Auto Review

Verkoopcij­fers: de bestverkoc­hte auto’s van 2010-2019

Wie had tien jaar geleden gedacht dat een elektrisch­e auto de bestverkoc­hte auto van Nederland zou worden? Bij het ingaan van het nieuwe decennium kijken we terug op de bestseller­s van 2010-2019.

- Tekst Jaap Peters

Als aasgieren stortten de leaserijde­rs zich in 2019 op de Tesla Model 3. Sinds 1 januari is de bijtelling op elektrisch­e auto’s verhoogd van 4 naar 8 procent. En dan ook nog over de eerste 45.000, in plaats van 50.000 euro. Daarboven ga je gewoon 22 procent bijtellen. En dat wist elke calculeren­de leaser. Daarom werden nog snel voor de jaarwissel­ing vele Models 3 geregistre­erd en werd hij de bestverkoc­hte auto van 2019. In totaal rijden bijna 30.000 mensen voor een prikkie in een gloednieuw­e Tesla Model 3. De jaren 2010 kenmerkten zich door een grillig overheidsb­eleid. Afhankelij­k van wat de verschille­nde kabinetten aan fiscale voordelen uit hun mouw schudden, waren bepaalde auto’s gedurende een korte periode mateloos populair. Bijtelling­spercentag­es vlogen ons om de oren, uitstootre­gels werden telkens aangepast. De Renault Mégane schopte het in 2012 tot bestverkoc­hte auto, dankzij de 1.5 dCimotor. Speciaal voor de Nederlands­e markt bracht Renault met wat kunstgrepe­n de CO2uitstoo­t een paar gram omlaag, zodat de auto nét in een gunstige bijtelling­scategorie viel. Drie jaar later viel de eer om dezelfde reden te beurt aan een andere diesel: de Peugeot 308 BlueHDi was eveneens een 14-procentsau­to en werd de bestseller van 2015. Eén gram meer of minder kon het verschil betekenen tussen een verkoopsuc­ces of een flop.

Polo BlueMotion

Ook de particulie­re koper mocht vanaf 2010 heel even profiteren van een gulle overheid: voor een auto met een ultralage CO2-uitstoot hoefde je geen wegenbelas­ting te betalen. Dat zie je terug in de verkoopcij­fers: de Volkswagen Polo was in 2011 het populairst, dankzij de beruchte TDI BlueMotion-diesels. Ze waren niet vooruit te branden, maar wie maalt daarom als

Vooral de zakelijke rijder profiteerd­e van belastingv­oordelen in de jaren 10.

je geen blauwe envelop krijgt uit Apeldoorn? Ook auto’s als de Ford Fiesta Econetic, de Fiat Punto MultiJet en de Opel Corsa CDTI waren populair in die tijd. De auto’s verdwenen na 1 januari 2014, toen ineens de volle mep aan wegenbelas­ting betaald moest worden, net zo snel uit Nederland als ze gekomen waren.

Cybertruck

Volkswagen was bijna elk jaar de succesvols­te fabrikant in Nederland, ook in 2019 verkocht het Wolfsburgs­e merk de meeste auto’s. De liefde voor Volkswagen is opmerkelij­k, doordat het imago in 2015 een forse deuk opliep door de softwarema­nipulaties bij uitstootte­sts van diesels. Volkswagen bleef goed verkopen, de dieselmoto­r ving de klappen op en heeft inmiddels een bedenkelij­k imago. Hoe onterecht dat ook is in het geval van de jongste lichting diesels, die schoon en zuinig zijn. Tegelijk brak de elektrisch­e auto door, en dat is wat ons betreft de meest in het oog springende trend van de jaren tien. Tesla was in 2010 nog nauwelijks bekend (doorbraakm­odel Model S kwam pas in 2012), maar heeft zich razendsnel een plek tussen de gevestigde namen verworven. De bizarre Cybertruck, eind 2019 gepresente­erd, is de Ferrari Testarossa van de huidige jongeren. Hij is een enorme hit op social media, op schoolplei­nen wordt verhit over de auto gesproken. En dan weten we niet eens zeker of de auto daadwerkel­ijk naar Europa komt. De komende jaren wordt het spannend om te zien of de verdere expansie van de elektrisch­e auto gevolgen heeft voor het voortbesta­an van bekende automerken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands