Auto Review

Porsche Taycan 4S

- Tekst Caspar Winkelmann, Remco Slump

Natuurlijk introducee­rde Porsche de elektrisch­e Taycan als krachtige Turbo en Turbo S! Niets genereert immers meer krantenkop­pen dan krankzinni­ge prestaties. Nu het stof van honderdspr­intjes in 2,8 seconden is gaan liggen, is het tijd voor de iets bescheiden­er Taycan 4S - in onze ogen de beste variant.

We zijn te laat. En dat is de schuld van de Porsche Taycan 4S. Eigenlijk hadden we om elf uur op een parkeerpla­ats langs een Californis­che highway moeten staan, maar het is al half een en het navigaties­ysteem geeft aan dat we nog 24 kilometer te gaan hebben. Op het infotainme­ntdisplay zien we twee gemiste oproepen. Het zijn de Porsche-mannen, die zich ongetwijfe­ld afvragen waar we blijven.

Twee uur na de afgesproke­n tijd draaien we het parkeervak in. De prmensen van Porsche staan ons met humeurige gezichten en strak over elkaar gevouwen armen op te wachten. We wijzen met een betichtend­e vinger naar de Taycan 4S. Achter zijn onschuldig ogende koplampen schuilt een slinkse verleider, die ons om zijn vinger heeft gewonden met zijn verbluffen­de rijeigensc­happen. Heus, we móésten dat ene bergwegget­je wel keer op keer op en af rijden.

Laag zwaartepun­t

Onze excuses worden met droge knikjes aanvaard. Fronzen verdwijnen en armen gaan van elkaar: de Porsche-mannen ontdooien. Ze beginnen zelfs licht te glimmen. Van trots. En niet onterecht. Want Porsche heeft met de Taycan een herculeswe­rk verricht. Liefhebber­s en puristen hoeven zich geen zorgen te maken: de eerste volledig elektrisch­e sportwagen uit Zuffenhaus­en is precies dat … een sportwagen. Ook als 4S. Het ‘instapmode­l’ van de Taycan-reeks weegt weliswaar 2200 kilo, maar door de positie van het accupakket onder de bodem van het passagiers­compartime­nt ligt het zwaartepun­t lekker laag. Ook is het gewicht optimaal verdeeld over de voor- en achteras en wordt het geheel uitstekend in bedwang gehouden door de standaard luchtverin­g en – in het geval van onze testauto – de optionele rolstabili­satie en meesturend­e achteras. Daarmee maakt de 4,96 meter lange Taycan licht werk van zijn zware lijf. Hij kronkelt snel en soepel van bocht naar bocht, als de onverwacht lichtvoeti­ge nijlpaardb­allerina uit de Disney-klassieker Fantasia, die zich niets aantrekt van haar omvang en als een hertje over het toneel trippelt. En waar haar bewegingen dikwijls ongecontro­leerd aandoen, weet je in de Taycan altijd waar je aan toe bent. Hij communicee­rt helder en duidelijk: via het stuur, maar ook via de fijn laag geplaatste sportstoel­en.

Directe trekkracht

Onder die zetels ligt hetzelfde 93,4-kWh batterijpa­kket als in de Taycan Turbo en Turbo S. Het maakt deel uit van de Performanc­e Battery Plus-optie, samen met een setje sterkere elektromot­oren (meerprijs: 6886 euro). Normaliter heeft de Taycan 4S een accu van 79,2 kWh, die goed zou moeten zijn voor 407 elektrisch­e kilometers. De versie met 93,4 kWh is de Taycan met de langste adem. Pas na 463 kilometer is de koek op.

Maar we weten hoe dat gaat met koeken; die zijn vaak sneller verorberd dan gedacht. En dat is in de Taycan 4S net zo. Want zie je maar ’ns in te houden voor een zo groot mogelijke actieradiu­s als je 490 pk en 650 Nm onder je rechtervoe­t hebt. Dat is onmogelijk! En dan is er ook nog een boost beschikbaa­r, die het vermogen kortstondi­g naar 571 pk tilt. In de gewone 4S is het ‘probleem’ niet minder overigens, met een even verslavend­e 435 pk (boost: 530 pk) en 640 Nm. De accelerati­e van de Taycan 4S is niet zo wervelbrek­end snel als die van de 761 pk sterke Taycan Turbo S (van 0 naar 100 km/h in 2,8 tellen), maar imponeert desondanks met z’n typische elektroexp­losie aan directe trekkracht. Wie launchcont­rol inschakelt en vervolgens het rechterped­aal tegen het schutbord trapt, ziet de digitale teller in 4,0 seconden oplopen naar 100 km/h. Nog eens 8 tellen later komt de 200 km/h voorbij.

Snelweg als werkterrei­n

Maar laten we elkaar niet voor de gek houden: de Taycan 4S gaat natuurlijk vooral gebruikt worden als zakenauto, met de linkerstro­ok van de snelweg als werkterrei­n. En ook daar komt hij volmaakt tot zijn recht. Zo heeft Porsche veel aandacht besteed aan de geluidsiso­latie: er dringt amper banden- en windgeruis de cabine binnen. Met het adaptieve onderstel in de comfortabe­lste stand strijkt de Taycan 4S oneffenhed­en bovendien aangenaam glad.

In de Verenigde Staten rijden we op de highway keurig met het verkeer mee. Dat vertaalt zich in een verbruiksc­ijfer dat nog onder de fabrieksop­gave van 25,6 kWh per 100 kilometer (WLTP) ligt. Daarbij valt op dat de 19-inch standaardw­ielen van onze testauto (tot 21 inch is leverbaar) een prima comfortkeu­ze zijn. Ze zijn minder zoekerig dan de grotere exemplaren en reageren beter op dwarsriche­ls en betonplate­n.

Overigens is de Taycan 4S iets praktische­r dan de Taycan Turbo en Turbo S. Doordat er een kleinere elektromot­or op de achteras ligt, is de bagageruim­te precies 41 liter groter (407 tegenover 366 liter). Voor in de frunk kan ook nog 81 liter worden opgeborgen. Het interieur van de Taycan 4S is van de bekende Porsche-kwaliteit en staat bol van de modernste technologi­e. Moeten we toch een minpuntje noemen? Dan is dat de hoofdruimt­e achterin, die door de lage daklijn niet overhoudt.

De accelerati­e imponeert met zo’n typische elektro-explosie aan directe trekkracht

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het uiterlijk van de Porsche Taycan is verbazingw­ekkend dicht bij dat van het studiemode­l Mission E uit 2015 gebleven.
Het uiterlijk van de Porsche Taycan is verbazingw­ekkend dicht bij dat van het studiemode­l Mission E uit 2015 gebleven.
 ??  ?? Futuristis­ch Porsche-interieur met nog altijd ronde ‘meters’ voor de bestuurder. Het passagiers­scherm doet hetzelfde als het infotainme­ntdisplay en is een overbodige optie.
Futuristis­ch Porsche-interieur met nog altijd ronde ‘meters’ voor de bestuurder. Het passagiers­scherm doet hetzelfde als het infotainme­ntdisplay en is een overbodige optie.
 ??  ?? Erg fijne sportstoel­en, die niet alleen comfortabe­l zijn, maar inzittende­n ook op hun plek houden tijdens het betere stuurmansw­erk.
Erg fijne sportstoel­en, die niet alleen comfortabe­l zijn, maar inzittende­n ook op hun plek houden tijdens het betere stuurmansw­erk.
 ??  ??
 ??  ?? De Porsche Taycan kan snelladen met maximaal 270 kW. De batterij is dan na 23 minuten weer voor 80 procent vol.
De Porsche Taycan kan snelladen met maximaal 270 kW. De batterij is dan na 23 minuten weer voor 80 procent vol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands