Auto Review

RACE TEGEN DE ZON

Op de kortste dag van het jaar doen we drie bergen in drie verschille­nde landen aan. We gaan in Frankrijk, Zwitserlan­d en Duitsland een gevecht aan met de zon en hebben daarvoor een geducht wapen in handen: de Aston Martin DBS Superlegge­ra.

- Tekst Johannes Riegsinger, Remco Slump Foto’s Hardy Mutschler

Zondag, 22 december; de kortste dag van het jaar. Het is krakend koud buiten, ook al wordt de nacht verwarmd door de bruin bassende bariton van een Aston Martin-V12. We gluren geconcentr­eerd de duisternis in, waar het aanstormen­de asfalt bleek wordt beschenen door onze led-koplampen. In het strijklich­t flitsen vermagerde vormen voorbij: bomen in het gelid. Zij geven acht, wij geven twaalf. De snelheidsm­eter van de DBS Superlegge­ra piekt en valt weer terug. Rechts van onze overpakken­de armen zien we de kaart van het navigaties­ysteem gewichtslo­os tollen. Het pijltje dat de Aston Martin voorstelt, lijkt op een wild kronkelend­e slang te zijn gesprongen. Het stuur gaat rond en rond; haarspeld in, haarspeld uit. Vlak voor ons duikt een eenzame vos op. De smeulende kooltjes van zijn ogen schieten schrikkeri­g het bos in.

En dan. Vol in de remmen! Het ABS doet rat-a-tat-tat als een machinegew­eer en verweert zich tegen bladeren, dennennaal­den, water en sneeuw. De Aston Martin komt glibberend tot stilstand. De weg voor ons is geblokkeer­d. Althans, voor een 725 pk sterke monstercou­pé. Met een Mercedes Unimog hadden we het modderige karrenspoo­r naar boven wel aangedurfd, maar niet met een DBS Superlegge­ra.

Gaan we het redden?

Helaas, want we wilden vóór zonsopgang op de 1247 meter hoge piek van de Ballon d’Alsace staan, om vanaf daar naar het zuidoosten af te zakken, de zon tegemoet, recht op de Zwitserse Belchen af (1099 meter). Vervolgens willen we naar het noorden, zo’n 74 kilometer verderop in het Duitse Schwarzwal­d, waar een tweede berg met de naam Belchen ligt (1414 meter). En tot slot terug naar ons startpunt op de Ballon d’Alsace.

‘Ballon’ en ‘Belchen’ komen van de Keltische zonnegod Bel, wiens baan door

de lucht al in de oudheid nauwkeurig werd gevolgd door priesters. Die wisten al lang voor ons dat de zon op de kortste dag van het jaar, vanaf de Ballon d’Alsace gezien, precies boven de Zwitserse Belchen opkomt. Rond 20 maart en 23 september – als de dag en nacht even lang zijn – komt hij juist op vanachter de Duitse Belchen. De bergen rondom Basel zijn dus één groot natuurlijk observator­ium. Hemelsbree­d heeft de driehoek Ballon d’Alsace – Belchen – Belchen een omtrek van 225 kilometer, maar omdat vliegende auto’s nog altijd niet bestaan, hebben wij zo’n 100 kilometer meer nodig. En dat op een druilerige decemberda­g die niet langer is dan acht uur en zesentwint­ig minuten. Gaan we het redden? Misschien. Want het navigaties­cherm geeft een reistijd van ruim zes uur aan.

Dondergod

We parkeren de Aston Martin en turen naar het oosten. Het is 8.15 uur. De karmijnrod­e carrosseri­e van de DBS Superlegge­ra kan ieder moment beginnen te vlammen in de opkomende zon, zo beelden we ons in. De waarheid is anders. Het is zwaarbewol­kt, de wind is ijzig en een snijdende spetterreg­en komt als speldenpri­kjes binnen. We halen gelaten onze schouders op. Er schiet ons een vraag te binnen. Hoe noem je een anticlimax die aan het begin komt? Veel tijd om erover na te denken, hebben we niet. We drukken de startknop van de Aston Martin in, waarna zijn 5,2-liter twinturbo V12 luid protestere­nd tot leven komt. Hij brult het uit van de kou en zakt tellen later terug in de toeren. Twaalf cilinders doen een rake impressie van dondergod Thor.

De furie onder de motorkap komt ons goed van pas. We laten 900 Nm los op nietsvermo­edende achterwiel­en en powerslide­n de DBS Superlegge­ra om zijn as. De stopwatch loopt, dus de berg af nu, en snel! We pakken de Aston Martin bij de lurven en sleuren hem mee naar beneden. Spiergeheu­gen brengt ons in het vertrouwde ritme: gas, remmen, insturen, gas, tegensture­n, en weer door.

Dragrace met de zon

Aston Martin noemt de DBS Superlegge­ra een grandtoure­r: een luxueuze autobahnkr­uiser die met zevenmijls­laarzen de reis van Amsterdam naar Monaco moet kunnen doen. Maar de 1845 kilo wegende sportwagen heeft meer talenten. Ergens onder Basel blazen we via binnenwege­n Zwitserlan­d binnen. Toepasseli­jk, want de Aston Martin is zo precies als een Zwitsers uurwerk en zo scherp als een Zwitsers zakmes.

We snijden door de dag, op weg naar de nacht. Na Zwitserlan­d volgt Duitsland; de neus van de DBS Superlegge­ra is als een kompasnaal­d op het noorden gericht en tikt bij Schönenber­g de Belchen aan. Tempo, tempo, tempo, want de zon zakt in het westen al richting de Ballon d’Alsace. Stuur scherp naar links, vol in de koolstofke­ramische remmen en het gas erop. Van nul naar 100 km/h in 3,4 seconden. De topsnelhei­d van 340 km/h halen we niet.

We zijn in een dragrace verwikkeld met de zon, die langzaam maar zeker achter de horizon verdwijnt. Hij kleurt geel, oranje en rood, net als ons gezicht, want de spanning aan boord van de Aston Martin is te snijden. Bovenaan de Ballon d’Alsace rat-atat-tat het ABS weer. We komen tot stilstand op het vochtige asfalt en zien nog net het laatste schijfje zon verdwijnen. De dagen worden vanaf nu alleen maar langer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Onder de motorkap is het bomvol; de 5,2-liter twinturbo V12 past maar net.
Onder de motorkap is het bomvol; de 5,2-liter twinturbo V12 past maar net.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands