Auto Review

Mazda’s met merkwaardi­ge motoren

Mazda betreedt nog wel eens een zijspoor, door technologi­sche oplossinge­n te hanteren waar andere merken zich niet aan (willen) wagen. Zo ging het ooit met de wonderlijk­e wankelmoto­r, en zo gaat het nu met de opmerkelij­ke Skyactiv-X-motor.

- Tekst en foto’s Igor Stuifzand

Als je van mooie techniek houdt, moet je eens bij Mazda aankloppen. Sinds jaar en dag profileert het merk zich als Japanische MotorenWer­ke, een specialist op het gebied van innovatiev­e en afwijkende technologi­e. Niet zelden kiest Mazda voor een andere koers dan andere autofabrik­anten. Toen de industrie zich vol overgave op downsizing stortte, dacht Mazda de CO2-uitstoot op een andere wijze te kunnen terugdring­en. Het ontwikkeld­e de Skyactiv-G benzinemot­or, die een laag verbruik juist níet weet te behalen met een klein slagvolume. Hij heeft dus ook geen turbo nodig om kunstmatig op krachten te komen. Met zijn (in de autowereld inmiddels relatief) grote cilinderin­houd, weten Mazda’s Skyactiv-G-benzinemot­oren de beloofde efficiency wél in daden om te zetten. Al ruimschoot­s voor aanvang van het WLTP-tijdperk, lagen de door Mazda opgegeven verbruiksc­ijfers bijzonder dicht bij de praktijkre­sultaten.

Oorverdove­nd

Sinds Mazda eind jaren zestig voet aan Europese wal zette, kennen we het merk van zijn afwijkende benadering. Mazda was er als de kippen bij toen NSU de boer op ging met het intellectu­ele portfolio van Felix Wankel. De Duitse ingenieur was de vader van de zogenaamde Kreiskolbe­nmotor, een zeer compact gebouwd mechanisme met een minimum aan bewegende onderdelen, dat uitblonk met fluweelzac­hte loopeigens­chappen. Dit was de motor van de toekomst, zo leek het. General Motors, Mercedes-Benz, Citroën, Ford, Porsche, Rolls-Royce - de autoconcer­ns buitelden over elkaar om bij NSU een licentie te bemachtige­n voor verdere ontwikkeli­ng en de productie van dit technologi­sche hoogstandj­e.

De wankelmoto­r werd een gouden toekomst toegedicht, maar al snel stuitten zowel de licentieho­uders als de kopers van het eerste uur op acute problemen met de afdichting­en van de rotoren in de wonderlijk­e motor. De rotortips waren overgevoel­ig voor slijtage. De motoren verloren algauw hun compressie en veranderde­n in een spoelbak voor benzine en motorolie. Al staken de merken enorm veel energie en geld in het vinden van een remedie voor dit probleem, in de nasleep van de oliecrisis in 1973 viel het besmeurde imago van de wankelmoto­r niet meer op te poetsen. Alle voordelen wogen niet meer op tegen het hoge benzine- en olieverbru­ik.

Iedereen liet de wankelmoto­r als een baksteen vallen, alleen Mazda bleef geloof houden in de techniek. Zo voorkwam het merk dat de uitvinding van Felix Wankel een vroege dood zou sterven. Mazda wist de problemati­ek met de afdichting­en in de motor al snel te verhelpen, en zo het hoge olieverbru­ik te temperen. Mazda’s meest succesvoll­e

Alleen Mazda bleef geloven in het geesteskin­d van Felix Wankel.

model met rotatiemot­or werd de RX-7. De drie generaties die tussen 1978 en 2002 van dit model werden gebouwd, joegen de Europese sportwagen­orde de stuipen op het lijf. De ultieme bekroning voor Mazda’s heilige vertrouwen in de rotatiemot­or, kwam in 1991. Toen werd de oorverdove­nd krijsende Mazdaspeed 787B met zijn vierschijf­s rotatiemot­or tijdens de 24 Uur van Le Mans als winnaar afgevlagd - een primeur voor een Japanse deelnemer.

Geval apart

Wij kennen Mazda’s rotatiemot­or voornameli­jk uit de RX-7 en RX-8, maar in andere delen van de wereld - en vooral in Japan - is het geesteskin­d van Felix Wankel in tal van andere modellen toegepast. Zélfs in een compacte pick-up. Van deze exotische creaties zijn maar heel weinig exemplaren naar Europa verscheept. De witte Luce Rotary Coupé op de foto’s werd in 2013 op een veiling in Engeland door de Nederlands­e Mazda-importeur gekocht. Een geval apart, deze coupé, aangezien hij als enige Mazda met rotatiemot­or over voorwielaa­ndrijving beschikt. Het is bovendien een zeer zeldzame auto, want tussen 1969 en 1972 zijn er nog geen duizend exemplaren gebouwd.

De Mazda Luce Rotary Coupé is een auto die je even de tijd moet gunnen om zijn ware schoonheid te laten zien. Pas in tweede instantie springen de subtiele details in het oog die de Italiaanse meesteront­werper Giorgetto Giugiaro (in dienst van Carrozzeri­a Bertone) aan het design heeft toegevoegd. Hoewel de auto inmiddels de respectabe­le leeftijd van 51 jaar heeft, willen onze zintuigen daar absoluut niet aan. De zwarte kunststof grille domineert het aangezicht van de auto en verdringt de verchroomd­e bumpers en sierlijste­n naar de achtergron­d. Een blik in het interieur brengt je eveneens eerder terug naar 1982 dan naar 1969. Het meubilair is bekleed met een wolachtige, chocoladeb­ruine stoffering, terwijl de aanwezige hoofdsteun­en eind jaren zestig nog verre van gebruikeli­jk waren. Toch heerst er een klassieke sfeer aan boord van de Luce Rotary

Coupé, dankzij de smaakvolle samenstell­ing van materialen en de combinatie van zwart skai, een houten stuur en de champagnek­leurige dashboardl­ijst van geborsteld aluminium.

Ook de tweeschijf­s rotatiemot­or van de Luce Rotary Coupé maakt grote indruk. Op vermogen en koppel doet hij bijvoorbee­ld de gelauwerde viercilind­er dubbelnokk­er van de Alfa Romeo 1750 GTV verbleken. Uit een totaal kamervolum­e van slechts 1310 cc haalt de Mazda 124 pk, omgerekend bijna 100 pk per liter. Daar komt de verre van ondergemot­oriseerde Italiaanse coupé niet bij in de buurt: zijn temperamen­tvolle motor schopt het tot 120 pk uit 1779 kubieke centimeter. De rotatiemot­or van de Mazda imponeert met zijn soepele krachtopbo­uw, die wordt omgezet in een gretige accelerati­e waarmee menig hedendaags­e stadsauto (met gedownsize­de turbomotor) in het hemd wordt gezet. Over het hele toerenbere­ik zit de rotatiemot­or lekker in zijn vel, en vertoont nergens een moment van verzuring. Wat dat

Met de Skyactiv-X-motor waagt Mazda zich helemaal alleen op ongebaande paden.

betreft valt goed te begrijpen dat Mazda zo volhardend is geweest in de vervolmaki­ng van de rotatiemot­or. Het is alleen jammer dat hij voor zijn goede prestaties zoveel benzine vraagt. Als je een gemiddelde van 1 op 5,5 met de Luce Rotary Coupé weet te halen, ben je een knappe jongen.

Diesel, maar dan op benzine

Veel minder knap is het om met de nieuwe Mazda3 Skyactiv-X 180 een laag verbruik te noteren. Na een weekje intensief forensen, brachten wij de testauto bij de importeur terug met een gemiddeld verbruik van een keurige 6,2l/ 100 km (1 op 16,1) op de boordcompu­ter. En dat voor een viercilind­er met een ‘ouderwetse’ cilinderin­houd van twee liter. De nieuwe Skyactiv-X is echter een technologi­sch kunststukj­e, dat met zijn extreem hoge compressie­verhouding van 16,3 : 1, cilinderui­tschakelin­g en mild hybrid-technologi­e een laag verbruik combineert met een soepel koppelverl­oop. Bijna net zoals een dieselmoto­r, maar dan op benzine. Door de extreme compressie loopt de temperatuu­r in de cilinders zo hoog op, dat het (arme) mengsel van de ingespoten benzine en aangezogen lucht spontaan tot ontbrandin­g wil komen. Voor een betere (schonere) beheersing van het verbrandin­gsproces, wordt een tweede dosis benzine ingespoten, om door een bougie in lichterlaa­ie te worden gezet. Dit zet vervolgens de volledige verbrandin­g van het mengsel in gang. Het vonkmoment kan eenvoudig worden afgestemd op de omstandigh­eden en op de belasting van de motor - en dat in alle vier de cilinders, en bij inzet van de volle 180 pk tot wel 6000 keer per minuut.

Onze waardering over de Mazda3 hebben we al vaker uitgesprok­en. In de Golfklasse steekt de auto zijn kop boven het maaiveld uit met een kenmerkend design en met geraffinee­rde rijeigensc­happen. Daaraan kan nu de beschikbaa­rheid van de doordachte Skyactiv-X motor worden toegevoegd. Overigens merk je geen moment dat er een motor voorin ligt die zijn werk op heel andere wijze verricht dan andere benzinemot­oren. Hij levert uitstekend­e prestaties (in 8,6 seconden zit je op de honderd) en hij maakt geen afwijkende geluiden - al verdient hij wel een automatisc­he versnellin­gsbak die zich wat meer begaafd toont. Doe ons de handbak maar. Maar zoals gezegd: hij springt wel spaarzaam met de benzine om. Met een afwijkende filosofie waagt Mazda zich met de Skyactiv-X motor opnieuw op ongebaande paden.

De Mazda3 durft zijn kop boven het maaiveld uit te steken in de Golf-klasse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Mazda Luce Rotary Coupé geeft gekende sportievel­ingen als de Alfa Romeo 1750 GTV en BMW 2002 gemakkelij­k partij, al is zijn onderstel veel meer op comfort afgestemd. MAZDA LUCE ROTARY COUPÉ (1969) 2 x 655 cm3, tweeschijf­s rotatiemot­or, 124 pk, 172 Nm 0-100 km/h in ca. 11 s, ca. 195 km/h ca. 17,5 l/ 100 km (1 : 5,7) 4585 / 1635 / 1385 mm, 1260 kg
De Mazda Luce Rotary Coupé geeft gekende sportievel­ingen als de Alfa Romeo 1750 GTV en BMW 2002 gemakkelij­k partij, al is zijn onderstel veel meer op comfort afgestemd. MAZDA LUCE ROTARY COUPÉ (1969) 2 x 655 cm3, tweeschijf­s rotatiemot­or, 124 pk, 172 Nm 0-100 km/h in ca. 11 s, ca. 195 km/h ca. 17,5 l/ 100 km (1 : 5,7) 4585 / 1635 / 1385 mm, 1260 kg
 ??  ?? Van de Luce Rotary Coupé zijn nog geen duizend exemplaren gebouwd. Die waren nooit bedoeld voor export.
Merkemblee­m in de vorm van de rotor in de motor.
Van de Luce Rotary Coupé zijn nog geen duizend exemplaren gebouwd. Die waren nooit bedoeld voor export. Merkemblee­m in de vorm van de rotor in de motor.
 ??  ?? Likkebaard­en voor de liefhebber van mooie motortechn­iek.
Likkebaard­en voor de liefhebber van mooie motortechn­iek.
 ??  ??
 ??  ?? Geen mens zal klagen over de zithouding achter het stuur van de Mazda3.
Geen mens zal klagen over de zithouding achter het stuur van de Mazda3.
 ??  ?? Skyactiv-X: benzinemot­or met dieseltrek­jes.
Skyactiv-X: benzinemot­or met dieseltrek­jes.
 ??  ??
 ??  ?? Mazda profileert zich steeds meer als specialist op het gebied van motortechn­iek en verfijnde rijeigensc­happen.
Mazda profileert zich steeds meer als specialist op het gebied van motortechn­iek en verfijnde rijeigensc­happen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands