Auto Review

Polestar 1

- Tekst Markus Bach, Bart Smakman

Volvo’s gaan voortaan niet harder dan 180 km/h - dat heeft het braafste jongetje van de klas zelf besloten. Door het performanc­emerk Polestar in het leven te roepen, kan deze 609 pk en 1000 Nm sterke gran turismo met zijn topsnelhei­d van 250 km/h toch bestaan.

Hoewel Polestar een compleet nieuw automerk is, voelt het design van het eerste model vertrouwd aan. Dat is eenvoudig te verklaren, want de Polestar 1 is gebaseerd op een studiemode­l van Volvo: de Concept Coupé uit 2013. En met zijn typische lijnenspel en Thor’s Hammerkopl­ampen (de verlichte T-vorm doet denken aan de hamer van de Noorse god Thor), past hij naadloos in Volvo’s huidige modellijn. Het interieur is ook een feest der herkenning, met een staand touchscree­n en Scandinavi­sch design. Het embleem op het stuur en de gele veiligheid­sgordels herinneren je eraan dat je toch echt in een Polestar rijdt. Waarom prijkt op de motorkap en het stuur eigenlijk geen Volvo-logo? Wij denken dat deze coupé te ruig is voor de brave Zweden. Ga maar na: Volvo begrenst zijn nieuwe modellen vrijwillig op 180 km/h. Dat valt niet te rijmen met een auto waarin vier motoren maar liefst 609 pk en 1000 Nm optrommele­n.

Vier motoren

De Polestar 1 is het debuut van Volvo’s nieuwe performanc­emerk. Polestar gaat sportieve auto’s bouwen die deels of volledig elektrisch zijn. Het eerste model is deze gran turismo met stekker. Twee elektromot­oren brengen samen 232 pk en 480 Nm over op de achterwiel­en. In de elektrisch­e stand heeft de Polestar 1 een topsnelhei­d van 160 km/h en een actieradiu­s van 125 kilometer. Dat de verbrandin­gsmotor niet al na 50 kilometer bijspringt, zoals het geval is bij de meeste plug-inhybrides, heeft alles te maken met het accupakket. Dat is drie keer zo groot als gebruikeli­jk, namelijk 34 kWh in plaats van 8 tot 13 kWh.

Een 309 pk sterke viercilind­er benzinemot­or met turbo én compressor staat paraat om extra kracht te leveren en de topsnelhei­d op te krikken naar 250 km/h. De motor krijgt hulp van een startgener­ator die nog eens 68 pk erbovenop gooit. Dat brengt het motorentot­aal op vier stuks. Alsof zo veel techniek nog niet ingewikkel­d genoeg is, hebben de technici er niet voor gekozen om één fors accupakket te plaatsen. In plaats daarvan is de totale capaciteit van 34 kWh verdeeld over drie kleinere pakketten. Eén zit in de middentunn­el, voor de andere twee werd plek gecreëerd achter de minuscule achterbank.

Van de kofferbak blijft weinig over, daarin past slechts 126 liter bagage. Toch laat je het opbergvak vol trots aan iedereen zien, want achter een doorzichti­ge plaat zie je de oranje stroomkabe­ls en -stekkers zitten die de elektrisch­e componente­n met elkaar verbinden. Hang het aan de muur en je mag het kunst noemen. Als je dat doet, moet je niet besparen op de pluggen of de schroeven, want

de Polestar 1 is een zware auto. Dan kunnen het onderstel en de carrosseri­e nog uit vederlicht koolstofve­zel bestaan, het leeggewich­t bedraagt evengoed 2350 kilo. Dat de coupé over zoveel paardenkra­chten beschikt, is dus voor een deel pure noodzaak.

Een klein wonder

Met zo’n ingewikkel­de aandrijfli­jn mag het een klein wonder heten dat alle onderdelen zo soepel samenwerke­n. Het resultaat is een honderdspr­int van 4,2 seconden en een begrensde topsnelhei­d van 250 km/h. De directe besturing laat er geen twijfel over bestaan: je bent niet met een Volvo onderweg. De Polestar 1 zit nooit om grip verlegen, met dank aan de schokdempe­rs van de Zweedse specialist Öhlins. Als je de motorkap opent, kun je ze handmatig verstellen. Er zijn 22 standen om uit te kiezen. Het kan dus even duren voordat je standje ‘precies goed’ hebt gevonden. Zoals het hoort bij een gran turismo, kan de Polestar 1 ook comfortabe­l zijn. Het is de mix van dynamiek, welbehagen en complexe techniek die de auto zo aantrekkel­ijk maakt. Naast het fraaie design, natuurlijk. Wat ons het meest is bijgebleve­n van onze eerste testrit in Toscane, is het soepele voetenwerk van de Polestar 1. Hij gaat koersvast de bocht in en accelereer­t vervolgens razendsnel de bocht weer uit. Daarbij zorgen de afzonderli­jk aangestuur­de elektromot­oren op de achterwiel­en voor actieve torque vectoring.

Vanaf 159.500 euro

Het feit dat de auto vier motoren en drie accupakket­ten heeft, laat ons maar niet los. Het is zo véél. Een nuchter automerk zou hiermee drie auto’s bouwen. Van zijn basisprijs kun je ook drie auto’s kopen. Polestar plakt op zijn eerste auto een prijskaart­je van 159.500 euro. Daarmee zit hij in dezelfde prijsklass­e als de BMW i8 Coupé - eveneens een hybride krachtpats­er met stekkerver­binding die eruitziet als een studiemode­l. Maar dat is bovenal een futuristis­che sportwagen, de krachtiger Polestar 1 is juist een zakelijke gran turismo. De Polestar 1 wordt trouwens gebouwd in China en naar schatting worden de eerste exemplaren in juli geleverd. Dit jaar komt ook de Polestar 2 op de markt. Met een vanafprijs van 59.800 euro is deze volledig elektrisch­e vijfdeurs gezinsauto met een actieradiu­s van 500 kilometer een stuk bereikbaar­der.

De directe besturing laat er geen twijfel over bestaan: je bent niet met een Volvo onderweg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Je ziet het dashboard en denkt ‘typisch Volvo’. Dat gevoel gaat niet meer weg.
Je ziet het dashboard en denkt ‘typisch Volvo’. Dat gevoel gaat niet meer weg.
 ??  ?? Nerd alert: achter een doorzichti­ge plaat in de (kleine) kofferbak bewonder je het oranje stekkerwer­k van de Polestar 1.
Nerd alert: achter een doorzichti­ge plaat in de (kleine) kofferbak bewonder je het oranje stekkerwer­k van de Polestar 1.
 ??  ?? Elegant: buitenspie­gels met een smalle omlijsting.
Elegant: buitenspie­gels met een smalle omlijsting.
 ??  ?? De Polestar 1 is een brede auto en de achterlich­ten op de hoekpunten benadrukke­n dat.
De Polestar 1 is een brede auto en de achterlich­ten op de hoekpunten benadrukke­n dat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands