig, schoon en betaalbaar icoon bovendien. Kortom, over tien jaar stappen hele volksstamm­en wél in een elektrisch­e Volkswagen. Alleen heet die dan gewoon weer Golf. Zo kunnen we de ID.3 bijzetten in dezelfde tombe waar andere Volkswagen-modellen met cijfer-lettercomb­inaties in de naam werden begraven: de 1600 TL, de 411E en de K70. Wie kent ze nog?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands