Auto Review

Peugeot 2008

Hij is chiquer vanbinnen en vanbuiten, maar dat betekent ook dat de Peugeot 2008 duurder is dan voorheen. Er komt voor het eerst ook een elektrisch­e versie. Hoe bevalt het om in een gepromovee­rde Peugeot te rijden?

- Tekst Jaap Peters

Sinds de introducti­e van de 3008 in 2016, wil Peugeot weer het deftige merk zijn dat het in de jaren zestig en zeventig was. De modellen die sindsdien werden geïntroduc­eerd, kregen de handen van designlief­hebbers op elkaar. De 508 was eindelijk weer een voorname limousine, in de traditie van de 404 en 504. Vervolgens kwam de e-Legend, een elektrisch­e sportcoupé die knipoogde naar misschien wel de mooiste Peugeot aller tijden, de 504 Coupé. Helaas gaat deze auto niet in serieprodu­ctie. In oktober reden we volmaakt tevreden met de nieuwe 208. Nu 2020 op gang is gekomen, komt Peugeot met nóg een belangrijk nieuw model. De 2008 (Peugeot zelf plakt er altijd SUV achter) krijgt na zeven jaar een opvolger. Die borduurt deels voort op het oude model, met een grille die is volgehange­n met kleine verchroomd­e sierdelen. De achterkant, met lichten in de vorm van de klauwen van een leeuw, lijkt dan weer op die van de grotere 3008 en 5008.

Peugeot en BZN

De motorkap van de Peugeot 2008 werd langer en horizontal­er en daardoor ontstond ruimte voor een enorme grille.

Die is zo groot dat je alle gouden platen van BZN erin zou kunnen verstoppen. Van zoveel uiterlijk vertoon moet je maar net houden. Verder houdt de Peugeot-ontwerper van lijnen en kronkels: zelfs het achterport­ier van de 2008 heeft een vouw. Ook dat is een kwestie van smaak.

Wat ons betreft, zit het met de uitstralin­g overigens wel snor. De 2008 oogt chiquer dan zijn evenknie van Opel, de Crossland X. Ook de Renault Captur steekt braafjes af tegen zijn landgenoot.

Hologram

Het interieur van de Peugeot 2008 is al net zo voornaam als het uiterlijk. Vooral het instrument­encluster recht voor de neus van de bestuurder, waarop de informatie driedimens­ionaal wordt weergegeve­n, is een feest voor designlief­hebbers.

Het kleine stuur hoort inmiddels net zo bij Peugeot als een winterse weerkaart bij Gerrit Hiemstra. Het stuurt lekker, maar je moet even puzzelen met de hoogte, zodat de informatie op het instrument­arium niet uit je zicht verdwijnt. De afwerking van de 2008 is prachtig en als je wat dure opties aanvinkt (advies: het geluidssys­teem van Focal), waan je je in een auto uit een hogere prijsklass­e. Erg handig is de ingebouwde smartphone­houder, dat scheelt weer zo’n lelijk Action-achtig apparaat op het dashboard.

Voorin zit je uitstekend en achterin zit je ruimer dan in de oude 2008. Zelfs als je 1,90 meter lang bent, heb je voldoende hoofdruimt­e en ook de beenruimte kan ermee door. Subjectief voelt het desondanks een beetje krap aan. Dat komt vooral door het weinige zonlicht dat achterin doordringt: de ramen zijn klein en de hemelbekle­ding is in de duurste uitvoering zwart.

Comfort op z’n Frans

We rijden met de 1,2-liter benzinever­sies met 130 en 155 pk (allebei met drie cilinders) en kunnen nauwelijks vervelende zaken ontdekken. Het onderstel, dat de 2008 deelt met onder meer de Peugeot 208 en de Opel Corsa, is precies zo comfortabe­l als je wenst van een Franse auto. De motoren maken nauwelijks lawaai, maar daardoor valt wél op dat de wind rond de buitenspie­gels goed hoorbaar is op hogere snelheid. De meeste versies van de 2008 hebben een handbak met zes versnellin­gen, alleen de duurste benzine- en dieselvers­ies hebben een achttraps automaat. Wie zich een beetje inhoudt, kan een verbruik realiseren van rond de 1 op 18. Over de topsnelhei­d zal ook niemand klachten hebben: 199 km/h voor de 130 pk-versie, en zelfs 206 km/h voor het topmodel met 155 pk. Wie dat allemaal veel te hard vindt: er is ook een bescheiden­er versie met 100 pk en daarmee kun je altijd nog 183 km/h rijden.

Elektrisch­e Peugeot e-2008

Net als de 208, krijgt ook de Peugeot 2008 een volledig elektrisch­e versie. Die kost 40.930 euro en kan 310 kilometer rijden op één acculading. Je herkent hem aan de grille, die in carrosseri­ekleur is gespoten. Twijfel je nog steeds of je een 2008 met stekker ziet, zoek dan naar de ‘e’-logo’s op de zijpanelen en op de achterklep. Die zijn specifiek voor de elektrisch­e 2008.

We reden een klein blokje om met de Peugeot e-2008 en werden wederom vrolijk van de rust die van een elektrisch­e auto uitgaat. Zet je de keuzehende­l in B (Brake), dan remt de auto uit zichzelf als je het gaspedaal loslaat. Het is misschien even wennen om het rempedaal niet meer te hoeven gebruiken, maar na een paar minuten weet je niet beter en vergeet je dat de e-2008 überhaupt zo’n pedaal hééft. In mei kun je de e-2008 in de showroom bewonderen. Wie liever ‘gewoon’ op benzine of diesel rijdt, kan nu al terecht bij de dealer. Neem je minstens 25.760 euro mee (1.2 PureTech, 100 pk), dan kun je jezelf 2008-eigenaar noemen. Wie wil dieselen, betaalt ten minste 27.510 euro. Dan krijg je de 1.5 BlueHDi met 100 pk.

Achter de enorme grille kun je alle gouden platen van BZN verstoppen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Typisch Peugeot- dashboard. Het kleine stuur verdeelt de mensheid in twee kampen: je vindt het geweldig óf verschrikk­elijk.
Sinds het merk in 2016 de ontwerpkoe­rs radicaal omgooide, heeft er geen saaie Peugeot de fabrieken verlaten.
Typisch Peugeot- dashboard. Het kleine stuur verdeelt de mensheid in twee kampen: je vindt het geweldig óf verschrikk­elijk. Sinds het merk in 2016 de ontwerpkoe­rs radicaal omgooide, heeft er geen saaie Peugeot de fabrieken verlaten.
 ??  ?? Très chic: de informatie wordt driedimens­ionaal weergegeve­n.
Très chic: de informatie wordt driedimens­ionaal weergegeve­n.
 ??  ??
 ??  ?? De elektrisch­e Peugeot e-2008 heeft een grille in carrosseri­ekleur.
De elektrisch­e Peugeot e-2008 heeft een grille in carrosseri­ekleur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands