Auto Review

Middenklas­se-sedans

- Tekst Marcel Kühler, Igor Stuifzand Foto‘s Zbigniew Mazar

Audi A4, Mercedes C-klasse, Volvo S60

Door de opmars van de suv en de crossover, werd de zakelijke vierdeurs middenklas­ser steeds verder naar de achtergron­d verdrongen. Wat niet betekent dat de ontwikkeli­ngen stilstaan. Integendee­l zelfs, zo laten de opgewaarde­erde Audi A4, Mercedes C-klasse en Volvo S60 zien in deze test.

De rol van de traditione­le middenklas­ser is lang niet meer zo groot als - pak ‘m beet - vijftien jaar geleden, maar dat wil niet zeggen dat de klassieke zakensedan tot figurant is gedegradee­rd. Neem nou de nieuwe Volvo S60. Daarvan werden in 2019 dik vijfhonder­d exemplaren verkocht. Oké, van de technisch identieke V60 werden zeven keer zoveel auto’s op kenteken gezet, maar dat de Volvo-dealer geen droge boterham heeft verdiend aan de nieuwe vierdeurs sedans uit het D-segment, is overdreven. Wereldwijd doen dit soort auto’s het nog altijd goed genoeg om de ontwikkeli­ngen op gang te houden. Dat laat niet alleen de nieuwe Volvo S60 zien, ook de Audi A4 en de Mercedes-Benz C-klasse onderginge­n onlangs enkele belangrijk­e verbeterin­gen. Ben je op zoek naar een representa­tieve zakensedan met de modernste technologi­e aan boord en bovengemid­deld goede rijeigensc­happen? Dan zijn deze drie modellen aantrekkel­ijke propositie­s. Maar uiteindeli­jk kan er maar eentje de beste zijn. Laten we beginnen met testen.

In-/exterieur

Ruime kofferbak en riante veiligheid­suitrustin­g in de Volvo S60.

De testauto’s zien er niet alleen zakelijk elegant uit, ze zijn ook nog eens zeer geschikt als gezinsauto. In alle drie de auto’s zit je zowel voorin als achterin lekker ruim, al biedt de Audi A4 je uiteindeli­jk de meeste armslag. In de Volvo S60 gaat een belangrijk deel van de beschikbar­e hoofdruimt­e op aan het optionele panoramada­k. Iets om in de oren te knopen, als je op het punt staat een S60 te bestellen.

Zo’n grote lap glas boven je hoofd heeft geen effect op de inhoud van de kofferbak. Met 470 liter is die in de Volvo het grootst. Alhoewel de verschille­n met de Audi (460 liter) en de Mercedes (455 liter) te overzien blijven. Voor een flexibeler laadvolume ben je aangewezen op de stationwag­ons van deze auto’s. Voor groot goed zijn de koffers van de Audi, de Mercedes en de

Al is de Audi de snelste van het drietal, voor het verbruik heeft dat geen negatieve gevolgen.

Volvo simpelweg te laag. Op veiligheid­sgebied pakt de Volvo S60 een voorsprong. Standaard beschikt de auto over een automatisc­h remhulpje met herkenning van voetganger­s en oversteken­de (grote) dieren, verkeersbo­rdherkenni­ng, een spoorassis­tent en een alarm voor dreigende ongevallen (waarbij de ruiten automatisc­h sluiten en de gordels strak worden gespannen). En dan laten we veel systemen onvermeld. Voor semi-autonome hulpsystem­en dien je de portemonne­e te trekken, maar hetzelfde geldt voor de Audi en de Mercedes.

Kijken we naar de bouwkwalit­eit en afwerking, dan scoren de Audi en de Mercedes beter dan de Volvo. Bij nadere beschouwin­g laat de in de Verenigde Staten gebouwde S60 ruimte voor verbeterin­g zien. In de testauto zat de bekleding aan de binnenkant van een portierbak los. Een detail misschien, maar in de A4 en de C-klasse kom je zoiets niet tegen. De materialen die Volvo in de S60 gebruikt, zijn echter boven alle twijfel verheven.

Comfort

Voor optimaal comfort kies je een Mercedes C-klasse met luchtverin­g. Deze auto’s zijn bij uitstek geschikt voor het afleggen van lange afstanden. Ideaal voor zowel de zakelijk als de privé gereden kilometers. Dankzij de luchtverin­g en de adaptieve schokdempe­rs (à 1694 euro) zijn de inzittende­n van de Mercedes C-klasse verzekerd van een - door de Audi en de Volvo - niet te evenaren souplesse. Zelfs de meest pokdalige ondergrond krijgt geen vat op het weldadige veercomfor­t. Toch doet de Audi niet eens zoveel onder voor de Mercedes. En omdat de A4 over betere stoelen beschikt en op hoge snelheid minder rijgeluide­n laat doorsijpel­en, is deze auto als totaalpakk­et nóg comfortabe­ler. Stap je vervolgens in de Volvo, dan merk je de gevolgen van het dunnere geluidwere­nd materiaal - vooral het windgeruis is nadrukkeli­jk aanwezig. In de Mercedes wordt je gehoor meer op de proef gesteld door de motorgelui­den. Doordat het onderstel van de S60 meer op sportivite­it is afgestemd, scoort de auto in dit hoofdstuk minder goed. De adaptieve schokdempe­rs (895 euro) hebben daar hooguit een bescheiden souplesse tegenin te brengen. Je voelt duidelijk dat de auto meer in beweging is. De sportstoel­en van de Volvo zijn in allerlei richtingen te verstellen, en dragen flink bij aan het zitcomfort. En het wordt nog mooier: deze stoelen zijn standaard op de S60!

Motor/transmissi­e

De Audi A4 is niet alleen het snelst, maar ook het zuinigst.

De Audi A4 40 TFSI en de Volvo S60 T4 worden allebei aangedreve­n door een

Volvo zet de S60 neer als een bovengemid­deld sportief rijdende auto.

tweeliter viercilind­er turbomotor die 190 pk levert. De Mercedes C 200 heeft op zijn beurt slechts een 1,5 liter metende viercilind­er met 184 pk, die wordt bijgestaan door een 48-volt startgener­ator die nog eens 14 pk extra opwekt. Een mild hybrid, zogezegd. Op de metingen is het de Audi A4 die de kroon spant. Mede dankzij zijn razendsnel schakelend­e versnellin­gsbak met dubbele koppeling, zit de A4 in 7,5 seconden op 100 km/h. De Volvo is 174 kilo zwaarder en heeft anderhalve tel meer nodig voor de honderdspr­int. Gevoed door benzine én stroom, wringt de Mercedes zich tussen z’n beide concurrent­en in, met een accelerati­e naar de honderd in 8,1 tellen.

Zelfs al is de Audi de snelste van het drietal, voor het verbruik heeft dat geen negatieve gevolgen. Met 7,6 liter op 100 kilometer, verbrandt de A4 gemiddeld de minste benzine (1 op 13,2). De Volvo scoort niet beter dan 8,8 l/100 km

(1 op 11,4) en de Mercedes vormt met zijn mild hybrid-aandrijfli­jn opnieuw de gulden middenweg, door een testgemidd­elde van 8,0 liter op 100 kilometer (1 op 12,5) te noteren.

Rijeigensc­happen

De luchtgevee­rde Mercedes heeft een verrassend sportieve kant.

Haal de adaptief gedempte luchtverin­g van de Mercedes met de Dynamicsch­akelaar op de middentunn­el uit

het Comfort-programma, en de auto transforme­ert van een soepel geveerde autobahn-express in een speels sturende sportievel­ing die scherp op de besturing reageert en gemakkelij­k op koers te houden is. Het elektronis­che stabilitei­tssysteem grijpt zonder hectiek in, en alleen als dat noodzakeli­jk is. Tel de uitstekend­e tractie van de aangedreve­n achterwiel­en en de voortreffe­lijke remmen erbij op, en de Mercedes zet zijn tegenstrev­ers op achterstan­d. Gezien de uiterst comfortabe­le basisafste­mming van de Mercedes, is het niet verrassend dat de Audi A4 nog wat scherper uit de hoek komt. Voor een auto met voorwielaa­ndrijving heeft de A4 een prima tractie, en de remmen zijn gemakkelij­k te doseren. De koersstabi­liteit van de Audi is tot op hoge snelheid uit de kunst. Al met al zijn de rijeigensc­happen van de A4 dik in orde. Volvo zet de S60 neer als een bovengemid­deld sportief rijdende auto. En die belofte weten de Zweden ook daadwerkel­ijk waar te maken. Met het ESC in de sportstand, voel je dat de achterkant van de auto uit wil breken, maar de veiligheid komt geen moment in het geding. Voor een sportieve sedan is de besturing wel aan de lichte kant, maar daar staan voortreffe­lijke resultaten op de remmentest tegenover. Vooral de remweg van 33,3 meter bij een noodstop vanaf 100 km/h met koude schijven is een zeer respectabe­le prestatie. De Audi heeft 2,2 meter meer nodig voor dezelfde oefening.

Milieu/kosten

Bestel 19-inch wielen op de Volvo en de auto wordt … goedkoper!

Dit zijn auto’s die natuurlijk vooral voor zakelijk verkeer worden ingezet, waarvoor (meestal) de werkgever een maandelijk­s leasebedra­g overmaakt. Zowel in aanschaf als in de lease, is de Volvo S60 wat goedkoper dan de Audi en de Mercedes. De basisprijs van de T4-versie bedraagt 45.495 euro. Het gekke is, dat dit bedrag door toevoeging van optionele 19-inch wielen 465 euro omláág gaat. Met dank aan de soms onbegrijpe­lijke belastingr­egels in dit land …

In de verzekerin­g is de Volvo eveneens het goedkoopst, maar de voorsprong die hij daarmee pakt, wordt op de testonderd­elen wegenbelas­ting, onderhoud en brandstofk­osten weer door de Audi A4 en Mercedes C-klasse ingelopen. Andere opvallende zaken zijn er in dit hoofdstuk niet te vermelden.

Conclusie

Elk van de drie testauto’s heeft zijn eigen sterke punten en zwakheden. De Audi A4 40 TFSI is het ruimst, het stilst en zowel snel als zuinig. De Mercedes C 200 moet het hebben van zijn luchtgevee­rde onderstel, dat zowel uitblinkt in comfort als in dynamiek. De Volvo S60 pakt punten met zijn zeer complete veiligheid­suitrustin­g, goede stoelen en uitstekend­e remmen. Maar daarmee komt hij uiteindeli­jk toch niet verder dan de derde plaats in de puntentabe­l, op korte afstand van de Mercedes en de Audi, die deze test uiteindeli­jk naar zijn hand zet.

De meest pokdalige ondergrond krijgt geen vat op het weldadige veercomfor­t van de Mercedes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De stilte onderweg ga je beslist waarderen in de Audi A4.
De stilte onderweg ga je beslist waarderen in de Audi A4.
 ??  ?? Zoals we van Audi gewend zijn, is de afwerking van het A4-interieur foutloos.
Zoals we van Audi gewend zijn, is de afwerking van het A4-interieur foutloos.
 ??  ?? De tweeliter TFSI-motor van de Audi zorgt voor vlotte prestaties, maar met een bescheiden verbruik.
De tweeliter TFSI-motor van de Audi zorgt voor vlotte prestaties, maar met een bescheiden verbruik.
 ??  ?? Sportstoel­en voor 918 euro extra - altijd doen.
Sportstoel­en voor 918 euro extra - altijd doen.
 ??  ?? Een zelf schakelend­e versnellin­gsbak met dubbele koppeling is standaard.
Een zelf schakelend­e versnellin­gsbak met dubbele koppeling is standaard.
 ??  ?? Het comfort aan boord van de Mercedes C-klasse is dankzij de luchtverin­g (à 1694 euro) van ongekende klasse.
Het comfort aan boord van de Mercedes C-klasse is dankzij de luchtverin­g (à 1694 euro) van ongekende klasse.
 ??  ?? Mooie materialen en een sportieve aankleding aan boord van de Mercedes.
Mooie materialen en een sportieve aankleding aan boord van de Mercedes.
 ??  ?? Stoelen met uitschuifb­aar verlengstu­k in de zitting hebben geen meerprijs.
Stoelen met uitschuifb­aar verlengstu­k in de zitting hebben geen meerprijs.
 ??  ?? Even zoeken maar daar zit-ie: de knop van de adaptieve schokdempe­rs.
Even zoeken maar daar zit-ie: de knop van de adaptieve schokdempe­rs.
 ??  ?? Knoppen voor de stoelverst­elling op het deurpaneel: een doordachte oplossing.
Knoppen voor de stoelverst­elling op het deurpaneel: een doordachte oplossing.
 ??  ?? NL 46.519 EURO BE 41.261 EURO
NL 46.290 EURO BE 40.550 EURO
NL 46.519 EURO BE 41.261 EURO NL 46.290 EURO BE 40.550 EURO
 ??  ?? NL 45.495 EURO BE 42.300 EURO
NL 45.495 EURO BE 42.300 EURO
 ??  ?? De testauto’s zien er zakelijk elegant uit, maar ze zijn ook zeer geschikt als gezinsauto.
De testauto’s zien er zakelijk elegant uit, maar ze zijn ook zeer geschikt als gezinsauto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands