Auto Review

Porsche 718 Cayman GTS 4.0

Nee, de Porsche Cayman GTS 4.0 heeft géén viercilind­er turbomotor meer. Met de atmosferis­che zescilinde­r uit de GT4 wordt hij nog leuker.

- Tekst Martin Urbanke, Jaap Peters

Porsche-liefhebber­s zijn trouw, maar ook kritisch. Watergekoe­lde motoren? Schande. De Cayenne? Geen echte Porsche! Voor minder dan zes cilinders hoef je geen liefhebber wakker te maken. Toch gebeurde het allemaal. Wie een Cayman koopt, krijgt een viercilind­er turbomotor. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Hoewel de motor voortreffe­lijke prestaties levert, verstomde het gemor niet. Porsche zwichtte en gaf de fans hun zin. De GTS kreeg toch weer een ongeblazen zescilinde­r met een mooier geluid en meer beleving. Die motor kwam niet uit de lucht vallen: Porsche had hem ontwikkeld voor de GT4 en had bedacht dat hij ook wel in de GTS geplaatst kon worden. En dus is het over voor de 2,5-liter viercilind­er met 365 pk. De GTS heeft nu een vierliter zescilinde­r met 400 pk. De topsnelhei­d is 293 km/h en de sprint van 0 naar 100 km/h duurt slechts 4,5 seconden. De oude GTS had daarvoor 4,9 seconden nodig. Het maximale koppel ligt onverander­d op 420 Nm, maar komt nu pas vrij bij 5000 tpm. Dat was bij de viercilind­er al bij 2100 tpm het geval. Logisch gevolg: de GTS verlangt meer schakelwer­k en hogere toerentall­en. En laat dat nu precies zijn wat de liefhebber zo graag wil. De oude motor was gemakkelij­ker in de omgang, maar de atmosferis­che motor levert een lineaire vermogenso­pbouw over vrijwel het hele toerengebi­ed. Bovendien reageert hij direct op het gas, kent zijn gretigheid geen grenzen en klinkt hij geweldig.

Op de weegschaal

Vergeleken met de oude GTS, is de nieuwe 30 kilo zwaarder. De twee extra cilinders en de dubbele uitlaatpij­pen met elk een partikelfi­lter nemen precies 13,9 kilo voor hun rekening. Maar er werd ook gewicht bespaard, onder meer met een lichter vliegwiel. Alles bij elkaar bedraagt het extra motorgewic­ht 11 kilo. Omdat elke kilo bij een sportwagen er eigenlijk één te veel is, blijven we nog even bij de weegschaal staan. We zien dat de remschijve­n met grotere diameter (550 i.p.v. 330 mm voor, 330 i.p.v. 299 mm achter) samen met een gemodifice­erde rembekrach­tiger voor nog eens 14 extra kilo’s zorgen. Dan noteren we nog enkele kleine modificati­es aan de carrosseri­e en de elektronic­a, die goed zijn voor 5 kilo. Uiteindeli­jk geeft de naald van de weegschaal 1405 kilo aan. Dat lijkt een fors gewicht voor een sportwagen, maar tijdens het rijden lijkt de auto geen grammetje aangekomen te zijn. Integendee­l.

Zelfs voor ervaren coureurs zijn de rijeigensc­happen bovenmense­lijk.

Circuitbee­st

Het onderstel werd 20 millimeter verlaagd ten opzichte van de gewone Cayman, bij de oude GTS was dat nog 10 millimeter. De GTS met zes cilinders reageert een fractie directer op stuurbeweg­ingen en is dankzij de spontane reactie van de motor nog intuïtieve­r en nauwkeurig­er de hoek om te sturen dan voorheen.

Al is een bochtige binnenweg niet voldoende om dat legaal te testen, dat moet je echt op het circuit doen. Pas daar merk je hoeveel tractie de auto met zijn middenmoto­r te bieden heeft, hoe betrouwbaa­r de remmen met zes zuigers zijn (achter: vier zuigers) en hoe hoog het gripniveau van de banden ligt. Zelfs voor ervaren coureurs zijn de rijeigensc­happen bovenmense­lijk. Tel daar het geluidsspe­ktakel bij op en je snapt de magie van de vrij ademende zescilinde­r. De fans hebben groot gelijk dat ze niets anders willen.

Ai, die prijs

GTS-versies worden traditione­el extra aangekleed met zwarte accenten. Die vind je dan ook bij de wielen, de GTSopschri­ften, de led-koplampen, de wielen en de hemelbekle­ding. Daardoor oogt de Cayman GTS wat dynamische­r dan andere Caymannen.

En dan nog een Porsche-traditie: de belachelij­k hoge prijzen. De GTS kost 137.200 euro en dat is veel duurder dan de oude GTS (115.000 euro). Dat komt doordat de CO2-uitstoot is toegenomen en dat wordt in Den Haag bestraft met een forse boete. Maar daar moeten de GTS-fans maar even doorheen - wie vrij wil ademen, moet pijn lijden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Voor alle fans: de hoogtoerig­e zescilinde­r is terug.
Voor alle fans: de hoogtoerig­e zescilinde­r is terug.
 ??  ?? De kuipstoele­n zijn niet standaard, maar wel leuk.
De kuipstoele­n zijn niet standaard, maar wel leuk.
 ??  ?? Echt GTS: veel alcantara, handgescha­kelde zesversnel­lingsbak.
Echt GTS: veel alcantara, handgescha­kelde zesversnel­lingsbak.
 ??  ?? De GTS heeft standaard een sportuitla­at met twee pijpen, de achterkant wijkt licht af van de ‘gewone’ Cayman.
De GTS heeft standaard een sportuitla­at met twee pijpen, de achterkant wijkt licht af van de ‘gewone’ Cayman.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands