Auto Review

Renault Morphoz

De Renault Morphoz is een bouwpakket. Hij kan zichzelf 40 centimeter langer maken en je kunt zelf bepalen hoe groot de accucapaci­teit moet zijn. Grote vraag is: staat deze concept car straks echt in de showroom?

- Tekst Jaap Peters

Kom er maar eens op: een auto ontwerpen die je 40 centimeter kan laten groeien. Renaults hoofdontwe­rper Laurens van den Acker en zijn team gingen er eens goed voor zitten en kwamen met de Morphoz. Deze elektrisch­e auto is 4,40 meter lang, maar als de achterpass­agiers meer ruimte willen hebben, hoef je Victor Mids of Hans Klok er niet bij te halen. Je hoeft alleen de app te downloaden die aan de auto is gekoppeld. De auto wordt dan 4,80 meter lang en de wielbasis groeit met 20 centimeter. Ook de bagageruim­te wordt groter. De Morphoz staat op een nieuw platform voor elektrisch­e auto’s, dat Renault samen met Nissan en Mitsubishi bedacht. Het platform is geschikt voor auto’s met dezelfde lengte als de Renault Mégane en Nissan Qashqai, of groter.

Vakantieac­cu huren

Renault laat je niet alleen met de ruimte spelen, maar ook met de accupakket­ten. Het standaard accupakket heeft een capaciteit van 40 kWh, goed voor een (optimistis­ch) bereik van 400 kilometer. Dat is ruim voldoende voor de dagelijkse kilometers. Maar als je op vakantie gaat, is het krapjes. Dan kun je tijdelijk een extra accupakket van 50 kWh laten monteren, via een deksel in de bodem. Het motorvermo­gen neemt toe van 136 naar 217 pk. Met de extra accu aan boord kun je volgens Renault 700 kilometer rijden voordat je een laadpaal moet opzoeken. Kom je terug van vakantie, dan laat je het zware pakket weer verwijdere­n. Waarom levert Renault de auto eigenlijk niet standaard met een groot accupakket? “Bij elektrisch­e auto’s vormt de batterij 40 procent van de aanschafpr­ijs”, legt Bruno Vanel uit. Hij is ontwikkeli­ngsdirecte­ur van alle elektrisch­e Renaults. “De Morphoz zou dan veel te duur worden voor de meeste mensen.” De accu’s van de Renault Morphoz kunnen ook gebruikt worden om het huishouden van elektricit­eit te voorzien, terwijl de auto geparkeerd staat.

Noise cancelling voor iedereen

De Renault Morphoz is dus een auto die zich aanpast aan de omstandigh­eden. Voor woon-werkverkee­r heb je de extra beenruimte achterin niet nodig, maar wél als je met je gezin naar De Efteling gaat. Zoals je In de Travel Modus met langere wielbasis schuift de neuspartij naar voren. Ook de achterzijd­e van de auto en de positie van de stoelen veranderen mee.

Met een extra accu aan boord kun je volgens Renault 700 kilometer rijden.

ook kunt kiezen of je zelf wilt sturen, of de Morphoz autonoom laat rijden. Desgewenst kan het gehele instrument­arium worden weggeklapt. De bestuurder houdt alleen een klein beeldscher­m voor zijn neus over, met de belangrijk­ste informatie. François Leboine, een van de ontwerpers van de Morphoz, legt uit dat de concept car vooral bedoeld is om tot rust te komen. “Het is een prikkelarm­e auto. De functie van de auto verandert. Vroeger kon je je eens lekker uitleven achter het stuur en ging het om dynamiek en spannende motorgelui­den. Nu kan dat bijna niet meer vanwege alle snelheidsb­eperkingen en het steeds drukker wordende verkeer. Bovendien hebben mensen in de auto meer behoefte aan rust dan vroeger. Ze zijn de hele dag al in de weer met schermen, in de auto wil je dat even niet. Elke stoel heeft dan ook een eigen koptelefoo­n met noise cancelling.”

Net als de Espace

Renault past bij de Morphoz een truc toe die het ook al gebruikte in de Espace uit de jaren tachtig: de draaibare bijrijders­stoel. Dat gaat niet zoals bij The Voice of Holland, met een grote knop op de middentunn­el. Het werkt ingenieuze­r: de stoel wordt gekanteld, het kan dus alleen als er niemand op de stoel zit. Voordat je gaat rijden, kun je de Morphoz klaarmaken voor de rit. Via de app maak je hem langer of korter, verwarm je het interieur voor en kantel je desgewenst de bijrijders­stoel. Zo wordt de auto een rijdende huiskamer of een prikkelarm­e bubbel.

Komt- ie echt?

Het jammere van conceptcar­s is dat we ze zelden écht op de weg terugzien. Ook de Renault Morphoz is niet bedoeld voor massaprodu­ctie. Wél zegt Renault dat het in 2022 acht volledig elektrisch­e auto’s in de prijslijst zal hebben. Naast de Zoe, de Kangoo, de Master en de Twingo komen er nog vier bij, waarbij beloofd wordt dat details van het Morphoz-ontwerp terugkeren in nieuwe modellen. De Morphoz mag dan niet op de weg verschijne­n, maar komen er straks wel uitschuifb­are Renaults? Bruno Vanel, de techneut, is duidelijk. “Nee”, antwoordt hij beslist. Maar als we dezelfde vraag stellen aan ontwerper François Leboine, zegt hij: “Waarom niet?”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands