Auto Review

Het laatste nieuws uit de autowereld

‘No more boring cars’, blijft Toyota roepen. Als er één Toyota die belofte waarmaakt, is het de nieuwe GR Yaris wel. Deze compacte hot hatch haalt 261 pk uit een driecilind­er, terwijl de concurrent­ie blijft steken op ‘slechts’ 200 pk.

-

Kennen jullie de Yaris GRMN nog? Dat was ook zo’n bijzondere machine. Het gepeperde hatchbackj­e had een 1,8-liter viercilind­ermotor met een Eaton-compressor en produceerd­e 212 pk en 249 Nm. Die cijfers werden echter duur betaald, want Toyota vroeg in Nederland niet minder dan 46.490 euro voor de Yaris GRMN. En we gokken dat de nieuwe GR Yaris ook geen goedkope jongen wordt. Onderhuids is het namelijk een exotisch apparaat. Zo staat het model op een nieuw platform. Dat maakt het mogelijk om achter een onafhankel­ijke wielophang­ing met dubbele draagarmen te monteren in plaats van de torsie-as die de standaard-Yaris heeft. Eigenlijk heeft de GR Yaris sowieso weinig te maken met de gewonemens­en-Yaris. Zo heeft-ie geen vijfdeurs, maar een driedeurs carrosseri­e, een 9,1 centimeter lagere daklijn en een veel grotere spoorbreed­te.

Driecilind­ermotor met 261 pk en 360 Nm

En daarmee houdt het niet op. Voor in de GR Yaris ligt een verrassend groot driecilind­erblok, dat ver naar achteren is geplaatst voor een zo goed mogelijke gewichtsve­rdeling (de accu ligt in de kofferbak). De 1,6-liter turbomotor is compleet nieuw en levert 261 pk en 360 Nm. Wie snel genoeg door de handgescha­kelde zesbak roert, zit in 5,5 seconden op 100 km/h. De topsnelhei­d van de GR Yaris is 230 km/h. Toyota heeft het gewicht zo laag mogelijk gehouden door de carrosseri­e uit aluminium en koolstofve­zel te vervaardig­en. Het resultaat is dat de GR Yaris 1280 kilo weegt. Niet licht, maar wel als je bedenkt dat er permanente vierwielaa­ndrijving is gemonteerd. Het GR-FOUR-systeem stuurt

normaal gesproken 60 procent van de aandrijfkr­achten naar voren en 40 procent naar achteren. In de Sport-stand verandert dat naar 30/70 en in Track naar 50/50. De GR Yaris is dus verbazingw­ekkend anders dan de Yaris. Waarom heeft Toyota al die moeite gedaan? Het antwoord zit in het woordje ‘homologati­e’, dat Toyota een paar keer in zijn persberich­t gebruikt. Wij gaan ervan uit dat de nieuwe Yaris WRC – die in het Wereldkamp­ioenschap Rally 2020 van start gaat – zo erg verschilt van de gewone Yaris, dat er een model als de GR Yaris nodig is om de veranderin­gen te homologere­n. Laten we tot slot nog even naar de concurrent­ie kijken. De 200 pk sterke Ford Fiesta ST maakt kans op de titel van best sturende compacte hot hatchback. Hij redt het qua vermogen niet tegenover de Toyota GR Yaris, maar waarschijn­lijk wel wat prijs betreft. Wij gaan er vanuit dat de GR Yaris flink boven de 32.770 euro van de Fiesta ST uitkomt. De Volkswagen Polo GTI (eveneens met 200 pk) is zelfs nog een tandje betaalbaar­der, met een vanafprijs van 30.800 euro.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands