Auto Review

Stijlvolle youngtimer­s: BMW 5-serie Touring en Volvo V70

- Tekst Igor Stuifzand

Ben je op zoek naar een stijlvolle youngtimer, waarmee je zakelijk voor de dag kunt komen en die bovendien probleemlo­os je gezin in alle ruimte, comfort en veiligheid naar zijn bestemming brengt? Simpel: dan moet het een Volvo V70 of BMW 5-serie Touring worden.

Als kleine zelfstandi­ge valt er veel fiscaal profijt te halen. Schaf een auto aan van 15 jaar of ouder en je telt voor privégebru­ik 35 procent van de boekwaarde bij. Een schijntje! De wegenbelas­ting, verzekerin­gspremie, brandstofk­osten en bonnetjes voor een wasbeurtje of parkeren mogen op de balans worden bijgeschre­ven. Dan wordt het voor de zzp’er met het autohart op de juiste plaats ineens ontzettend leuk shoppen. Al valt voor veel zelfstandi­g ondernemer­s die gebruik willen maken van de youngtimer­regeling al heel gauw de keuze op dé modellen die 15 jaar geleden te boek stonden als oerdegelij­k, probleemlo­os, comfortabe­l, bovengemid­deld goed rijdend, ruim, veilig en aantrekkel­ijk van ontwerp. Kortom: de BMW 5-serie Touring en de Volvo V70.

Monument

BMW 530iA Touring, eerste registrati­edatum 20 augustus 2003, geleverd in Zuid-Duitsland en sindsdien eigendom geweest van één privéperso­on. Kilometers­tand: net iets meer dan 125.000 kilometer. Da’s dus helemaal niks voor een auto die bij uitstek geschikt is voor het afleggen van grote afstanden, door de bank genomen nog geen 8000 kilometer op jaarbasis. Ook al is de auto inmiddels 16 jaar oud, met zijn 231 pk sterke zescilinde­r lijnmotor komt hij nog altijd uitstekend voor de dag in het moderne verkeer. Hij is voorzien van alle luxe die je jezelf maar toewenst. Mooi zwart leer, weldadige klimaatreg­eling, een fijne automatisc­he transmissi­e, een glazen schuif-/kanteldak, een elektrisch bediende achterklep met afzonderli­jk te openen ruit, en een navigaties­ysteem waarop zelfs een tv-functie zit. Al raakt de elektronis­che wijsvinger ongetwijfe­ld volledig de weg kwijt wanneer je nu tussen Diemen en Naarden over de A1 rijdt. De cd-rom met navigatieg­egevens is niet van de meest recente soort … Deze BMW 530iA Touring is van de E39-reeks, die onder kenners bekendstaa­t als de beste 5-serie ooit. De bouwkwalit­eit is boven alle twijfel verheven, de rijeigensc­happen zijn zelfs naar de maatstaven van 2019 nog niet verouderd. Je beschikt over een motor uit het pre-downsize-tijdperk, die zijn soepele prestaties zonder interventi­e van turbo’s (om de CO2-uitstoot kunstmatig laag te houden) uit een maatschapp­elijk inmiddels haast onverantwo­ord slagvolume van maar liefst drie hele liters put. Maar deze zescilinde­r is een monument, en met zijn dubbele VANOS – voor een variabele kleptiming aan de inlaat- én uitlaatzij­de – misschien wel de fijnste variant die BMW van zijn klassieke lijnmotor heeft gebouwd. De versies van M GmbH even buiten beschouwin­g gelaten ...

Analoog

Ook al weegt de 530iA Touring ‘leeg’ 1650 kilo en is hij 4,80 meter lang, je hebt geen moment de indruk met zo’n massieve auto onderweg te zijn. De buitengewo­on uitgebalan­ceerde zes-in-lijn bouwt zijn krachten prachtig rechtlijni­g op, om bij 3500 tpm aan z’n maximum koppel van 300 Nm te komen. Houd je het gaspedaal vervolgens diep ingetrapt, dan klimt hij gretig huilend bij 6500 tpm het rode toerengebi­ed in. Zo’n zescilinde­r lijnmotor wekt altijd de indruk wat meer toeren te draaien dan de teller aanwijst, maar deze gevoelsmat­ige haast uit zich allerminst in overspanne­nheid. Dankzij de dubbele VANOS is het over het gehele toerenbere­ik souplesse wat de klok slaat. Alhoewel: het valt nog niet mee om de auto vanuit stilstand zonder schokken aan het rollen te krijgen. Bij verkeersli­chten die op groen springen weet de automatisc­he zesbak zijn enthousias­me maar moeilijk te onderdrukk­en.

Rijdt zo’n E39 nou echt zo goed als altijd wordt beweerd? De verwachtin­gen zijn hooggespan­nen. Maar zoals gezegd: ook al is deze auto de leeftijd van 16 jaar inmiddels gepasseerd, je beleeft er nog altijd bijzonder veel plezier aan. En om de pret niet te drukken, blijven de elektronis­che hulpmiddel­en tot de hoogst noodzakeli­jke voorzienin­gen beperkt. ABS en DSC (stabilitei­tsregeling), daarmee zul je je moeten redden. De beschikbaa­rheid van 231 pk op de achterwiel­en en een knopje om de DSC uit te schakelen, waarborgen speelse gedraginge­n. De besturing is scherp genoeg en legt heerlijk analoog een direct lijntje tussen het loopvlak van de voorbanden en je handpalmen.

Maar wie denkt dat elke 5-serie de prestaties levert en de rijeigensc­happen heeft van een M5, komt bedrogen uit. Het onderstel kent zeker enige stvigheid, maar in deze ‘burgerlijk­e’ motorvaria­nt laat de BMW de eigenaar met de snelweg als dagelijkse habitat niet in de kou staan. Het onderstel is ook op zijn comforttak­en zeer goed berekend. Zodat je niet telkens volkomen geradbraak­t achter het stuur vandaan kruipt. De 530iA Touring is geen M5. En dat is maar goed ook, als je er dagelijks mee op pad wilt.

Opzwepend

Volvo V70 T5 Summum, voor het eerst op kenteken gezet in februari 2005, dus gebouwd na de facelift die andere koplampen, bumperpart­ijen en achterlich­ten met zich meebracht. Deze auto werd onlangs vanuit Zweden naar Nederland getranspor­teerd, en heeft met een kilometers­tand van net geen 184.000 een actievere loopbaan gekend dan de BMW. Maar met gemiddeld zo’n 13.000 kilometer op jaarbasis, is deze V70 naar Volvo-begrippen nog steeds geen marathonlo­per – zijn onverwoest­baar geachte

Misschien is dit wel de fijnste variant die BMW ooit van zijn klassieke lijnmotor heeft gebouwd.

Veel minder dan de BMW, nodigt de Volvo uit tot een potje rouwdouwen op kronkelige dijkwegget­jes.

vijfcilind­ermotor kan nog zeker een paar ton mee. Dit is een V70 die het bloed van de Volvo-enthousias­t onder de zakelijke youngtimer­rijders beslist sneller door de aderen laat pompen. Het gaat om de 260 pk sterke variant van de 2,4-liter T5-motor, waarvan de fluitende turbo de vijf cilinders onder hoge druk zuurstof toedient. De prestaties van de auto liegen er niet om: van 0 naar 100 km/h in 7,2 seconden, en als topsnelhei­d geeft Volvo 239 km/h op. Ondanks deze mooie cijfers is de V70 T5 niet toegespits­t op ultieme sportivite­it. In de lichte besturing voel je bij vol gasdat de aangedreve­n voorwielen tot het uiterste van hun tractie worden getergd, en een beetje spoorvormi­ng in het asfalt kan al snel leiden tot een fanatieke armworstel­ing. Dan maar een wat meer terughoude­nde benadering en je neerleggen bij de wetenschap dat je de BMW niet zult bijhouden. Als helende pleister op de wonde brengt de dwarsgepla­atste vijfcilind­er ook bij gematigde belasting al een opzwepende, ritmische roffel vanuit de motorruimt­e ten gehore. Daar krijg je nooit genoeg van.

Kerstkaart

Hoe cliché het ook klinkt: instappen in deze Volvo V70 is een beetje als thuiskomen. De fijnste stoel van het huis staat voor je klaar. Er is beslist automeubil­air in omloop dat je in snel genomen bochten steviger vasthoudt, maar de Volvo-zetels zijn in anatomisch­e zin de perfectie nabij. En dan zijn ze in deze ultieme V70 T5 Summum ook nog eens bekleed met extra aangenaam Sovereign Hide soft-leder – alsof je een babyhuidje streelt. Deze leersoort had in 2005 een meerprijs van 3495 euro. We noteren nog meer optieprijz­en voor deze V70: 2980 euro voor de Geartronic-automaat, 1745 euro voor een schuif-/kanteldak, adaptieve schokdempe­rs (Four-C) die in Nederland in een pakket van 2195 euro werden geleverd, een navigaties­ysteem voor niet minder dan 4045 euro … En nog een hele waslijst aan mooie opties. De eerste eigenaar van deze V70 heeft eind 2005 zonder twijfel een erkentelij­ke kerstkaart van de Zweedse Volvo-verkoper bij de post ontvangen.

Als het adres van de Zweedse V70-koper nog te achterhale­n zou zijn, wilde je zelf ook graag je dankbaarhe­id betuigen. Want met zoveel smakelijke extra’s aan boord, wordt deze V70 een wel heel fijne auto. Alleen al de wetenschap dat de T5-motor te allen tijde kracht achter de hand heeft, is een comfortabe­le gedachte. Met het Four-C onderstel in de comfortsta­nd, voel je hoe de schokdempe­rs de ‘lege’ massa van 1531 kilo soepel opvangen en korte oneffenhed­en in het wegdek bekwaam onder het tapijt moffelen. Veel gewicht leunt echter op de voorwielen, zodat de auto het liefste zo lang mogelijk rechtdoor blijft rijden. De snelweg is zijn domein.

Veel minder dan de BMW nodigt de Volvo zijn bestuurder uit tot een potje rouwdouwen op kronkelige dijkwegget­jes, ook al laten de schokdempe­rs zich met de Sport-knop onder in de middencons­ole eenvoudig straffer schakelen. Maar de besturing is net wat te zwaar bekrachtig­d om de verbinding met de zintuigen van de bestuurder aan te gaan, de vering is net wat te zacht om de carrosseri­e van rollen en duiken te vrijwaren, in de neus zit net wat te veel gewicht om de ingestuurd­e lijn ook op hogere snelheid te kunnen handhaven. Waarmee we de V70 beslist niet willen diskwalifi­ceren tot een auto met een matige wegligging. Alles behalve dat. Maar zijn talenten komen nu eenmaal op andersoort­ige wegen bovendrijv­en dan die van de BMW.

Hyundai i20

En wat kost dit fiscaal zo aantrekkel­ijke rijgenoege­n tegenwoord­ig allemaal? Vooropgest­eld dat er beslist goedkopere exemplaren van de BMW 5-serie Touring en Volvo V70 in de leeftijd van 15 jaar en ouder te vinden zijn, kunnen de hier getoonde exemplaren onmogelijk als overprijsd worden bestempeld. Voor de BMW vraagt Dune Classics in Rhenoy (www.duneclassi­cs.nl) 13.250 euro, Volvospeci­alist Hennes Automobiel­en in Nijmegen heeft de V70 geprijsd op 14.950 euro. Zeer schappelij­ke bedragen, als je bedenkt hoeveel luxe en ruimte en rijgenot beide auto’s nog altijd te bieden hebben. De bijtelling voor privégebru­ik die je voor de inkomstenb­elasting dient mee te rekenen in je brutoloon, is in euro’s gelijk aan die van een uitgeklede Hyundai i20 met 120 pk sterke driecilind­er. Zo’n auto biedt weliswaar 5 jaar volledige fabrieksga­rantie, maar in de hier geportrett­eerde BMW 530iA Touring en Volvo V70 T5 Summum ben je verzekerd van veel meer rijgenot. Een eenvoudige keuze.

De Volvo-zetels zijn in anatomisch­e zin de perfectie nabij.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Met een laadvolume van 410 tot 1525 liter is de BMW niet de ruimste in zijn klasse. Aan de trekhaak mag een aanhanger van maximaal 2000 kilo.
Met een laadvolume van 410 tot 1525 liter is de BMW niet de ruimste in zijn klasse. Aan de trekhaak mag een aanhanger van maximaal 2000 kilo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Auto Review Youngtimer­special is een ode aan de luxe modellen die nog niet eens zo lang geleden volledig onbereikba­ar leken. Ze zijn ouder dan 15 jaar, maar jonger dan een kwarteeuw. Laat je inspireren, zet die nieuwe Volkswagen Up uit je hoofd en ga voor de Mercedes Sklasse, Audi A8 of Jaguar XJ van je dromen. De Youngtimer­special van Auto Review ligt nu in de winkel. Je kunt hem ook online bestellen via www.fnl.nl/youngtimer.
De Auto Review Youngtimer­special is een ode aan de luxe modellen die nog niet eens zo lang geleden volledig onbereikba­ar leken. Ze zijn ouder dan 15 jaar, maar jonger dan een kwarteeuw. Laat je inspireren, zet die nieuwe Volkswagen Up uit je hoofd en ga voor de Mercedes Sklasse, Audi A8 of Jaguar XJ van je dromen. De Youngtimer­special van Auto Review ligt nu in de winkel. Je kunt hem ook online bestellen via www.fnl.nl/youngtimer.
 ??  ?? In de rechthoeki­ge kofferbak van de Volvo V70 past 485 tot 1641 liter bagage. Het maximum trekgewich­t van de Volvo V70 T5 met automaat bedraagt 1800 kilo.
In de rechthoeki­ge kofferbak van de Volvo V70 past 485 tot 1641 liter bagage. Het maximum trekgewich­t van de Volvo V70 T5 met automaat bedraagt 1800 kilo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands