Auto Review

De auto van de buurman Tekst en foto's

Heel lang was Nederland een Opel-land. Halverwege de jaren 80 verkochten de dealers van het Duitse merk hier zomaar 70 duizend auto's op jaarbasis! Grote kans dus, dat je buren hun zuurverdie­nde spaarcente­n spendeerde­n aan een nieuwe Corsa A.

- Igor Stuifzand

Er was eens een dorp in de kop van Noord-Holland. Daar groeide een hoogblond jochie van een jaar of zeven op, in een typisch jarenzeven­tighuis dat in een typische jarenzeven­tigwijk met een typisch jarentacht­igstraatbe­eld stond. Dat jochie was dol op auto's: in zijn slaapkamer lag de vloer altijd bezaaid met modelletje­s van Matchbox, Siku, Majorette en Corgi. Een karamelbru­ine Talbot Matra Rancho - zoals die van Bassie en Adriaan - hing op posterform­aat aan de muur van zijn jongenskam­er. Zijn vader was immers trouwe klant bij de lokale Peugeot Talbot-garagist. Voor de donkerblau­we Simca 1100 waar het jochie steevast rechts achterin werd rondgerede­n, had hij echter geen oog. Voor alle andere auto's die in de wijk stonden waar hij opgroeide, des te meer. Als ergens in de buurt iemand een nieuwe auto had gekocht, dan wist het jochie dat als een van de allereerst­en.

Buurman Theo

Het jochie van toen is inmiddels niet meer zo blond, maar de herinnerin­gen aan de auto's uit zijn jeugdjaren zijn des te levendiger. Zo heeft hij nog haarfijn op het netvlies staan hoe de Simca 1100 van zijn ouders het garagepad tussen de twee-onder-een-kapwoninge­n deelde met de rode Renault 5 Parisienne 2 van de buren. Buurman Theo had het liefst een Mercedes 190 gekocht, maar op een dag werd de R5 vervangen door een sedan van een heel ander Duits merk: een Opel Corsa TR.

De Corsa was nog maar een paar maanden op de markt, en wat was buurman Theo er trots op! Wekelijks onderwierp hij de kastanjebr­uine tweedeurs (!) sedan aan een grondige wasbeurt, en werd het beige interieur van stof en straatvuil ontdaan. Als er in de verkavelde omgeving rond het dorp in de kop van Noord-Holland bloembolle­n waren gerooid of bloemkolen van het land waren gehaald, dan kwamen de stofzuiger en de emmer met schoon water bijna dagelijks tevoorschi­jn. Tussen 1983 en de modelwisse­ling in 1993, werden van de Opel Corsa A dik 120 duizend exemplaren op Nederlands kenteken gezet. Van dit onvoorstel­baar grote aantal zijn maar heel weinig exemplaren bewaard gebleven. Op Marktplaat­s.nl is het aanbod A-Corsa's op de vingers van een hand te tellen. Toch weten we een mooi exemplaar te vinden. Met een spiksplint­ernieuwe Corsa F - de zesde generatie - gaan we op familiebez­oek bij De Croon Classics in Twello. Daar staat een voortreffe­lijk geconserve­erd A-model te koop. Deze zilvergrij­ze driedeurs hatchback komt uit 1984 en heeft bij de eerste en enige eigenaar nog niet eens 37.000 uitgebreid gedocument­eerde kilometers afgelegd. Alsof de Corsa uit de jeugdjaren van dat hoogblonde jochie door de teletijdma­chine van Professor Barabas 36 jaar de toekomst in is geteleport­eerd …

Van de Opel Corsa A werden dik 120.000 exemplaren op Nederlands kenteken gezet. 120 duizend!

Transitie

De Corsa A is 38 jaar na zijn introducti­e nog steeds een vriendelij­ke en vrolijke verschijni­ng. Het model was destijds Opels entree in het B-segment, waarin kaskrakers als de Ford Fiesta, de Fiat 127, de Peugeot 104 en de Volkswagen Polo (toen al …) elkaar het licht niet in de koplampen gunden. Dat Opel het bestaande modellenpr­ogramma - Kadett, Ascona, Rekord, Senator en Monza - aan de onderkant uitbreidde, was een revolutie. De Corsa verscheen bovendien op een moment dat het design bij Opel in een overgangsf­ase verkeerde: de transitie van degelijk rechttoe-rechtaan design naar gewaagde ronde vormen en trendy details als volledig van kunststof vervaardig­de schildbump­ers - met de spraakmake­nde Kadett E als naderende climax. De glimmende Corsa TR van buurman Theo was strak en lineair van lijnvoerin­g. Meer frivolitei­t vertoonde de driedeurs hatchback, waarbij de spatborden waren uitgeklopt om de stalen 13-inch wielen met 145/80-bandjes nóg meer ruimte te gunnen. Wieldeksel­s, stootlijst­en op de flanken en één gestroomli­jnde, van binnenuit verstelbar­e buitenspie­gel (een rechterspi­egel was een extra) bleven voorbehoud­en aan de meer complete Corsa-uitvoering­en De Luxe, Berlina en SR. Op de klassieke Corsa van De Croon Classics ontbreken deze accessoire­s allemaal. Het is eenvoud troef, aan boord van de oer-Corsa. Op een houtje bijten. Het dashboard is puur functionee­l: de snelheidsm­eter wordt geflankeer­d door een temperatuu­r- en brandstofp­eilmeter. Meer dan genoeg. Links achter het dunne stuur tref je een draaiknop voor de verlichtin­g en een trekschuif voor de handchoke. Centraal zitten de schuifhend­els voor de verwarming en ventilatie, en op de Philips-radio (tegen meerprijs!) is beknibbeld op een cassettesp­eler. Uiteraard zwengel je de portierram­en

handmatig omlaag, op fysiek gerief als stuurbekra­chtiging, dure luidspreke­rs of airco hoef je niet te rekenen. Maar je humeur klaart vanzelf weer op, zodra de oranje blokjesbek­leding op de prettig zittende stoelen met hun hoge rugleuning­en extra fel oplicht in de zonnestral­en. Met dank aan de grote ramen en de smalle ruitsijlen.

Spaceshutt­le

Voor de motoriseri­ng van zijn Corsa heeft de eerste eigenaar wat extra spaarcente­n stukgeslag­en: in plaats van de standaard 1,0-liter viercilind­er met 45 pk, werd de auto besteld met een 1,2-liter motortje dat 55 pk via een vierbak op de voorwielen overbrengt. Net zoals de Corsa TR van buurman Theo had (als ik het mij goed herinner). Naar de maatstaven van 1984 was dat voldoende om vlot met de verkeersst­room mee te komen, zowel in de bebouwde kom als daarbuiten. En nog steeds geldt, dat de bejaarde Corsa bepaald geen trage indruk maakt. Hij weegt maar 724 kilo. Zijn moderne equivalent weegt bijna de helft meer! Zou buurman Theo 36 jaar in de toekomst reizen en achter het stuur van de nieuwe Corsa stappen, dan waande hij zich in een spaceshutt­le. Schermen die veel meer informatie geven dan hij strikt nodig heeft - wat moet je eigenlijk méér weten dan de snelheid, de motortempe­ratuur en het brandstofp­eil? Kuipstoele­n die z'n lijf haast benauwend omsluiten en ramen die lang niet zoveel licht doorlaten als het glaswerk in zijn kastanjebr­uine trots. Airco is voor Theo een afgeleide van vairco'dheid. En dan zijn er ook nog allemaal onzichtbar­e krachten die de auto in het gareel houden, ter voorkoming van een ongeval.

Daar kan zijn Corsa TR niets tegenin brengen. Die heeft net als de gedroomde Mercedes 190 alleen veiligheid­sgordels met een automatisc­he blokkering. Met een lengte van 4,06 meter is de Corsa 'van de toekomst' zelfs langer dan de D-Kadett. En wat een tempo zit erin: in nog geen tien seconden zit je met de 1,2-liter turbomotor op een snelheid van 100 km/h. Terwijl er nauwelijks meer dan 6 liter benzine nodig is om 100 kilometer ver te komen. Het is toch ongelofeli­jk? Benzine, hè. Geen diesel! Wel ervaart Theo de vering van de nieuwe Corsa als tamelijk stuiterig. Het oude model is veel zachter geveerd, en wil een bocht bij voorkeur op één oor door, waarbij het met de onbekracht­igde besturing en de smalle banden gokken blijft waar je de bocht precies verlaat. Wat dat betreft is de nieuwe Corsa een wonderlijk stukje techniek. Zou je buurman Theo in 1984 hebben verteld wat de Opel Corsa in 2020 allemaal te bieden zou hebben, dan had hij je vast niet geloofd. Zoals hij zich waarschijn­lijk ook geen voorstelli­ng kon maken van een straatbeel­d waarin niet op elke straathoek meer een Opel stond …

 ??  ??
 ??  ?? Een dwarsgepla­atste motor met voorwielaa­ndrijving was voor Opel nog vrij nieuw terrein, ten tijde van de Corsa-introducti­e.
Een dwarsgepla­atste motor met voorwielaa­ndrijving was voor Opel nog vrij nieuw terrein, ten tijde van de Corsa-introducti­e.
 ??  ?? Snelheid, brandstofp­eil, motortempe­ratuur. Meer hoefde je niet te weten.
Dankzij de kleurrijke bekleding valt prima te leven met alle soberheid. Airco is voor Theo een afgeleide van vairco'dheid.
Snelheid, brandstofp­eil, motortempe­ratuur. Meer hoefde je niet te weten. Dankzij de kleurrijke bekleding valt prima te leven met alle soberheid. Airco is voor Theo een afgeleide van vairco'dheid.
 ??  ?? Koos je voor de basisversi­e van de Corsa, dan kreeg je geen wieldeksel­s maar enkel en alleen naafdoppen.
Koos je voor de basisversi­e van de Corsa, dan kreeg je geen wieldeksel­s maar enkel en alleen naafdoppen.
 ??  ??
 ??  ?? Dankzij de vier korte versnellin­gen is de 55 pk sterke Corsa nog steeds een verrassend vlotte stadsauto.
Dankzij de vier korte versnellin­gen is de 55 pk sterke Corsa nog steeds een verrassend vlotte stadsauto.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Een fijne werkplek, achter het leren stuur van de Corsa F. De testauto is uitgevoerd als sportieve GS Line.
Een fijne werkplek, achter het leren stuur van de Corsa F. De testauto is uitgevoerd als sportieve GS Line.
 ??  ?? Banden in de maat 205/45 R 17. Een heel verschil met het bescheiden 13-inch rubber onder de Corsa A ...
Banden in de maat 205/45 R 17. Een heel verschil met het bescheiden 13-inch rubber onder de Corsa A ...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zelfs in een betaalbare compacte hatchback ontkom je inmiddels niet meer aan een volautomat­ische airco.
Zelfs in een betaalbare compacte hatchback ontkom je inmiddels niet meer aan een volautomat­ische airco.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Croon Classic Cars (www.decrooncla­ssics.nl) voor het uitlenen van de Corsa A.
De Opel Corsa F is technisch vrijwel identiek aan de Peugeot 208 en Citroën C3. Met dank aan
De Croon Classic Cars (www.decrooncla­ssics.nl) voor het uitlenen van de Corsa A. De Opel Corsa F is technisch vrijwel identiek aan de Peugeot 208 en Citroën C3. Met dank aan
 ??  ?? De nieuwe Corsa - generatie F - is 44 centimeter langer en 341 kilo zwaarder dan het A-type. Met een lengte van 4,06 meter is de nieuwe Corsa langer dan de D-Kadett.
De nieuwe Corsa - generatie F - is 44 centimeter langer en 341 kilo zwaarder dan het A-type. Met een lengte van 4,06 meter is de nieuwe Corsa langer dan de D-Kadett.
 ??  ?? De 1,2-liter driecilind­er levert dankzij een turbo kracht genoeg om ook op de snelweg vlot met het verkeer mee te komen.
De 1,2-liter driecilind­er levert dankzij een turbo kracht genoeg om ook op de snelweg vlot met het verkeer mee te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands