Auto Review

KOOPTIPS: BMW 5-SERIE (E39)

(1995-2004)

-

De BMW E39 wordt vaak de beste 5-serie ooit genoemd. Maar de oudste Tourings zijn al 23 jaar oud, en ondanks de hoog aangeschre­ven bouwkwalit­eit is de auto niet immuun voor verouderin­g. Hoe dan ook: een eerlijk exemplaar met een betrouwbaa­r onderhouds­verleden is beslist te vinden. Als een kilometers­tand van rond een ton een vereiste is, reken dan op prijzen van rond de 12.000 euro. Boezemt een kilometrag­e van 2 ton je geen angst in, dan moet het lukken om voor de helft van dat bedrag een mooi uitgeruste E39 Touring te vinden. CARROSSERI­E De tijd leek geen vat op de BMW E39 te krijgen, maar geheel ongevoelig voor roest blijkt de auto niet te zijn. Problemen doen zich voor in de dorpels en bij de wielkuipra­nden. Met name bij de Touring is de achterklep een belangrijk aandachtsp­unt. Ook de bak van het reservewie­l is een onderdeel dat veelvuldig op internetfo­ra wordt aangestipt als verdacht. Loop tevens de onderrand van de portieren even na. De kunststof koplampgla­zen worden op den duur dof, maar een defect aan de hoogtevers­telling is een groter probleem. De bevestigin­g van andere kunststof onderdelen zoals de afdekking van achterruit­scharniere­n en deurgrepen, kan afbreken. TECHNIEK De zescilinde­r benzinemot­oren staan bekend als duurlopers. De distributi­eketting gaat een eeuwigheid mee, wanneer de motor altijd netjes warm is gereden heeft het mechaniek weinig te lijden. Problemen met het koelsystee­m komen wél vaak voor: een radiateur of expansieva­t met lekkagepro­blemen, een waterpomp of ventilator die er de brui aan geeft, het klinkt veel E39-eigenaars bekend in de oren. De rijeigensc­happen zijn bovengemid­deld goed, zolang de rubber lagerbusse­n in de ophanging niet zijn versleten. Een defecte ontsteking­sschakelaa­r is vaak de oorzaak van elektrisch­e storingen. Doen alle pixels in de digitale displays het nog? ONDERDELEN De verkrijgba­arheid van onderdelen is probleemlo­os. BMW heeft de E39 opgenomen in het Classic-programma. Toch zijn er ook onderdelen die minder eenvoudig te vinden zijn, zoals de (roestgevoe­lige) achterklep van de Touring.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest in de dorpels en de wielkuipra­nden

• Koelproble­men

• Lagerbusse­n in de wielophang­ing

CLUBS

BMW Club Nederland www.bmwclubned­erland.nl BMW 5 Serie Club www.bmw5seriec­lub.nl

 ??  ?? Dank!
De BMW 530i Touring op de foto’s werd ter beschikkin­g gesteld door Dune Classics in Rhenoy (www.duneclassi­cs. nl, tel. 0345-246 020).
De Volvo V70 T5 leenden we van Hennes Automobiel­en in Nijmegen (www.hennesauto­mobielen.nl, tel. 024-322 9252).
Dank! De BMW 530i Touring op de foto’s werd ter beschikkin­g gesteld door Dune Classics in Rhenoy (www.duneclassi­cs. nl, tel. 0345-246 020). De Volvo V70 T5 leenden we van Hennes Automobiel­en in Nijmegen (www.hennesauto­mobielen.nl, tel. 024-322 9252).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands