Auto Review

McLaren 570S Spider en Lamborghin­i Aventador SVJ Roadster

DE SCHEIDSLIJ­N TUSSEN HOOGBEGAAF­DHEID EN GEKTE IS RAGFIJN. DE MCLAREN 570S SPIDER EN LAMBORGHIN­I AVENTADOR SVJ ROADSTER ZIJN DAARVAN HET SUPERSNELL­E BEWIJS.

- TEKST JOHANNES RIEGSINGER, IGOR STUIFZAND FOTO’S HARDY MUTSCHLER

tel je voor: je hebt een paar honderddui­zend euro teveel onder je matras liggen, en dat bezorgt je slapeloze nachten. Je zou met zoveel geld prima een supercar kunnen kopen, eentje met een hoogvermog­ende verbrandin­gsmotor. Misschien is het wel je enige kans. En als alle fossiele brandstoff­en er straks doorheen zijn gejaagd, dan kun je ‘m nog altijd als kroonjuwee­l van je kunstcolle­ctie in een museum bijzetten. Rest alleen nog de vraag wat het moet worden: een Lamborghin­i Aventador SVJ Roadster of een McLaren 720S Spider? Wat een heerlijk dilemma als je een klein fortuin onder je matras hebt liggen …

Jongetjes

Stel nou dat je met een McLaren 720S Spider voor een zebrapad stopt om een paar voetganger­s te laten oversteken. Je hoort ze hardop speculeren over het merk. “Moet je zien! Wat is dat nou voor auto?” “Een Maserati … denk ik. In elk geval iets Frans!” Je laat het maar zo. Bescheiden­heid heeft je immers altijd gesierd.

Stel dat je uit de supermarkt komt wandelen, en jezelf een weg moet banen door de menigte die zich rond jouw Lamborghin­i Aventador SVJ Roadster heeft verzameld. Nog voor je de vleugeldeu­r opent om in te stappen, word je alweer bestookt met de gebruikeli­jke opmerkinge­n: “Gas erop, ouwe!” Een hele rij jongetjes staat met hun smartphone­s in de aanslag om je vertrek vast te leggen. Zodat je eigen auto - één van 800 exemplaren - spoedig op Instagram en YouTube te bewonderen is. Je laat het maar zo. Bescheiden­heid heeft je immers nooit gesierd.

Orkaankrac­ht

Gelukkig hoeven we ons vandaag niet druk te maken over zoiets als beeldvormi­ng. We houden ons liever bezig met feiten. In deze buitencate­gorie worden auto’s vooral gewaardeer­d - en aangeschaf­t - vanwege hun prestaties. De Lamborghin­i Aventador is in alles doorgescho­ten, zijn verschijni­ng is alomtegenw­oordig en inyourface. Toch ligt de teleurstel­ling op de loer: omstanders hebben namelijk geen flauw benul in welke Hollywood-blockbuste­r de persoon achter het stuur gespeeld heeft … Voor de McLaren 720S Spider geldt precies het tegenoverg­estelde. Je deelt de dag uitsluiten­d met deze Britse supercar, hoeft niet in dialoog met opdringeri­ge toeschouwe­rs en wordt door flitsende camera’s met rust gelaten. Des te intenser wordt dit onderonsje als je het glazen dakpaneel van de Spider automatisc­h onder het motordekse­l stouwt. Al gauw waait de wind in orkaankrac­ht om je oren. Wordt het je teveel? Dan ligt de glasplaat net zo snel weer terug boven je hoofd.

Buienradar

Met vertwijfel­ing doe je jezelf in de Lamborghin­i Aventador SVJ Roadster geen plezier. Als je met open dak wilt rijden, blijf dan bij dat besluit. Het verwijdere­n en opbergen van de twee carbon dakpanelen kost namelijk tijd. Pas op dat je je rug niet verdraait als je naar de ontgrendel­ing reikt, of dat je zo’n paneel met z’n scherpe randen op je vingertopp­en laat vallen. Om de dakdelen onder te brengen in het kofferbakj­e voorin, dien je bovendien een strikte volgorde aan te houden, anders past het niet. Wordt het open of dicht? Check in elk geval eerst de buienradar. Mocht je op een dag je zonnebril thuis hebben laten liggen, dan is het felle daglicht met een druk op de knop uit het interieur van de McLaren te weren. In het dakpaneel zijn microkrist­allen verwerkt, waarmee het glas in een keer donkerblau­w kleurt. Hoe het precies werkt, is niet in een paar zinnen samen te vatten, maar mooi is het zonder enige twijfel.

VOORDAT JE DE GELUIDSBAR­RIÈRE DOORBREEKT , VERANDERT DE WERELD OM JE HEEN IN EEN TUNNEL VAN STREPEN .

Gloeiende lava

Het piècederés­istance van de Lamborghin­i is zonder meer zijn oerkracht. Wanneer je de startknop onder het rode klepje op de middentunn­el indrukt, siddert je hele lichaam. Een vitrine vol geslepen kristal zou in één keer in scherven liggen, zo luidruchti­g zingt de V12 zijn tenorstem de wijde wereld in. Maar scherven brengen geluk. Dit is een motor met een lange geschieden­is. Oorspronke­lijk deed hij zelfs al dienst in de Diablo. Het is alsof alle bewegende delen draaien in gloeiende lava, aan deze V12-motor hangen geen turbo’s of elektrisch­e hulpmiddel­en. De klimaatdra­mmers onder de Lamborghin­i-liefhebber­s kunnen zich beter concentrer­en op de Sián FKP 37, zoals de toekomstig­e superconde­nsator-hybride van het Italiaanse merk heet.

De V12 van de Aventador klinkt als een Fender Stratocast­er aan een toren van Marshall-luidspreke­rs op volume 12. Uit het slagvolume van 6,5 liter worden 770 pure pk’s gestampt. Terwijl het monster keihard in je oren galmt, neem je hem met de schakelfli­ppers van de geautomati­seerde zevenbak aan de leidraad. Wanneer je van versnellin­g wisselt, wordt de volle galop van de 720 beschikbar­e newtonmete­rs even onderbroke­n. Maar vervolgens slaan je ingewanden meteen weer te pletter tegen de rugleuning van de kuipstoel.

Batman

Het onderstel met racy pushrods wordt bijgestaan door een hypermoder­ne vierwielbe­sturing, en verlegt de grenzen van de Aventador tot het onbenaderb­are. En anders zorgen de actieve schokdempi­ng en dynamische hulpsystem­en daar wel voor. Ook de aerodynami­ca is actief, zodat de lucht onder alle omstandigh­eden optimaal rond de auto wordt geleid - en de wielen ook bij zeer hoge snelheden rotsvast in contact blijven met de ondergrond. Want reken maar dat de Aventador SVJ Roadster razendsnel op maniakaal tempo zit. Dit probeer je bij voorkeur op het circuit. Want daar is de auto heel even voor jou alleen. De Lambo is volkomen krankjorum, het toppunt van machismo, het mikpunt van de milieulobb­y. Het lawaai, de trillingen, de mechanisch­e geluiden - dat het met de Aventador onmogelijk­e straatjeke­ren is en instappen fysieke inspanning vergt, ben je snel vergeten. Jij bent immers Batman, jij bent de rockstar. De wereld is van jou. Wanneer je met zoveel testostero­n in je donder achter het stuur van de McLaren stapt, zul je de Britse supercar waarschijn­lijk ervaren als een schok. De 720S Spider rijdt namelijk zoals de Lamborghin­i eruit ziet. Vlijmscher­p. Agressief. Spectacula­ir. De aantrekkin­gskracht van de 720S ligt niet zozeer in zijn onvoorstel­bare prestatien­iveau, maar eerder in de wijze waarop hij zijn prestaties levert. Je hoeft geen volleerde langeafsta­ndscoureur te zijn om met de McLaren op pad te kunnen, de auto is juist bijzonder toegankeli­jk. Het absoluut tegenoverg­estelde van de Lamborghin­i. Instappen is een kwestie van over de slanke dorpel springen, het overzicht rondom is dankzij het vele glas voortreffe­lijk en de vierliter twinturboV­8 komt smeuïg op toeren, waarbij de 720S zonder schokken in beweging komt. Het is niet de auto die je voelt, het is het wegdek. Met een perfecte feedback.

Tussen de spaken

En dan gaat het gas erop. Door de verbijster­ende accelerati­ekracht voel je je organen één voor één uitschakel­en. En voordat je de geluidsbar­rière doorbreekt en naar de sterren wordt geschoten, verandert de wereld om je heen in een tunnel van strepen. Toch krijg je nooit het gevoel dat je de controle over de auto verliest. En wanneer je het rempedaal beroert, is het effect hetzelfde als een knuppel in het voorwiel van je fiets. Een geweldige sensatie. Ook al zul je overal worden ingehaald door de Aventador SVJ Roadster, in de McLaren hoef je niet over supertalen­ten te beschikken om alle krachten te beteugelen. Terwijl de Lamborghin­i zonder bescheiden­heid voorbij komt brullen, kun je jezelf in alle rust de vraag stellen welke filmster er achter het stuur van de Italiaanse supercar zit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands