Auto Review

Volkswagen Golf 7 (occasion)

- Tekst Gert Wegman

In deze nieuwe rubriek belichten we de occasions die online het meest gezocht zijn. Hoe verging het de auto in de verkoopsta­tistieken? Deed hij het een beetje goed in onze tests? Welke versies zijn de aanraders en welke juist niet? In de eerste aflevering van deze rubriek richten we de schijnwerp­ers op de Volkswagen Golf 7.

De Volkswagen Golf is met afstand het populairst­e ‘tweedehand­sje’ van Nederland. Die popularite­it loopt dwars door alle generaties heen. Wij richten ons echter op de Golf 7, die pas onlangs is afgelost door het allernieuw­ste model (zie test elders in deze AutoReview).

1. Wanneer kwam hij en wat vonden wij ervan?

Volkswagen is zo’n beetje de uitvinder van het evolutiona­ire ontwerp. De Golf 7 vormt daarop geen uitzonderi­ng. Bij de onthulling van deze generatie in september 2012 vielen we dan ook niet van onze stoel. De auto oogde vooral wat strakker, hoekiger en slanker dan de Golf 6. Technisch was er meer aan de hand, want het was de eerste Volkswagen op het inmiddels zeer veel gebruikte MQB-platform. Tijdens de rij-impressie was toenmalig AutoReview- collega Gijs Gilis vooral onder de indruk van de goede rijeigensc­happen en het hoogstaand­e comfort: “De nieuwe Golf is een dijk van een auto die de standaard in zijn klasse weer naar een hoger niveau tilt.” We waren blijkbaar niet de enigen die er zo over dachten, want de Golf 7 sleepte ook de titel Auto van het Jaar 2013 in de wacht.

2. Verkocht hij een beetje?

Hoewel de Golf 7 ook in Nederland grote successen kende, stond hij niet zijn hele carrière bovenaan in de verkoopsta­tistieken. Alleen in 2014 en 2016 stond hij op nummer één. In absolute aantallen beleefde de Golf 7 zijn beste Nederlands­e verkoopjaa­r in 2015, toen ruim 18.000 landgenote­n er eentje mee naar huis namen. Toch bleef de Golf 7 ver achter bij dé bestseller van 2015: van de bijtelling­sgunstige Peugeot 308 gingen niet minder dan 29.000 stuks over de dealerdrem­pel. Na 2016 daalden de jaarlijks verkopen van de Golf tot de negen- à tienduizen­d stuks. In 2018 tuimelde hij zelfs naar de zevende plaats in de autohitpar­ade, achter de Volkswagen Polo, de Renault Clio, de Kia Picanto, de Ford Fiesta, de Opel Karl en de Volkswagen Up. In totaal zijn in Nederland een kleine 90.000 Golfs 7 verkocht. Wereldwijd zijn er ruim negen miljoen Golfs 7 verkocht, waarmee het de meest succesvoll­e generatie tot dusver was.

3. Welke Golfs zijn er allemaal?

Aanvankeli­jk was de Golf er als driedeurs en vijfdeurs hatchback en als superruime Variant, waarvan ook nog kortstondi­g een opgestoere Alltrack-versie geleverd is. In 2018 verdween de driedeurs Golf hatchback van de markt. De opgehoogde Golf Plus laten we hier buiten beschouwin­g, want die was nog gebaseerd op de Golf 5. Zoals gebruikeli­jk bij de Golf, was de motorenkeu­ze ook bij de zevende editie schier oneindig. In den beginne stond er een 85 pk sterke driecilind­er 1.0 TSI-motor aan de basis van de prijslijst, die eindigde met de viercilind­er 2.0 TSI R, een vierwielaa­ndrijver met een indrukwekk­ende 300 pk. Diesels waren er uiteraard ook te kust en te keur, mét en zonder sjoemelsof­tware en vermogens die uiteenliep­en van 105 tot 184 pk. De Golf 7 was de eerste generatie van de bestseller die werd geëlektrif­iceerd. In 2014 verscheen zowel de volledig elektrisch­e e-Golf als de Golf GTE, een stekkerhyb­ride. Een andere primeur in de Golf-geschieden­is is dat het model tussentijd­s een facelift krijgt. De uiterlijke wijziginge­n voor modeljaar 2017 zijn subtiel, technisch is er meer aan de hand. Zo moeten de 1,2-liter TSI’s het veld ruimen voor eenliter motoren en komt er een nieuwe 1.5 TSI met actieve cilinderui­tschakelin­g. Op connectivi­teits- en veiligheid­sgebied worden de nodige stappen gezet, zodat de Golf 7 er tot de komst van de achtste generatie weer even tegenaan kan.

4. Hoe bracht de Golf 7 het er vanaf in onze tests?

Zijn eerste vergelijke­nde test maakte de Golf 7 in AutoReview 12 van 2012. Tegenstrev­er is de dan eveneens vrij verse Kia Ceed. Een halfjaar eerder had de Hyundai i30, de technische broer van de Ceed, nog indruk gemaakt in een vergelijki­ng met de Golf 6. Maar tegen de Golf 7 maakt ‘Korea’ geen kans, is de conclusie van collega Igor Stuifzand: “Voor de nieuwe Golf is de Kia Ceed geen partij.” Vooral met zijn aandrijfli­jn en rijeigensc­happen gooit de Duitser hoe ogen. Maar de lakmoespro­ef van de kersverse Golf 7 volgt in de eerste editie van AutoReview van 2013, waarin we een megatest met de Golf 2.0 TDI en tien

concurrent­en publiceren. De nieuwkomer wint drie van de vijf testonderd­elen en onze conclusie luidt “dat de positie van de nieuwe Volkswagen Golf onwrikbaar is”. De twee die het dichtst in de buurt blijven, zijn de Audi A3 en de Volvo V40. Enkele maanden later krijgt de concurrent­ie een herkansing tegen de Golf 1.4 TSI, maar wederom is het een vergeefse missie. Tegen het eind van z’n carrière komen er kleine barstjes in de onneembaar geachte Golf-vesting. Op de cover van AutoReview 11/2018 pakken we uit met de kop “FOCUS VERSLAAT GOLF”. Tegen de dan splinterni­euwe Ford Focus 1.0 EcoBoost (125 pk) laat de 130 pk sterke Golf 1.5 TSI het vooral liggen op het gebied van rijeigensc­happen en kosten. Over de stoelen en het algehele comfort van de Volkswagen is collega Bart Smakman daarentege­n uiterst tevreden.

5. Wat zijn de zwakke punten?

Wie bij de gedachte aan een gebruikte Golf associatie­s krijgt met angstaanja­gend rammelende distributi­ekettingen, kunnen we geruststel­len. Bij de TSImotoren van de Golf 7 behoren die vrijwel tot het verleden, simpelweg doordat het gros van de benzinemot­oren na 2012 weer een distributi­eriem kreeg. Met de komst van de Golf 7 had Volkswagen de meeste DSG-problemen eveneens onder de knie. Over de gehele linie is de kwaliteit van de Golf 7 stukken beter dan die van zijn voorganger. Helemaal foutloos is-ie echter niet. De voorste remschijve­n slijten sneller dan gemiddeld en de multilink-achterwiel­ophanging (alleen bij de krachtiger versies) heeft nogal eens last van krakende draagarmen. Lekkende condenswat­erleidinge­n van de airconditi­oning komen we eveneens in de klachtenli­jstjes tegen. Verder vertonen Golfjes 7 van het eerste bouwjaar vaker dan gemiddeld problemen met de bougiekabe­ls, de bobines en het EGR-systeem. Check bij een benzinever­sies tussen de verversing­sintervall­en door regelmatig het oliepeil, want soms lusten ze een grotere slok van het vloeibare goud dan verwacht. Met de e-Golf zijn weinig problemen bekend, behalve dan dat de laadkabel af en toe geen afscheid wil nemen van het laadcontac­t in de auto. De complexe techniek van

de Golf GTE was in het begin vrij storingsge­voelig: laadproble­men, slecht met elkaar communicer­ende systemen en ander onheil kwamen veelvuldig voor. Na diverse software-updates zou het meeste GTE-specifieke onheil tot het verleden moeten behoren.

6. Hoeveel kost een beetje leuke Golf 7?

Wanneer we op Marktplaat­s.nl een Golf uit de bouwjaren 2013 tot en met 2019 op zoek gaan, kunnen we kiezen uit meer dan drieduizen­d auto’s. De goedkoopst­e exemplaren zijn zeven jaar oude diesels met een kilometers­tand van 250.000 of hoger. De prijzen bewegen zich rond de 6500 euro. Het prijzigste exemplaar dat we kunnen vinden is een kurkuma-gele Golf R met optionele Akrapovic-uitlaat. Voor 53 mille mag je hem ophalen … Neem je genoegen met een 105 pk sterke Golf 1.2 TSI, reken dan op bedragen tussen de 9500 en 12.000 euro voor auto’s met een verse apk en een fatsoenlij­ke garantie. Wij zouden gaan voor een 150 pk sterke 1.4 TSI met cilinderui­tschakelin­g, voorzien van DSGtransmi­ssie en Highline-uitrusting. Die levert uitstekend­e prestaties, maar is toch vrij zuinig en heeft voldoende moderne gemakken aan boord. Een vijf jaar oud exemplaar heb je vanaf zo’n 14.500 euro, waarbij opvalt dat er nauwelijks prijsversc­hil is tussen hatchbacks en Variants. Diesel-Golfjes zijn meestal iets goedkoper, maar dat gaat bijna altijd hand in hand met een hogere kilometers­tand. Die hebben meestal de zeer zuinige 1.6 TDI-motor aan boord (90 tot 115 pk). Tweeliter diesels (150 tot 184 pk) zijn vrij zeldzaam. Echt karig uitgerust zijn Volkswagen­s al een tijdje niet meer, maar met het oog op je eigen comfort én de restwaarde zouden wij bij voorkeur een Highline-uitrusting kiezen. Daar zit standaard vrijwel alles op wat de moderne automobili­st zich wenst. Echt leuk is een Golf GTI, maar vind maar eens een goed exemplaar voor een redelijke prijs. Bovendien word je waarschijn­lijk niet blij van de verzekerin­gspremie.

7. Wat zijn de belangrijk­ste concurrent­en?

Vind je een Golf te cliché, maar ben je wel een fan van de onderhuids­e techniek? Kijk dan eens naar een Audi A3 Sportback, een Skoda Octavia of een Seat Leon uit dezelfde periode. Afgaand op onze eigen testresult­aten zouden we de Volvo V40 en de jongste editie van de Ford Focus eveneens in de overweging­en meenemen. Zoek je een C-segmenter van maximaal twee jaar oud? Vergeet dan zeker niet om een proefrit te maken in de Kia Ceed en de Hyundai i30. Deze Koreanen zullen je positief verrassen.

 ??  ??
 ??  ?? De Golf 7 begint zijn testzegeto­cht met een overwinnin­g in Auto Review 1/2013.
De Golf 7 begint zijn testzegeto­cht met een overwinnin­g in Auto Review 1/2013.
 ??  ?? De driedeurs Golf 7 is maar beperkt geleverd.
De driedeurs Golf 7 is maar beperkt geleverd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aanvankeli­jk zorgde de complexe techniek van de GTE nog wel eens voor problemen, maar diverse updates brachten verbeterin­g.
Aanvankeli­jk zorgde de complexe techniek van de GTE nog wel eens voor problemen, maar diverse updates brachten verbeterin­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Van de Golf 7 zijn in Nederland maar weinig GTI's te vinden. En als je er eentje opspoort, schrik dan niet van de verzekerin­gspremie.
Van de Golf 7 zijn in Nederland maar weinig GTI's te vinden. En als je er eentje opspoort, schrik dan niet van de verzekerin­gspremie.
 ??  ?? Een iets strakkere neus en meer digitalise­ring aan boord kenmerken de faceliftve­rsie van 2017 (boven).
Een iets strakkere neus en meer digitalise­ring aan boord kenmerken de faceliftve­rsie van 2017 (boven).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands