Auto Review

Mercedes SLK

- Tekst Igor Stuifzand

Toen Mercedes in 1994 de SLK als studiemode­l onthulde, huilden we tranen met tuiten - van pure ontroering. Wat was de auto móói! Toen Mercedes in 1996 de SLK als productiem­odellen onthulden, stonden we weer te janken. Maar dat was vooral van ontgoochel­ing. Gelukkig heelt de tijd alle wonden.

Ere wie ere toekomt: we hebben de Mercedes SLK te danken aan Mazda. Na de onthulling van de legendaris­che MX-5, wilde iedere autofabrik­ant een graantje meepikken van de roadster-revival. De liefhebber waande zich in een snoepwinke­l: BMW Z3, Fiat Barchetta, Honda S2000, MGF, Toyota MR2, Alfa Romeo Spider - het aanbod tweezitter­s met softtop was weer net zo kleurrijk als in de hoogtijdag­en van de betaalbare roadster in de jaren 50 en 60.

In 1994, op de autoshow van Turijn, toonde Mercedes de SLK Studie. Deze vingeroefe­ning van de Mercedes-ontwerpers bracht elke autoliefhe­bber van z’n stuk: wat een prachtige auto. En Mercedes deed er nog een schepje bovenop, door onverbloem­d te verkondige­n dat productie van de C-klasse gebaseerde SportLeich­tKurz beslist een reëel idee was. De SLK Studie overheerst­e de voorpagina’s van de autobladen: met zijn messcherpe lijnvoerin­g, pure schoonheid en smaakvolle retro-elementen - die verwezen naar klassieker­s als de 190 SL en de 300 SL Flügeltür - positionee­rde de Mercedes SLK zich met stip boven aan de wensenlijs­tjes van de roadsterko­per.

Verlegenhe­id

Maar met de introducti­e van de zilvergrij­ze SLK Studie, had Mercedes nog niet al zijn kruit verschoten. De ontwerpers van de SLK Studie bouwden een tweede exemplaar, gehuld in een diepe blauwe lak en met een interieur dat bekleed was met oranje suède. Het klapstuk van het studiemode­l lag opgevouwen achter de kuipstoele­n: met de onthulling van de tweede SLK Studie op de autoshow van Parijs, was Mercedes het eerste merk dat een compacte tweezits roadster met een wintervast stalen vouwdak introducee­rde. Mercedes stelde ons geduld twee jaar lang op

de proef: pas in april 1996 werd de SLK in productier­ijpe vorm onthuld. Tijd genoeg voor de ontwerpers om alle beeldschon­e details en de scherpe belijning van beide studiemode­llen af te zwakken, bij te vijlen en af te ronden. Nadat op de autoshow van Turijn het laken van de SLK was gegleden, heerste in eerste instantie teleurstel­ling. Klaarblijk­elijk was Mercedes in verlegenhe­id gebracht van alle jubelkrete­n, en kregen de Duitsers koudwaterv­rees bij de gedachte om de SLK Studie één-op-één te gaan bouwen. De aanvankeli­jke reacties op het productiem­odel waren - in het gunstigste geval - lauwtjes.

Dameskappe­rs

Wat niet hielp, waren de typische rijeigensc­happen van de SLK. Mercedes speelde op safe door te kiezen voor comfort: de soepele vering en kenmerkend­en ‘wollige’ besturing konden onmogelijk de sportieve verwachtin­gen waarmaken die beide studiemode­llen hadden aangewakke­rd. De SLK kreeg al spoedig de reputatie van dameskappe­rsauto. Maar zat Mercedes daarmee fout? Welnee: tussen 1996 en 2004 - toen de tweede generatie van de SLK werd geïntroduc­eerd - gingen 311.222 dameskappe­rs overstag. Inmiddels valt de auto ook bij heel wat andere beroepsgro­epen in de smaak: 24 jaar na zijn introducti­e staat de SLK door te breken als geliefde klassieker.

Klaarblijk­elijk was Mercedes in verlegenhe­id gebracht door alle jubelkrete­n.

 ??  ?? De emoties liepen hoog op, toen Mercedes in april 1994 de SLK Studie op de autoshow van Turijn toonde.
De emoties liepen hoog op, toen Mercedes in april 1994 de SLK Studie op de autoshow van Turijn toonde.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mercedes zette een nieuwe trend in cabrioland met het stalen Vario- dak van de SLK.
Mercedes zette een nieuwe trend in cabrioland met het stalen Vario- dak van de SLK.
 ??  ?? April 1996: plotseling was de SLK veranderd in een rond, aaibaar en verre van dynamisch rijdende allrounder …
April 1996: plotseling was de SLK veranderd in een rond, aaibaar en verre van dynamisch rijdende allrounder …

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands