Auto Review

Uitzwaaier: Fiat 124 Spider

Het leek zo’n goede symbiose: je neemt het onderstel en het interieur van de Mazda MX-5 en levert zelf een heerlijke turbomotor. Voor het design grijp je terug op klassieke Italiaanse roadsters. De praktijk is weerbarsti­g, want na drieënhalf jaar verdwijn

- Tekst Jaap Peters

In mei 2012 kregen we heugelijk nieuws: Alfa Romeo en Mazda gingen de handen ineenslaan voor een nieuwe roadster. Het plan was als volgt: de Italianen en de Japanners zouden samen een onderstel ontwikkele­n, waarop ze elk een compleet eigen auto gingen bouwen. Mazda had nog wel een plekje over in de fabriek in Hiroshima. Er was sushi, saké en sambuca en de Japanners en Italianen dansten hun eigen versies van de horlepiep.

We konden ons vanaf dat moment verheugen op twee lichtgewic­ht roadsters met achterwiel­aandrijvin­g, alleen kwam er een kink in de kabel. Mazda had de nieuwe MX-5 (ND) in 2014 al op de markt gebracht, maar in Milaan bleef het stil. Totdat de welbekende CEO Sergio Marchionne van zich deed spreken. Een Alfa Romeo moest in Italië gebouwd worden en niet in Japan, vond hij, dus kwam er geen roadster met een Alfa Romeo-logo. Toch schoot hij het plan niet volledig af. Tegen een Japanse Fiat had Marchionne geen bezwaar, de auto’s van dat merk werden toch al over de hele wereld gebouwd. En dus verscheen in 2016 de Fiat 124 Spider, waarbij de naam refereerde aan de sublieme Fiat 124 Sport Spider uit de jaren zestig en zeventig.

Turbo of toeren

In het voorjaar van 2016 togen we naar Toscane om kennis te maken met de Fiat 124 Spider. Niet alleen de naam, ook het uiterlijk verwees naar de oude 124 Sport Spider. Fiat ging opzichtige­r te werk dan bij de Fiat 500. De lange motorkap, het patroon van het rooster in de grille en de uitstulpin­gen op de motorkap waren subtiele referentie­s aan de oude Fiat. Motorisch was de auto hypermoder­n: Fiat koos ervoor om zijn 1,4-liter viercilind­er turbomotor met 140 pk in de neus te hangen. Er kwam ook een Abarth-versie, met nog eens 30 pk extra vermogen en een zwarte motorkap.

De karakters van de Fiat 124 Spider en de Mazda MX-5, verschilde­n flink. De Japanners kozen voor atmosferis­che motoren die je op toeren moest houden voor een spannende rijbelevin­g, terwijl de 124 Spider ook bij lage toerentall­en al op dreef was. Daardoor leende de Fiat zich iets beter voor flaneren dan de Mazda - gevoelsmat­ig zou je het andersom verwachten bij een temperamen­tvolle Italiaan. Voor de kopers van de Mazda of de Fiat kwam het neer op het volgende dilemma: turbo of geen turbo.

Bezuinigen

De kopers waren duidelijk: ze kozen vaker voor het origineel. In het eerste volledige jaar dat beide auto’s leverbaar waren (2017), werden in Europa 15.769 Mazda’s MX-5 verkocht, terwijl de 124 Spider het moest doen met slechts 7831 liefhebber­s. Die verhouding­en gelden eigenlijk nog steeds. Nederland wijkt niet af, ook bij ons was de Mazda altijd populairde­r.

De 124 Spider is een niche en voor dergelijke auto’s is geen plaats meer bij Fiat. Het merk heeft het erg moeilijk met een verouderd gamma en een flinke achterstan­d op het gebied van elektrific­atie. De euro’s die binnenkome­n, worden niet geïnvestee­rd in een extravagan­te boulevardf­laneur, hoe goed de 124 Spider ook in de Italiaanse roadstertr­aditie past. Het heengaan van de Fiat 124 Spider is best te begrijpen. Maar enige weemoed is wel op z’n plaats.

Niet de Fiat 124, maar de Mazda MX-5 is de meest temperamen­tvolle.

 ??  ??
 ??  ?? De Fiat 124 heeft Japanse genen en is gebaseerd op de Mazda MX-5. Eigenlijk zou hij als Alfa Romeo op de markt komen.
De Fiat 124 heeft Japanse genen en is gebaseerd op de Mazda MX-5. Eigenlijk zou hij als Alfa Romeo op de markt komen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands