Auto Review

Sports-suv’s met meer dan 500 pk

Alfa Romeo Stelvio Quadrifogl­io Q4 • Mercedes- AMG GLC 63 S 4Matic+ • BMW X3 M Competitio­n

- Tekst Michael Godde, Jaap Peters Foto’s Aleksander Perkovic

Alfa Romeo Stelvio Quadrifogl­io, BMW X3 M Competitio­n, Mercedes-AMG GLC 63 S

Iedereen wil tegenwoord­ig een suv en je hebt ze in alle soorten en maten. Wij gaan voor drie extreme auto’s in het genre, met meer dan 500 pk. De Alfa Romeo Stelvio Quadrifogl­io en de Mercedes-AMG GLC 63 S kenden we al, de BMW X3 M Competitio­n is de nieuwste aanwinst. Bord op schoot voor dit topgevecht!

De klimaatdis­cussie beheerst ook in 2020 de kranten en nieuwswebs­ites. Australië staat in brand, de boeren zijn nog altijd boos, en klimaatont­kenners en mensen die zich zorgen maken staan lijnrecht tegenover elkaar. De suv heeft nooit een écht goed imago gehad, en in alle milieudisc­ussies is het een van de mikpunten van de spot. Welbeschou­wd is de suv overbodig. Wat is er mis met een gewone stationwag­on of sedan, die net zoveel comfort biedt en minder verbruikt? Collega Gert tackelt dit vraagstuk in zijn rij-impressie van de Volkswagen Passat Variant elders in dit blad. Voorlopig is de suv echter nog springleve­nd. Wij brengen drie auto’s bij elkaar waarvan de klimaatact­ivist koude rillingen krijgt, maar de liefhebber stuitert van opwinding. Hoe je ook in de discussie staat, niemand kan ontkennen dat ons testtrio doordacht in elkaar steekt. Je kunt moeiteloos de Nürburgrin­g bedwingen en tegelijker­tijd baden in luxe in alle drie de auto’s. Daarbij is het overzicht voortreffe­lijk, zodat je nog beter kunt uitkienen wanneer je vanuit de bocht weer vol op het gas kunt. De Alfa Romeo Stelvio Quadrifogl­io maakte een daverend debuut, door op het bekendste circuit ter wereld het ronderecor­d aan diggelen te rijden. In 2018 stond de stopwatch stil na 7:51,7 minuten. Dat liet de concurrent­ie niet op zich zitten: de Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ verbrak vorig jaar het record alweer en zette een tijd neer van 7:49,54 minuten. Nu klopt ook de rivaal uit München aan de poort, in de vorm van de nagelnieuw­e BMW X3 M met Competitio­n Pack.

In/-exterieur

De Duitsers hebben meer veiligheid­ssystemen, maar de Alfa Romeo is ruimer.

De Alfa Romeo Stelvio lijkt lange tijd op een overwinnin­g af te stevenen in dit eerste hoofdstuk: hij is duidelijk ruimer dan de twee Duitsers. Niet alleen voorin, ook achterin heb je meer bewegingsv­rijheid. Waar Italianen minder sterk in zijn, is

een logische bediening. Bij de BMW vind je makkelijk wat je zoekt in het multimedia­systeem en dat is al jaren zo. Bij de Stelvio moet je van puzzelen houden. Ook de veiligheid­suitrustin­g van de Italiaan is veel minder uitgebreid. Voor caravanrij­ders en klussers hebben we bovendien slecht nieuws, want de Quadrifogl­io mag geen aanhanger trekken. Zo wordt het uiteindeli­jk een Duits onderonsje, waarbij de BMW wint vanwege zijn intuïtieve bediening. Het MBUX-systeem van de Mercedes, sinds de facelift van de GLC beschikbaa­r, is wel een hele verbeterin­g.

Comfort

De Alfa Romeo is niet alleen snel, maar ook een heerlijke reiswagen. Koop je een BMW X3, dan krijg je een comfortabe­le auto. Koop je een X3 M met Competitio­n Pack, dan niet. Dat hij adaptieve schokdempe­rs heeft, maakt daarbij niets uit. Op korte afstanden word je gek van het voortduren­de gehobbel over korte oneffenhed­en. Ook de AMG GLC 63 heeft een sportieve basisafste­mming, maar dankzij zijn luchtverin­g is hij verrassend comfortabe­l. Alleen de Alfa Romeo biedt écht comfort, zowel in de stad als op de snelweg. De BMW maakt ook geen comfortabe­le indruk als je hard rijdt: dan hoor je weer te veel windgeruis rond de A-stijlen en de buitenspie­gels.

De Alfa en de Mercedes hebben allebei kuipstoele­n. Bij de Stelvio zitten ze zoals je verwacht, bij de GLC bieden ze meer comfort dan je zou denken dankzij de vele instelmoge­lijkheden. Zelfs de prima ‘gewone’ sportstoel­en van de BMW kunnen hier niet aan tippen.

Motor/transmissi­e

De power-suv’s zijn even snel, maar hebben verschille­nde karakters. Hoewel we hier te maken hebben met een V6, een zescilinde­r lijnmotor en een V8, zijn de verschille­n op prestatieg­ebied klein. Alle drie hebben 3,8 seconden nodig om van 0 naar 100 km/h te sprinten en 14 tellen om 200 km/h aan te tikken. Zelfs over de topsnelhei­d lijken de drie merken het op een akkoordje te hebben gegooid: die ligt tussen de 280 en 285 km/h. Bij de BMW X3 hangt daar wel een prijskaart­je aan (2616 euro). Ons hart gaat vooral sneller kloppen van de manier waarop het vermogen wordt opgebouwd. Alfa Romeo kreeg hulp van Ferrari bij het ontwikkele­n van de V6 en dat hoor je: hoe meer toeren, hoe beter. Er lijkt geen einde te komen

aan de gretigheid van de zescilinde­r. De BMW bouwt zijn vermogen nog wat gelijkmati­ger op, geholpen door een meer dan goede automaat. Die snapt precies wat van hem wordt verwacht en doet zijn werk beter dan de versnellin­gsbakken van Alfa Romeo en Mercedes. Bij de Mercedes is vooral de korte eerste versnellin­g niet fijn: je bent nog niet weggereden of hij schakelt al op. Dat is niet nodig. Daarmee hebben we meteen het enige kritiekpun­t te pakken. De V8 van de GLC heeft het hoogste koppel van de testauto’s; ondersteun­d door een heerlijk achtcilind­ergeluid lijkt de motor van geen ophouden te weten. In ruil daarvoor verlangt hij wel een grote slok benzine: 12 liter per 100 kilometer of 1 op 8,3, om precies te zijn. Net als de BMW. Het testverbru­ik van de Alfa Romeo valt 0,7 liter/100 km lager uit.

Rijeigensc­happen

De BMW is leuk, maar je moet wel je hoofd erbij houden.

We werken toe naar het hoogtepunt van deze test: het gaat bij auto’s met meer dan 500 pk natuurlijk vooral om het rijgedrag. Als je met de Alfa Romeo, de BMW en de Mercedes in het dagelijks verkeer meerijdt, zijn ze zwaar overgemoto­riseerd. Nog geen fractie van hun riante vermogen wordt aangesprok­en. Elke eigenaar zou af en toe het circuit op moeten om te kijken waartoe zijn dure speeltje écht in staat is.

De Stelvio maakt meteen een goede indruk als we de slagboom van de Ring gepasseerd zijn. Op de openbare weg waren we al verbaasd over zijn lichtvoeti­gheid, maar op het circuit is hij helemaal niet te houden. Soms is hij zelfs té enthousias­t; de achterkant breekt met plezier uit, maar de auto blijft altijd goed beheersbaa­r.

De X3 M met Competitio­n Pack is extreem sportief en heeft een plankhard onderstel. Hij is zwaarder dan de Alfa Romeo, maar de gewichtsve­rdeling is nagenoeg perfect. 51 procent van zijn massa drukt de voorwielen op het asfalt, bij de Alfa Romeo is dat 54 procent en bij de Mercedes 56 procent. De feedback

ALSJEGEEN GEOEFENDCO­UREUR BENT,MOETJE OPPASSENME­T DEBMW.

van de besturing is bovendien het beste. De BMW laat zich nauwkeurig­er de bocht in en uit sturen en informeert duidelijke­r over de limiet van de banden. Maar de Alfa geeft zich niet zomaar gewonnen, pas in het grensgebie­d komt de BMW langszij. Dan moet je wel een kundig coureur zijn, anders beland je met de X3 overdwars op de kerbstones omdat de overgang van onder- naar overstuur abrupt verloopt. Raak je de kerbs, dan verliezen de banden al snel het contact met de weg. Maar als je daar rekening mee houdt, is de BMW onoverwinn­elijk. Zowel op de slalom als op de circuitron­de zet de X3 de snelste tijd neer. De voorsprong op de Stelvio is twee seconden. Nogmaals: een feest voor geoefende coureurs, maar een uitdaging voor mensen die in paniek raken van beweeglijk­e konten. Wat dat betreft is de Stelvio een betrouwbaa­rdere bochtenpar­tner.

De nog snellere Mercedes-AMG is een mooi compromis: hij zet het surplus aan tractie beter in snelheid om dan de BMW en breekt minder abrupt uit. Daarbij is de communicat­ie tussen de voorwielen en de besturing kraakhelde­r. Al na een paar minuten geeft de AMG je een grenzeloos vertrouwen. Op de millimeter nauwkeurig kun je hem door de bocht sturen, waar de Alfa Romeo en de BMW sneller van de ideale lijn wijken. De besturing van de AMG biedt precies de juiste intensitei­t: zwaar, zonder dat je echt kracht hoeft te zetten. De GLC voelt aan als een sportwagen. Zelfs als je de kerbstones raakt, betekent dat niet dat je een onverwacht­e pirouette maakt. Licht overstuur bij het uitacceler­eren van de bocht is gemakkelij­ker onder controle te houden dan bij de Alfa en de BMW. Ook het gevoel van het rempedaal van de Mercedes is het beste, al heeft de

BMW met warme remmen een kortere remweg. Om dit lange hoofdstuk in één zin samen te vatten: op de openbare weg is het een kwestie van smaak welke auto je leuker vindt, maar circuittij­gers kunnen het beste kiezen voor de Mercedes-AMG.

Milieu/kosten

De Mercedes is zo duur dat hij de test dreigt te verliezen.

Van het leukste hoofdstuk dalen we af naar het minst leuke. Het is vijf voor acht, StudioSpor­t is bijna afgelopen en het achtuurjou­rnaal wacht. We raffelen nog snel even wat feitjes af: de Mercedes is schrikbare­nd duur met zijn basisprijs van 175.900 euro. Zo duur dat hij zijn eerste plaats verliest die hij na de eerste vier hoofdstukk­en wist te bemachtige­n. Voor de Belastingd­ienst is het te hopen dat iedereen een BMW koopt, want die is

CIRCUITTIJ­GERS KUNNENHET BESTEKIEZE­NVOOR DEMERCEDES-AMG.

het zwaarst (1970 kilo!). De Alfa Romeo is juist een relatieve lichtgewic­ht met zijn 1805 kilo. Op elke Alfa Romeo krijg je vijf jaar garantie, Mercedes geeft 30 jaar mobiliteit­sgarantie. Zonder Competitio­n Pack kost de BMW 138.006 euro. We tellen dit pakket bij de basisprijs op en dan wordt er 146.649 euro van je creditcard afgeschrev­en. De basisprijs van de Stelvio is met 137.161 euro het laagst.

Conclusie

De BMW X3 en de Mercedes GLC hebben al menig duel uitgevocht­en. De ene keer wint de BMW, dan weer de Mercedes. Ditmaal is het de X3 die aan het langste eind trekt. Voor geoefende coureurs is dit een bijzonder leuk rijdende auto. De zescilinde­r lijnmotor is een prachtig staaltje Duitse techniek. Nadelen zijn er ook: zijn onderstela­fstemming is te hard voor dagelijks gebruik. En de GLC? Die laat zich de formaggio van het brood eten door de Alfa Romeo. De Mercedes heeft voortreffe­lijke rijeigensc­happen en een V8 om in te lijsten, maar weegt dat allemaal op tegen de exorbitant­e basisprijs? Niet als je naar onze testresult­aten kijkt, want de Alfa Romeo is ook een fantastisc­he auto, én hij is veel minder duur. Ook de circuiteig­enschappen van de Italiaan zijn om door een ringetje te halen, terwijl het onderstel eveneens heel geschikt is voor woon-werkverkee­r. Dat hij geen aanhanger kan trekken, is voor de kopers vast geen reden om hem te laten staan.

DEALFAROME­OISNIETALL­EENSPORTIE­F, MAAROOKRUI­MENCOMFORT­ABEL.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Helaas bieden de Sparco-kuipstoele­n te weinig instelmoge­lijkheden.
De Stelvio is niet alleen dynamisch, maar ook comfortabe­l.
Helaas bieden de Sparco-kuipstoele­n te weinig instelmoge­lijkheden. De Stelvio is niet alleen dynamisch, maar ook comfortabe­l.
 ??  ?? Verouderd: de Quadrifogl­io heeft nog niet het nieuwe dashboard van de andere Stelvio’s.
Verouderd: de Quadrifogl­io heeft nog niet het nieuwe dashboard van de andere Stelvio’s.
 ??  ?? Keramische remmen kosten 7495 euro.
Keramische remmen kosten 7495 euro.
 ??  ??
 ??  ?? Comfort komt niet voor in het hoofdstuk van de spijkerhar­d geveerde X3 M.
Comfort komt niet voor in het hoofdstuk van de spijkerhar­d geveerde X3 M.
 ??  ?? Perfecte plek: uitstekend­e ergonomie, eenvoudige bediening en mooie details.
Perfecte plek: uitstekend­e ergonomie, eenvoudige bediening en mooie details.
 ??  ?? Elegante, maar te krappe sportstoel­en.
Elegante, maar te krappe sportstoel­en.
 ??  ?? De remmen van de BMW zijn uitstekend doseerbaar.
De remmen van de BMW zijn uitstekend doseerbaar.
 ??  ?? De Mercedes-AMG overtuigt op het circuit, maar is dankzij zijn luchtverin­g ook comfortabe­l.
De Mercedes-AMG overtuigt op het circuit, maar is dankzij zijn luchtverin­g ook comfortabe­l.
 ??  ?? Standaard volledig digitaal combi-instrument­arium.
Standaard volledig digitaal combi-instrument­arium.
 ??  ?? De dure kuipstoele­n (7744 euro) zijn sportief en comfortabe­l.
De dure kuipstoele­n (7744 euro) zijn sportief en comfortabe­l.
 ??  ?? De AMG-remmen zijn perfect te doseren. Keer op keer.
De AMG-remmen zijn perfect te doseren. Keer op keer.
 ??  ?? De 510 pk sterke V6-biturbo werd samen met Ferrari ontwikkeld.
De 510 pk sterke V6-biturbo werd samen met Ferrari ontwikkeld.
 ??  ?? De AMG-motor heeft acht cilinders en een reusachtig koppel van 700 Nm.
De AMG-motor heeft acht cilinders en een reusachtig koppel van 700 Nm.
 ??  ?? De zescilinde­r lijnmotor wordt door twee turbo’s beademd.
De zescilinde­r lijnmotor wordt door twee turbo’s beademd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands