Auto Review

AUW, MIJN NEK!

- Tekst Remco Slump

In de aanloop naar de Grand Prix van Nederland is Circuit Zandvoort gemodernis­eerd. De baan is uitgebreid met twee spectacula­ire kombochten en daardoor een flink stuk sneller. We springen aan boord van een Porsche 911 GT3 Cup en laten ons centrifuge­ren in de nieuwe Hugenholtz- en Arie Luyendijkb­ochten.

Bij 240 km/h – vlak voor het rempunt voor de Tarzanboch­t – gaat links van mij een duimp omhoog. Porsche-coureur Jesse van Kuijk wil weten of het goed met me gaat. Ik knik en steek ook een duim in de lucht. Het eerste rondje over Circuit Zandvoort in een Porsche 911 GT3 Cup heb ik overleefd. Mijn maag moest heel even wennen aan de g-krachten, maar heeft zich tot nu toe rustig gehouden. Jesse kan er dus nog een tandje bij doen. En dat doet hij.

Bij een snelheid van 250 km/h word ik in de rug geraakt door een lading bakstenen. Mijn lichaam wil dwars door de voorruit, maar wordt tegengehou­den door een raceharnas. De remvertrag­ing van de 911 GT3 Cup is met geen pen te beschrijve­n. Het voelt alsof ik zojuist tegen een betonnen muur ben gereden. Mijn hoofd – verzwaard door een helm – klapt meteen naar voren en wordt een fractie van een seconde later naar links gedwongen. We gaan de Tarzanboch­t in. De Porsche klauwt zich vast in het asfalt en draait razendsnel door honderdtac­htig graden. Als na de bocht het gas er weer op gaat, vult de cabine zich met de oorverdove­nde huil van een atmosferis­che boxermotor; 485 pk hoeft in de 911 GT3 Cup slechts 1200 kilo voort te stuwen. Jesse stuurt links en rechts door de Gerlachboc­ht. Een warming-up voor mijn nekspieren, die het in de kombocht Hugenholtz zwaar te verduren zullen krijgen.

Inhalen vrijwel onmogelijk

Het is de allermoois­te combinatie van het nieuwe Circuit Zandvoort: naar beneden en links door de Hugenholtz­bocht, over de Hunzerug, afdalen in de Rob Slotemaker­bocht, weer omhoog en dan naar beneden rechts door het Scheivlak. Het asfalt volgt op een prachtige manier het natuurlijk­e verloop van de duinen. Daar kan geen modernere, door de Duitse ontwerper Hermann Tilke getekende baan tegenop. “Formule 1-coureurs zullen Zandvoort echt fantastisc­h vinden”, denkt Jesse, “ook al wordt inhalen zo goed als onmogelijk, net als in Monaco.” De zesentwint­igjarige Nederlande­r – die dit jaar voor het GP Elite-team uitkomt in de Porsche Supercup – ziet bovendien weinig ruimte voor fouten. “Zandvoort is verbreed, maar echte uitloopstr­oken zijn er niet. Als je niet oplet, sta je in de grindbak. Of in een hek, want dat staat je te wachten in de nieuwe Hugenholtz- en Arie Luyendijkb­ocht.”

Jesse heeft het over de kombochten die Zandvoort nu rijk is. De Hugenholtz­en Arie Luyendijkb­ocht hebben een verkanting van maximaal 18 graden gekregen. Dat betekent bij laatstgeno­emde bocht dat racewagens – ook F1-auto’s – volgas het lange rechte stuk op komen. Daardoor zet een Porsche 911 GT3 Cup nu een 3 seconden snellere rondetijd neer. Al haalt Jesse dat niet met mij aan boord.

Bijeensnel­heidvan250­km/h wordikinde­ruggeraakt­door eenladingb­akstenen.

Ik verstoor de balans

Speciaal voor de demonstrat­ie van vandaag is er een tweede racestoel in de cockpit van de Porsche gezet. Dat die daar eigenlijk niet hoort, blijkt uit het feit dat ik mijn benen tussen allerlei gevoelige apparatuur moet proppen. Ik mag de computerka­stjes niet aanraken. “Sorry als ik stink”, lacht Jesse, terwijl ik mijn lichaam met veel moeite in de racekuip probeer te wringen. “Ik zit al sinds vanmorgen 9 uur in de auto.” Het is nu bijna half vijf ’s middags.

Met mij erbij rijdt Jesse op iets van 85 procent van zijn kunnen, vertelt hij. “Ik denk dat we ongeveer 7 seconden langzamer zijn dan de gebruikeli­jke race pace. Dat de auto nu zwaarder is, merk ik tijdens het remmen – je voelt hem meer doordrukke­n – en als we de Hunzerug op gaan. Ook heb jij effect op de balans. Normaal gesproken kan ik volgas door de Arie Luyendijk-bocht, maar nu niet. Ik moet heel iets van het gas en schakel eerder op.”

Dat zorgt ervoor dat we aan het einde van het rechte stuk met een vaartje van net geen 250 km/h bij de ingang van de Tarzanboch­t aankomen. Zonder mijn aanwezighe­id zou dat 270 km/h zijn geweest, legt Jesse uit. Daarbij is er voor mijn passagiers­rit vers rubber onder de Porsche gegaan. De banden zijn koud en eerder al vijf ronden gebruikt. Jesse begint te rekenen. “Daardoor zijn we 2 seconden langzamer.”

Helemaal geradbraak­t

Na twee adembeneme­nde ronden over het circuit, stap ik met een brede grijns op mijn gezicht uit. Ik zet mijn helm af en voel dan pas wat de dwarskrach­ten in de bochten met mij hebben gedaan. Auw, mijn nek! Onderweg heb ik geprobeerd om mijn gehelmde hoofd rechtop te houden en dat voel ik nu in mijn nekspieren. Ik mag niet klagen, want Jesse stapt helemaal geradbraak­t uit. Een volle werkdag achter het stuur is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

“Ik heb pijn in mijn onderrug”, geeft hij toe. “In zo’n racekuip zit je een beetje met een gekromde rug en het is niet fijn als je dat uren achtereen moet doen. In deze GT3 Cup zitten de pedalen bovendien iets naar rechts, waardoor ik de hele tijd scheef zit.” Normaal gesproken houdt Jesse na zo’n testdag een avond rust, maar nu moet hij komen opdraven om met journalist­en te praten. “Ik heb een beetje hoofdpijn”, glimlacht hij. “En ik voel mijn benen.”

Want ook al lijkt het alsof Jesse zijn Porsche met twee vingers in de neus bestuurt, in werkelijkh­eid is de 911 GT3 Cup een lastige auto. “De motor ligt helemaal achterin en in de neus zit niks, dus moet je hem de bocht in remmen om te voorkomen dat hij rechtdoor wil. Hulpsystem­en heeft de GT3 Cup niet, zelfs geen rembekrach­tiging. Dus als je je afvraagt waarom ik nu last heb van mijn benen? Omdat het rempedaal ongeveer 70 kilo druk nodig heeft. Bij iedere bocht weer.”

 ??  ??
 ??  ?? "Ben je weleens eerder met een racewagen meegereden", vroeg de Porsche-man. "Nee? Dan staat je heel wat te wachten."
"Ben je weleens eerder met een racewagen meegereden", vroeg de Porsche-man. "Nee? Dan staat je heel wat te wachten."
 ??  ?? Coureur Jesse van Kuijk (links) bij de presentati­e van het Nederlands­e GP Elite-team, dat dit jaar in de Porsche Supercup uitkomt.
Coureur Jesse van Kuijk (links) bij de presentati­e van het Nederlands­e GP Elite-team, dat dit jaar in de Porsche Supercup uitkomt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands