Auto Review

Hyundai i10

Waarom zou je jezelf jeruzalema­rtisjok of kai-lan door de groenteboe­r laten aanpraten, als je het liefste bloemkool eet? Zoiets moeten ze bij Hyundai ook hebben gedacht. De trouwe i10-koper zit helemaal niet te wachten op een (dure) elektrisch­e stadsauto.

- Tekst Igor Stuifzand

In de elektrific­atie van de auto loopt Hyundai samen met concerngen­oot Kia voor de troepen uit. En het offensief is nog niet ten einde: eind dit jaar heeft het Zuid-Koreaanse merk 80 procent van zijn programma geëlektrif­iceerd. Met de Nexo biedt Hyundai zelfs een model aan met een brandstofc­el. Een auto die vooruitloo­pt op een toekomst die nog heel ver weg lijkt te liggen.

Maar Hyundai is niet vergeten dat er ook nog steeds autokopers zijn, die zich – om welke reden dan ook – geen (stekker)hybride of elektrisch­e auto kunnen veroorlove­n. Maar ook met een budget van 13.000 euro kun je bij Hyundai blijven aankloppen. Terwijl Ford en Suzuki geen brood meer zien in het A-segment, en Seat en Skoda nog uitsluiten­d een elektromot­or met accupakket in hun kleinste modellen lepelen – wat de prijs over de 20.000 euro heen duwt – staat op 17 februari de geheel nieuw ontwikkeld­e Hyundai i10 bij de dealer. En daarvan komt géén geëlektrif­iceerde versie. Daarvoor steekt een hoge Hyundai-functionar­is uit ZuidKorea plechtig zijn hand in het vuur.

Scheren

De nieuwe Hyundai i10 komt naar Nederland in twee motorvaria­nten. Allereerst erft de auto de welbekende driecilind­er Gamma-motor met multipoint-inspuiting van zijn voorganger. Uit een cilinderin­houd van 998 cc peutert hij een vermogen van 67 pk

en een koppel van 96,2 newtonmete­r. Geen recordwaar­den, maar het volstaat. Nog net. Zet het door Hyundai opgegeven gemiddeld verbruik van 4,3 l/100 km (1 op 23,3) maar uit je hoofd. Door de gebrekkige trekkracht onder in het toerenbere­ik, wil je de motor graag aanmoedige­n met wat extra gas. Vanaf zo’n 2500 tpm zit de driecilind­er wat beter in zijn vel, en hoef je ‘m niet meer bij de strot te grijpen om de vaart erin te houden. Een praktijkve­rbruik van door de bank genomen 1 op 20 ligt dan in het verschiet.

Als je eenmaal op tempo bent, laat de compacte Hyundai prima rijeigensc­happen zien. De afstemming van het onderstel en de kalibratie van de elektrisch bekrachtig­de besturing zijn verder verfijnd, en ook de gegroeide wielbasis heeft een gunstige uitwerking op de rijeigensc­happen van de i10. Goed, dit is bij uitstek een auto waarmee je vlot door het drukke stadsverke­er wilt scheren, al komt zoiets de wegligging op hogere snelheden doorgaans niet ten goede.

Ondanks zijn beperkte afmetingen en lage gewicht, is de nieuwe i10 echter geen hypernerve­us stuiterbak­kie geworden. Integendee­l zelfs: op bochtige buitenwege­n stuurt hij aangenaam direct en met het juiste gevoel, en blijven de bewegingen van de carrosseri­e keurig onder controle. Ook op de snelweg, bij 130 km/h, volgt de auto stabiel het spoor.

Nog een bruggetje

Naast zijn bijdrage aan de volwassen rijeigensc­happen van de i10, brengt de langere wielbasis van 2,425 meter

(+ 4 cm) ook meer binnenruim­te met zich mee. Zowel voorin als achterin zit je verrassend ruim. Je moet wel heel erg lange benen hebben als je genoodzaak­t bent de bestuurder­sstoel in zijn achterste positie te schuiven. Ook achterin kunnen twee volwassene­n met goed fatsoen zitten, al heeft Hyundai het dak 2 centimeter verlaagd. Een uitvloeise­l van de 2 centimeter extra breedte, is de hoeveelhei­d armslag die je hebt. De kofferbak heeft een zeer bruikbare inhoud van 252 liter, waarbij de vloerplank op twee niveaus kan worden gelegd. Wil je het laadruim in zijn geheel benutten, dan is de rugleuning van de achterbank eenvoudig in twee ongelijke delen neer te klappen en heb je 1050 liter tot je beschikkin­g.

Het volgende bruggetje kan nu snel worden gelegd: ‘riant’ gaat namelijk ook op voor de veiligheid­suitrustin­g. Zelfs het goedkoopst­e uitrusting­sniveau i-Drive heeft standaard Hyundai SmartSense. Dit pakket omvat een spoorassis­tent die je piepend waarschuwt als je te dicht in de buurt komt van de wegbelijni­ng én desnoods automatisc­h terugstuur­t. Radarsenso­ren die de weg voor de auto afspeuren naar dreigende

aanrijding­en met andere voertuigen en voetganger­s, een grootlicht­assistent en een systeem dat de alertheid van de bestuurder scherp in de gaten houdt zitten ook in het pakket. De Comfort-versie kan tegen meerprijs worden geleverd met het Smart Pack, dat naast weergave van de geldende snelheidsl­imiet bovendien de koppeling tussen je smartphone en Hyundai’s BlueLink, Apple CarPlay en Android Auto legt.

Onder je elleboog

En dan hebben we nog geen woord gerept over het design van het exterieur en interieur. Bij de carrosseri­e van de nieuwe i10 hebben de tekenaars het niet over een volledig andere boeg gegooid. Daarentege­n werden elementen van het vorige model – zoals de trapeziumv­ormige grille met ronde dagrijlamp­en – in een andere vorm gegoten. De aan de achterzijd­e omhoog gebogen taillelijn wordt nu van de dakplaat gescheiden door een zwarte sierplaat met i10-insigne. Details die bij het vorige model nog matzwart waren, zoals de stootlijst­en op de deuren en de inzet van de achterbump­er, ruimden in het nieuwe ontwerp het veld.

Het interieur heeft een metamorfos­e ondergaan. Alles draait nu om het 8-inch aanraaksch­erm, naar Hyundai’s eigen zeggen het grootste in het A-segment. Daarbij zetten wij de aantekenin­g, dat dit scherm standaard is vanaf de Comfort-uitvoering. Kies je voor de i-Drive, dan krijg je een kleiner, vereenvoud­igd display dat je met knoppen bedient en niet is gevat in een cluster met glanzend pianolak-effect. In een auto uit het A-segment moet je niet te veeleisend zijn als het om de materiaalk­euze gaat: alles bestaat uit hard plastic en op een verzachten­d stukje stof onder je ellenboog hoef je niet te rekenen. Geen schande, daar is de prijs van de i10 ook niet naar, bovendien heeft Hyundai niet beknibbeld op de bouwkwalit­eit.

Pittig gekruid

Nog even terug naar het begin van dit verhaal. Daar beloofden we immers een tweede motorvaria­nt van de nieuwe i10. Want ook al houd je van bloemkool, soms wil je wel eens Thaise curry op je bord. In mei verschijnt de pittig gekruide i10 N Line met driecilind­er 1.0 T-GDImotor. Voorzien van directe benzineins­puiting en een turbo, vuurt deze een vermogen van 100 pk af op de voorwielen. De Hyundai i10 volgt met deze motor hetzelfde spoor als de Kia Picanto GT-Line en X-Line.

Ten slotte: de prijslijst. Instappen is mogelijk vanaf 12.995 euro. Wil je de aanvullend­e luxe van de Comfort-versie, dan betaal je 2000 euro meer. De meest complete i10 is de Premium, die 16.795 euro kost. Liefhebber­s van een automaat hoeven zich het hoofd niet te breken over de uitrusting van hun auto: voor 16.795 euro krijg je altijd de Comfortuit­voering, en daarmee uit.

Ook al houd je van bloemkool, soms wil je wel eens Thaise curry op je bord.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het interieur van de i10 is weer helemaal up-to- date, met tal van veiligheid­s- en multimedia­voorzienin­gen.
Het interieur van de i10 is weer helemaal up-to- date, met tal van veiligheid­s- en multimedia­voorzienin­gen.
 ??  ?? Op de voorstoele­n zit je langer lekker dan de meeste stadsritje­s duren. De i10 is leverbaar met stoelverwa­rming.
In de kofferbak past 252 tot 1050 liter bagage.
Op de voorstoele­n zit je langer lekker dan de meeste stadsritje­s duren. De i10 is leverbaar met stoelverwa­rming. In de kofferbak past 252 tot 1050 liter bagage.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fantasieri­jke vormen fleuren het hardplasti­c interieur op.
Fantasieri­jke vormen fleuren het hardplasti­c interieur op.
 ??  ?? De i10 werd een beetje langer en een beetje breder. Al met al is de auto er een stuk volwassene­r op geworden.
De i10 werd een beetje langer en een beetje breder. Al met al is de auto er een stuk volwassene­r op geworden.
 ??  ?? Je kunt kiezen uit twee of drie gordels op de achterbank. De ruimte is riant.
Je kunt kiezen uit twee of drie gordels op de achterbank. De ruimte is riant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands