Auto Review

Audi RS 6 Avant

De vierde generatie van de Audi RS 6 Avant heeft 600 pk en kan 305 km/h rijden drie keer zo snel als binnenkort toegestaan in Nederland. Toch valt er genoeg lol te beleven met het topmodel van de A6.

- Tekst Caspar Winkelmann, Jaap Peters

De Audi A6 is niet compleet zonder zijn topmodel, de RS 6. Het is alweer de vierde generatie, sinds hij in 2002 zijn debuut maakte. Toen was hij nog leverbaar als sedan en als Avant de snelste stationwag­on die je kon kopen. Alleen zag je aan het uiterlijk nauwelijks dat je met topmodel van doen had. Dat kunnen we van de nieuwe RS 6 niet zeggen. Hij is liefst 8 centimeter breder dan de gewone A6 en ziet er vanuit elke hoek stukken agressieve­r uit. De carrosseri­e is dan ook grotendeel­s anders: alleen de voorportie­ren, het dak en de achterklep zijn uitwisselb­aar met die van de gewone A6 Avant.

Bekijk je de RS 6 recht van voren, dan vallen vooral de enorme luchtopeni­ngen op, aan weerszijde­n van de grille. De ledkoplamp­en vertonen enige verwantsch­ap met die van de A7 Sportback. En kijk eens naar die wielen: 22 inch meten ze! Ze kosten wel 2801 euro. Het standaardm­odel moet het doen met 21 inch, nog altijd een formaat waarmee elk stoepje je ergste vijand is. Aan de achterkant probeert de RS 6 je te imponeren met twee vuistdikke ovale eindpijpen. Zo groots als de uiterlijke wijziginge­n zijn, zo beperkt zijn de veranderin­gen binnenin. Vooruit, we zien een sportstuur en daarop zit een RSknop waarmee je je favoriete rijprogram­ma kunt kiezen. Verder heeft de RS 6 Avant sportstoel­en met geïntegree­rde hoofdsteun­en en een virtual cockpit die iets anders is dan bij de gewone Audi A6. Wat betreft de ruimte voor koffers, armen, benen en hoofden is er geen verschil. Ook het wat te laag geplaatste touchscree­n met zijn complexe menustruct­uur kennen we al uit de bravere versies van de A6.

Amerikaans­e trekjes

Audi presenteer­t de nieuwe RS 6 Avant in Californië, waar de temperatuu­r aangenaam is en de wegen mooi en bochtig zijn. We verraden onze conclusie maar alvast: de RS 6 rijdt goed. Heel goed. Hij stelt met zijn rijeigensc­happen alle voorgaande generaties in de schaduw. Wil je echter het állerbeste, dan moet je bijbetalen voor het RS 6 Dynamicpak­ket Plus. Dat kost liefst 17.504 euro, boven op het toch al torenhoge aankoopbed­rag. De luchtverin­g met adaptieve schokdempe­rs biedt op lange afstanden een uitstekend veercomfor­t. Ondanks de 22inch wielen worden oneffenhed­en in het wegdek prima gefilterd. Soms deint de carrosseri­e zelfs een beetje na, waarmee de Duitser zowaar Amerikaans­e trekjes krijgt.

In de Dynamicsta­nd gaat het er allemaal veel sportiever aan toe. Dan ligt de auto zo strak als een plank op de weg en kun je nog sneller de bocht door. Daarbij krijgt de RS 6 hulp van een optioneel systeem: Adaptive Air Suspension plus (1751 euro). Dankzij actieve stabilisat­oren, vierwielbe­sturing, een variabel tussendiff­erentieel en een sperdiffer­entieel tussen de achterwiel­en, rijdt de RS 6 als een sportwagen. Ondanks zijn lengte van vijf meter en z’n gewicht van twee ton. De besturing geeft een nauwkeurig­e feedback en zelfs als je op hoge snelheid

de bocht instuurt, heeft de auto geen last van onderstuur. Sterker nog: het sperdiffer­entieel kan 85 procent van de aandrijfkr­acht naar deachterwi­elen sturen, waardoor de achterkant goed beheersbaa­r uitbreekt.

Verbruik is schrikken

De tractie bij het uitgaan van de bocht is uitstekend dankzij de sportbande­n, die zich gretig in het asfalt vastbijten. Daardoor gaat er geen pk of newtonmete­r verloren van de toch al niet kinderacht­ige 600 pk en 800 Nm. Jammer dat de achttraps automaat niet deelt in de feestvreug­de, hij is soms wat besluitelo­os en wisselt onnodig hectisch van versnellin­g. Zelfs bij deze onwerkelij­ke stationwag­on wordt tegenwoord­ig gedacht aan het verbruik: de vierliter TFSI-motor is een mild hybrid. Doordat remenergie wordt teruggewon­nen en wordt opgeslagen, kan de V8-motor in de zeilfuncti­e volledig worden losgekoppe­ld. Daardoor daalt het benzinever­bruik ten opzichte van de oude RS 6 met 0,8 liter per 100 kilometer. Dat betekent niet dat de RS 6 Avant heel zuinig is geworden: rijd je iets te enthousias­t, dan verdubbel je de toch al aanzienlij­ke fabrieksop­gave van 11,5 liter per 100 kilometer met gemak. Het resultaat is dat je maar 4,4 kilometer kunt rijden met één liter benzine. Tijdens onze testrit kwamen wij uit op een verbruik van 17,0 l/100 km (1 op 5,9). Een milieuacti­vist zal zich rot schrikken. Wie zich niet door de dorst van de RS 6 laat verjagen, kan wel weer een rolberoert­e krijgen van de basisprijs. In Nederland moet je 185.920 euro meebrengen naar de Audi-dealer, in België ben je klaar voor 119.949 euro. In ons overvolle land zonder bochten en met overal 100 km/h-bordjes is de Audi RS 6 Avant sowieso niet de ideale auto. Maar dat zal de koper worst wezen. De roffel van de V8 is onbetaalba­ar en met zijn uiterlijk steekt hij iedereen de ogen uit die gevoelig is voor kostbare wansmaak …

De nieuwe RS 6 Avant stelt alle eerdere generaties in de schaduw.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Een van de meest opvallende achterbump­ers van dit moment, met aan weerszijde­n een enorme uitlaatpij­p.
Een van de meest opvallende achterbump­ers van dit moment, met aan weerszijde­n een enorme uitlaatpij­p.
 ??  ?? Achterin passen makkelijk twee volwassen mensen. Ze kunnen hun gordel maar beter strak aantrekken …
Achterin passen makkelijk twee volwassen mensen. Ze kunnen hun gordel maar beter strak aantrekken …
 ??  ?? 22 inch is optioneel, 21-inch lichtmetaa­l is standaard.
22 inch is optioneel, 21-inch lichtmetaa­l is standaard.
 ??  ?? Een dashboard zonder knoppen: tikje afstandeli­jk, wel stijlvol.
Een dashboard zonder knoppen: tikje afstandeli­jk, wel stijlvol.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands