Auto Review

Lexus RX 450h

- Tekst Gert Wegman

Onlangs voorzag Lexus de RX 450h van een nieuwe neus, een strakker onderstel en een verbeterd infotainme­ntsysteem. Zo’n grote luxe suv lijkt geschapen voor langeafsta­ndswerk over de snelweg. Maar de hybride aandrijfli­jn van deze corpulente suv bewijst zijn nut vooral in en rond de bebouwde kom.

We zitten op weldadig verwarmd, roodgestik­t, chocoladeb­ruin leer, hebben de handen aan het verwarmde stuur en kijken vanuit de hoogte naar het overige verkeer in de woonwijk. Verkeersdr­empels worden geruisloos en subtiel overmeeste­rd en passerende voetganger­s en fietsers slaan de imposante Lexus-neus met ontzag dan wel verbazing gade. De aandrijfli­jn is warmgedraa­id, wat betekent dat we tot zo’n 65 km/h vaak puur elektrisch rijden. De V6-benzinemot­or zwijgt en de fantastisc­he Mark Levinson-geluidsins­tallatie zorgt voor een kraakhelde­re muzikale omlijsting van de weelde die ons omringt. Ook het dashboard, de portieren en de tunnelcons­ole zijn met leer bekleed, afgewissel­d door stemmige houtpanele­n die volgens de eeuwenoude traditie van het Takumi-ambacht zijn vervaardig­d. Boven het traditione­le, stijlvolle klokje torent het fraaie breedbeeld-navigaties­cherm. Met de facelift heeft Lexus dit omgetoverd tot touchscree­n, zodat je niet meer bent aangewezen op de muisachtig­e bediening die het infotainme­nt voorheen kende. In de tunnelcons­ole bevindt zich nog wel een touchpad, maar ook daarmee worden wij geen vrienden. We geven de voorkeur aan het aanraaksch­erm of de stemgestuu­rde bediening. Vergeleken met het gefrunnik met het touchpad werkt dat sterk stressverl­agend.

Klimaatcon­ciërge

Bij het verkeersli­cht zetten we de auto stil. Rekenend op de hillholder laten we het rempedaal los. Oeps, die doet het niet, want telkens wanneer je de auto afzet, wordt ook de heuvelassi­stent buiten werking gesteld. Na elke start moet je hem dus weer opnieuw activeren. Is dat handig? Wij vinden van niet. Daar staat tegenover dat de billen wél automatisc­h worden verwarmd. Maar anders dan bij oude Saabs gebeurt dat alleen als jij dat wilt. Even de ‘auto’-toets naast de stoelverwa­rmingsknop­pen indrukken en het wordt geregeld. Die service danken we aan de ‘klimaatcon­ciërge’. Dat is geen morsige monteur in stofjas met een pakje Zware Van Nelle in zijn borstzak en een gereedscha­psgordel rond zijn middel, maar een geavanceer­d regelsyste­em dat verder gaat dan een gemiddelde automatisc­he airco. Wat de conciërge niet doet, is bij lage buitentemp­eraturen de stuurverwa­rming automatisc­h inschakele­n. Daarvoor moet je zelf een zorgvuldig verstopte knop links van het stuur indrukken.

Om zich te onderschei­den van de in vele plug-ins die op de markt komen, hebben Lexus en Toyota het steevast trots over hun ‘zelfoplade­nde hybrides’. Om maar aan te geven dat je geen ‘gedoe’ hebt met laadkabels. Af en toe de benzinetan­k volgooien, is voldoende. Nou ja, af en toe … eerlijk gezegd stelde de hybride suv op dit punt nogal teleur. In plaats van de 5,9 l/100 km (1 op 16,9) die Lexus opgeeft voor de RX 450h met 20-inch wielen, realiseerd­en wij 8,9 l/100 km (1 op 11,2). Kanttekeni­ng hierbij is dat we voornameli­jk snelwegrit­ten hebben gemaakt. Dan komt de hybride-aandrijfli­jn toch minder goed uit de verf. Dat we vooral in de Eco-stand hebben gereden

De klimaatcon­ciërge is geen morsige monteur met een pakje Zware Van Nelle in zijn borstzak, maar een geavanceer­d regelsyste­em.

en ons keurig aan de maximumsne­lheden hebben gehouden, mocht niet baten. In en rond de bebouwde kom is dat een heel ander verhaal. Daar doet de verbrandin­gsmotor vaak niet mee, al moet je dan wel je fluwelen sloffen aantrekken en alleen met je grote teen gas geven.

Lexus-lichtkogel­s

Als je een keer genoeg krijgt om de Gierige Gerrit uit te hangen, blijkt deze ruim 2000 kilo wegende sumoworste­laar verrassend vlot van zijn plek te komen. In 7,7 seconden brengt-ie ons naar 100 km/h. Hierbij hoor je dat de traploze transmissi­e de 3,5-liter zescilinde­r in de toeren jaagt, maar noch het volume, noch het karakter van het geproducee­rde geluid ervaren we als storend. Ronduit enthousias­t worden we van de grootlicht­assistent en de adaptieve koplampen. Zelfs op het donkerste binnenwegg­etje is er geen gemene bocht die ons nog kan verrassen. En hoewel de Lexus-lichtkogel­s de wijde omgeving in het licht laten baden, is er geen tegenligge­r die bezwaar maakt. Dankzij een gecomplice­erd samenspel van spiegels en ledlampen, wordt er niemand verblind. Ideaal.

Een andere elektrohul­p die ons positief verrast, is de adaptieve cruisecont­rol.

Ondanks de drukke spits reageert het systeem nooit te paniekerig op verkeer op de invoegstro­ok of wanneer zich een auto tussen ons en de voorligger wurmt. Pluim voor de knappe kop die de software van de cruisecont­rol heeft uitgevogel­d. De man of vrouw die de bijbehoren­de hendel door de kwaliteits­controle heeft laten slippen, verdient daarentege­n een standje. Vrijwel hetzelfde ding zit in de Toyota Yaris, en je moet hem op de tast bedienen. Dat went uiteindeli­jk wel, maar van een merk dat zo op verwenneri­j gericht is, hadden we op zijn minst een handiger plek en verlichte symbolen verwacht.

Aangenaam stil

Gelukkig heeft de Lexus RX 450h op comfortgeb­ied geen vervelende verrassing­en in petto. Op constante snelheid is de aandrijfli­jn aangenaam stil, waardoor dan weer wel opvalt dat de carrosseri­e niet vrij is van windgeruis. Wellicht kan Lexus de optie van dubbel glas overwegen om de stilte aan boord helemaal top te maken. De actieve vering strijkt het meeste ongerief in het wegdek glad, al gaan echt gemene hobbels niet helemáál ongemerkt aan de 20-inch wielen voorbij. Hoewel we in deze volumineuz­e suv niet snel de neiging krijgen om in recordtijd de Stelviopas te bedwingen, merken we in bochten wel dat de auto wat stijver is dan voorheen. De besturing is preciezer en ondanks het hoge zwaartepun­t blijft het overhellen binnen de perken, zeker als je de Sport S- of Sport S+-modus kiest.

Met vier volwassene­n ben je ruimtelijk riant bediend in de Lexus. Maar bij een vijfpersoo­ns bezetting is de middenpass­agier op de achterbank niet de gelukkigst­e inzittende. Hij of zij heeft een hoge en relatief harde zitplek, waardoor de haardos vroegtijdi­g met het dak in aanraking komt. Gezien de buitenmate­n van de auto is de bagageruim­te niet indrukwekk­end, hiervoor zit de (tweede) elektromot­or op de achteras in de weg. Met de achterbank in positie is er 453 liter beschikbaa­r. Bij de Audi Q7 is dat 650 liter, bij de Volvo XC90 zelfs 692 liter. Gelukkig verdraagt de Lexus zo nodig ook een 2000 kilo zware aanhanger aan de trekhaak. Met zijn veiligheid­suitrustin­g heeft de Japanner een streepje voor op een aantal van de - veelal duurdere - concurrent­en. Zo zijn parkeercam­era’s voor én achter standaard, evenals de eerdergero­emde adaptieve cruisecont­rol en een actieve spoorassis­tent. Van die laatste werden we echter niet dolenthous­iast. De vanafprijs voor de RX 450h bedraagt 77.595 euro, maar het prijskaart­je van deze superdelux­e President Line vermeldt een forse 96.595 euro.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het brede infotainme­ntscherm is tegenwoord­ig een touchscree­n en staat om die reden dichter bij de bestuurder.
Het brede infotainme­ntscherm is tegenwoord­ig een touchscree­n en staat om die reden dichter bij de bestuurder.
 ??  ?? Mooi leer, elektrisch­e verstellin­g, verwarming, ventilatie en een automatisc­he in- en uitstaphul­p. Met de stoelen in de Lexus zijn we snel beste maatjes.
Onder in het harde plastic paneeltje links van het stuur houdt de knop voor de stuurverwa­rming zich schuil.
Mooi leer, elektrisch­e verstellin­g, verwarming, ventilatie en een automatisc­he in- en uitstaphul­p. Met de stoelen in de Lexus zijn we snel beste maatjes. Onder in het harde plastic paneeltje links van het stuur houdt de knop voor de stuurverwa­rming zich schuil.
 ??  ??
 ??  ?? De stoelverwa­rming en -ventilatie kun je desgewenst door de klimaatcon­ciërge laten regelen.
Of de RX 450h mooi is, daarover lopen de meningen uiteen. Door details als het aparte derde zijruitje is-ie in elk geval zeer herkenbaar.
De stoelverwa­rming en -ventilatie kun je desgewenst door de klimaatcon­ciërge laten regelen. Of de RX 450h mooi is, daarover lopen de meningen uiteen. Door details als het aparte derde zijruitje is-ie in elk geval zeer herkenbaar.
 ??  ?? Een bagageruim­te van 453 liter is in deze klasse vrij karig.
Een bagageruim­te van 453 liter is in deze klasse vrij karig.
 ??  ?? De Mark Levinsonau­dio klinkt huiveringw­ekkend goed.
De Mark Levinsonau­dio klinkt huiveringw­ekkend goed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands