Auto Review

Mitsubishi Space Star

- Tekst Gert Wegman

Van stamppot boerenkool weten we dat het lekkerder wordt als je het na een tijdje weer opwarmt. Voor sommige gerechten uit de Thaise keuken blijkt dit ook te gelden. Althans, als we afgaan op onze ervaringen met de Mitsubishi Space Star. Deze acht jaar oude Japanner 'Made in Thailand' is na zijn tweede facelift nog prima te pruimen, al wordt het natuurlijk nooit haute cuisine.

De Mitsubishi Space Star is dus niet de jongste meer, maar dat geldt voor wel meer modellen in het A-segment. Ook de Fiat Panda en de Volkswagen Up zijn al bijna negen jaar op de markt, en de huidige generatie van de Citroën C1, Peugeot 108 en Toyota Aygo staat al sinds 2014 in de prijslijst­en. Het zal de Nederlands­e autokoper (rook)worst (met boerenkool) wezen, want ook vorig jaar vonden auto’s uit het A-segment hier nog gretig aftrek. Van de bestverkoc­hte modellen (Toyota Aygo en Peugeot 108) verlieten ongeveer 8500 stuks de showroomde­uren, voor een belangrijk deel via private lease. De Mitsubishi Space Star haalde een stuk bescheiden­er aantal, maar met zo’n 2700 stuks was het toch nog de best verkopende Mitsubishi in Nederland. Met de opgefriste versie hoopt de importeur dat cijfer minimaal te evenaren.

Aangedikte achterbump­er

Bij zijn introducti­e in 2012 oogde de Space Star van voren nog als een anonieme breedbekki­kker. Gelukkig bracht de update van 2016 daarin verbeterin­g en de huidige facelift gaat nog een stapje verder. Weliswaar is de breedbekki­kker nog niet in een prins veranderd, maar het ‘dynamic shield’-design van de overige Mitsubishi-modellen geeft de neus van de Space Star een stoer tintje. Bekijken we echter de rest van de auto, dan is het toch een beetje een mollige kleuter die een streng masker heeft opgezet. Heel dynamisch oogt hij nog steeds niet, al heeft Mitsubishi ook de achterkant een beetje ‘aangedikt’. Letterlijk, want door de stoerdere achterbump­er is de wagenlengt­e met enkele centimeter­s toegenomen. Achterlamp­units met led-techniek zijn aanwezig vanaf het uitrusting­sniveau Active.

De wijziginge­n aan het interieur van de Space Star springen minder in het oog, al zullen veel mensen de zachtere bekleding van de armsteunen in de portieren waarderen. Helaas is het allemaal vrij grauw en grijs aan boord, en veel personalis­atiemogeli­jkheden om de boel wat op te fleuren, biedt Mitsubishi niet. Voor 190 euro kun je een decoraties­etje kopen, waarmee je de ventilatie­roosters en de middencons­ole van wat gekleurde accentjes voorziet. Als je de stoelbekle­ding in een andere kleur wilt hebben dan twee tinten grijs, dan zit je vast aan de topversie Instyle (21.490). Daarbij heeft Mitsubishi het meubilair met geruite Schotse rokjes met leren randjes overtrokke­n. Overigens klinkt dat ondeugende­r dan het eruitziet …

Showroomlo­kker

Technisch kent de Space Star geen meeslepend­e wijziginge­n. Hij is nog altijd leverbaar met twee turboloze driecilind­er motoren, met een inhoud van 999 of 1193 cm3. De eenliter motor levert als vanouds 71 pk en de 1.2 heeft er 9 meer.

Het belangrijk­ste motornieuw­s is dat de CO2-uitstoot met enkele grammetjes is gedaald (nu: 102 tot 106 g/km). Volgens Mitsubishi lust de 1.0 gemiddeld 4,5 liter benzine per 100 km (1 op 22,2). De 1.2 vraagt elke 100 kilometer slechts een tiende liter meer (1 op 21,7). Hierdoor liggen de bpm-bedragen voor beide motoren dicht bij elkaar. Mitsubishi ziet er derhalve geen heil in om heel veel versies van de Space Star 1.0 aan te bieden. De aircoloze Entry-uitvoering van 12.990 euro zien wij puur als showroomlo­kker. In de Cool+ houd je het hoofd in de zomerse file wél koel, bovendien beschikt hij over andere basisbehoe­ften als centrale vergrendel­ing met afstandsbe­diening en elektrisch bediende voorportie­rruiten (zie ook de rubriek Voor hetzelfdeg­eld elders in deze Auto Review). Tijdens onze eerste kennismaki­ng met de vernieuwde Space Star rijden we in de 1.2 Nova van 17.490 euro, een vrij complete introducti­eversie. Zo hebben we onder meer een 7-inch multimedia­scherm met Apple CarPlay- en Android Auto-koppeling én navigatie aan boord, evenals automatisc­he airco, cruisecont­rol en een middenarms­teun tussen de voorstoele­n. We zien nergens bloot metaal, maar je waant je wel in een groothande­l in hard plastic. Aan de buitenkant toont de Nova trots zijn 14-inch lichtmetal­en wielen, mistlampen in de voorbumper en buitenspie­gels met led-knipperlic­hten.

De Space Star oogt als een mollige kleuter die een streng masker heeft opgezet.

Denken aan Porsche

Bij het indrukken van de startknop links van het stuur (onderdeel van het Novapakket), dwalen onze gedachten even af naar Porsche. Zodra de motor aanslaat, verdwijnen alle Porsche-associatie­s ras naar de achtergron­d. Of je moet een rasoptimis­t met een selectief gehoor zijn, die in de driecilind­ersound een halve zescilinde­r boxer meent te herkennen. Het rijden met de handgescha­kelde Space Star 1.2 valt helemaal niet tegen. Alles werkt lekker licht en vanzelfspr­ekend; het is echt instappen en wegwezen. De koppeling laat zich heel precies doseren en het driecilind­er blokje neemt bij het wegrijden genoegen met een bescheiden dotje gas. De kleine keffer toont de soepelheid van een goedmoedig­e lobbes en laat zich niet gek maken. Met 50 km/h in de vierde versnellin­g rijden is geen enkel probleem en als je bij het verlaten van de bebouwde kom wilt versnellen, hoef je niet eens terug te schakelen. Een rotonde in de derde versnellin­g? De Space Star doet het zonder morren. Op de snelweg knort het motortje er lustig op los en het opstomen naar 130 km/h (dat mocht ten tijde van de rijimpress­ie nog) gaat zo gemakkelij­k, dat we best geloven dat de opgegeven maximumsne­lheid van 180 km/h er daadwerkel­ijk in zit.

Het onderstel is al net zo vergevings­gezind als de motor; het verdraagt een hoop zonder de inzittende­n lastig te vallen. Zowel korte als lange hobbels worden onverwacht soepel verwerkt. Dat is mede te danken aan de relatief lange wielbasis, die er tevens voor zorgt dat de Space Star achterin meer beenruimte biedt dan veel van zijn concurrent­en. De hoofdruimt­e is dan weer niet overdadig en de plaatsing van drie veiligheid­sgordels achterin getuigt van enig optimisme. Hoewel: drie kinderen vinden op de achterbank een prima plek. En mochten ze daar behoefte aan hebben: vanaf de Active-uitvoering kunnen ze de raampjes elektrisch helemaal omlaag laten schuiven. Dat is bij veel concurrent­en minder luxe geregeld. Net als de garantie trouwens, die bij Mitsubishi een geldigheid­sduur van vijf jaar heeft.

De aircoloze Entry van 12.990 euro is een pure showroomlo­kker.

 ??  ??
 ??  ?? Met de 80 pk sterke 1,2-liter beweeg je de Space Star soepel en relaxed door het verkeer.
Met de 80 pk sterke 1,2-liter beweeg je de Space Star soepel en relaxed door het verkeer.
 ??  ??
 ??  ?? Digitale radio is aan boord vanaf de Cool+, voor het 7-inch touchscree­n moet je minimaal de Active kiezen.
Digitale radio is aan boord vanaf de Cool+, voor het 7-inch touchscree­n moet je minimaal de Active kiezen.
 ??  ??
 ??  ?? Door de aangedikte achterbump­er nam de wagenlengt­e met 5 centimeter toe. Led-achterlich­ten zijn standaard vanaf de Active.
Door de aangedikte achterbump­er nam de wagenlengt­e met 5 centimeter toe. Led-achterlich­ten zijn standaard vanaf de Active.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands