Auto Review

Onze persoonlij­ke favorieten

-

Remco: Eunos Cosmo (1990 – 1995)

De allereerst­e auto ooit met satellietn­avigatie en gewoon een bloedmooie coupé. De Eunos Cosmo is de enige Mazda met een wankelmoto­r met drie rotatiesch­ijven. Het twinturbo 20RB-REWblok levert 300 pk en 407 Nm. Jammer genoeg heeft de Cosmo nooit de overstap gemaakt naar Europa.

Gert: 121 Coupé (1975 – 1981)

Als elfjarig jochie maakte ik bij de lokale Mazda-dealer kennis met de 121 Coupé. Volgens mijn vader, die zelf een Mazdaatje 1000 had, was de 121 ‘af’. Wekenlang bladerde ik voor het slapen gaan door de folder. Wég was ik van de achterlich­ten, het middelste zijruitje en het nephouten dashboard.

Jaap: RX-7 (1978 – 1985)

Favoriete auto’s zijn vaak terug te voeren naar de eerste jaren van je leven. De RX-7 is precies even oud als ik. Dat hij met een compacte wankelmoto­r was uitgerust, zei me als kind weinig. De klapkoplam­pen vond ik veel interessan­ter. Net als de simpele vormgeving: Mazda bracht geen lijn te veel aan.

Bart: MX-5 (1989 – 1998)

De eerste Mazda MX-5 is een icoon: klapkoplam­pen op de neus, aandrijvin­g op de achterwiel­en. Voor mij kan hij niets fout doen, maar ik zal ‘m nooit kopen. Na een middag proefzitte­n met kniewrijve­n, kruinstote­n en bakkeleien over een kleiner stuur, luidt de deprimeren­de conclusie: ik ben te lang.

Igor: Cosmo 110 S (1963-1972)

Een auto die zelfs science ctionheld Buck Rogers zou omschrijve­n als buitenaard­s. Het merkwaardi­ge design van de tweedeurs coupé intrigeert mij mateloos, nog meer dan de exotische 110 pk sterke wankelmoto­r. Een schoonheid wil ik de Cosmo niet noemen, maar toch word ik er echt vreselijk hebberig van.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands