Auto Review

Waaromsnel­ladensoms langzaamga­at

-

Als snelladen niet bestond, zou je bij elke laadstop een hotelovern­achting moeten boeken. Dankzij de snelladers die op veel plekken langs de snelweg staan, zit de accu snel weer vol. Snelladers drukken gelijkstro­om (DC) direct de batterij in. Uit een gewone laadpaal of wallbox komt wisselstro­om (AC) en dat moet de auto zelf omvormen naar gelijkstro­om. Daar kan wel een nacht overheen gaan. Snelladen duurt maar 30 minuten tot een uur. Hoeveel tijd het exact kost, hangt om te beginnen af van de accucapaci­teit. In een grote batterij gaat nu eenmaal meer stroom dan in een kleine.

Laadvermog­en van de auto

Nog een factor die bepaalt hoe lang snelladen duurt, is het laadvermog­en van de auto. Het ene model neemt stroom sneller tot zich dan het andere - ook iets om rekening mee te houden als je een elektrisch­e auto gaat kopen. Het laadvermog­en wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Lange tijd was 50 kW de norm, maar je ziet steeds vaker EV's die daar overheen gaan. Ook de relatief betaalbare modellen. Zo halen de Hyundai Kona Electric en de Kia e-Niro en e-Soul 77 kW, en de Peugeot e-208 en Opel Corsa-e waarschijn­lijk ook zoiets. Momenteel is de Porsche Taycan de ultieme snellaadko­ning (270 kW), op de voet gevolgd door de Tesla Model 3 (250 kW) en de Audi E-Tron (150 kW).

De Hyundai Ioniq Electric waarin wij deze maand rijden, heeft een laadvermog­en van 50 kW. Dat wil zeggen dat na één uur aan de snellader theoretisc­h weer 50 kWh in het accupakket zit. Nu is zijn accu maar 38 kWh groot, dus zou hij na 46 minuten weer helemaal vol moeten zitten. De praktijk is anders, maar daarover later meer.

Laadvermog­en van de paal

Een auto die met 77, 150 of 270 kW kan opladen, vraagt om een extra krachtige snellader. De meeste laadstatio­ns langs de snelweg voldoen nog aan de 50 kW-norm en gaan dus niet sneller dan dat. Gelukkig staan bij steeds meer locaties ook palen van 175 of 350 kW. Die wil je gebruiken als jouw auto bijvoorbee­ld 77 kW aankan.

Tesla heeft trouwens zijn eigen snelladers (nu 150 kW, binnenkort 250 kW). Daar zie dat niemand het volle vermogen krijgt, wanneer alle Supercharg­ers gebruikt worden. Het laadplein is niet op zo’n manier uitgerold dat elke laadpaal het maximum vermogen altijd tot zijn beschikkin­g heeft. Dat is afhankelij­k van het vermogen dat al in gebruik is. De oplossing vraagt om nog dikkere kabels en een nog grotere transforma­tor. Dat vindt Tesla het blijkbaar niet waard, want elektrisch­e auto’s laden vaak minder dan de helft van de tijd op maximaal vermogen. En dat brengt ons, na een lange inleiding, bij de kwestie over langzaam snelladen.

Hoe voller, hoe trager

Ook als je alles goed voor elkaar hebt, met de beste auto en krachtigst­e snellader, kan de laadsnelhe­id tegenvalle­n. In het geval van de Ioniq (tot 50 kW), zien we ook waarden van 40, 22 en 15 kW voorbij komen op het digitale instrument­arium. Hierin is de elektrisch­e Hyundai echt niet uniek.

Elke elektrisch­e auto heeft zijn eigen laadverloo­p. Op de website van Fastned kun je de grafiek van jouw auto bekijken. Die van de Hyundai Ioniq bespreken we op de volgende pagina. In de regel is het zo dat snelladen in het begin rap gaat, maar dat de snelheid afneemt zodra de accu voor 50 tot 80 procent vol zit (dit hangt erg af van de capaciteit van de accu en het laadvermog­en). Dan begint de auto het laadvermog­en af te knijpen. Wij zijn eraan gewend om nauwkeurig op het percentage te letten, maar dankzij ElaadNL weten we dat de fabrikant dit verloop in de regel niet voorprogra­mmeert op basis van de laadstatus. De technische beperkinge­n van de accu zijn bepalend. Fabrikante­n willen voorkomen dat de batterij te hard slijt door snelladen. Daarom loopt de laadstroom terug zodra de maximale accuspanni­ng wordt bereikt.

Dit fenomeen heeft tot gevolg dat snelladen van 50 tot 80 procent langer duurt dan van 10 tot 40 procent, hoewel het in beide gevallen om 30 procent gaat. Ga je naar een gebied zonder snelladers en wil je de halfvolle accu eerst nog even bijladen, dan moet je daarvoor dus extra tijd uittrekken.

Koud, warm of precies goed

Tot slot is de temperatuu­r iets om rekening mee te houden. Hoe kouder het buiten is, hoe minder energie je in en uit de accu krijgt. De Ioniq Electric is hier gevoelig voor: bij lage temperatur­en duurt snelladen merkbaar langer. Als het hoogzomer is, kan een accupakket ook te warm worden. Om dit te voorkomen, worden sommige accu’s gekoeld met vloeistof, andere gebruiken lucht. Vooral als je meerdere keren per dag wilt snelladen, is een vloeistof gekoelde accu een must.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands